2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Növényeink esõálma és az öntözés

Agro Napló
A természet szeretete és a teljesebb tudás kíváncsisága hajt bennünket a termelésben az egyre több és egyre jobb igénye felé. A növények életében a hõmérséklet, fény, a víz, a tápanyag mellett a tér és az idõ meghatározza a produkciót. Minden mindennel összefügg és egyik sem helyettesítheti a másikat. Ezek az általános összefüggések állandó szem elõtt tartása fontos az optimális vízellátás, az öntözés szempontjából is, mert az öntözés többletjövedelmét könnyen kockáztatjuk.
Az idővel való állandó versenyfutás indokolja az optimális talajállapot fenntartását, mert a gyorsan felmelegedő talajon gyorsan indul a talajélet, a csírázás a gyökérfejlődés intenzív lesz. A palántázás, a fóliázás, a talajtakarás, a drazsírozás mind –mind rövidíti az indulást, amelyet még szakszerû öntözéssel biztonságosabbá lehet tenni. Aki időt nyer, pénz nyer. A gyökérfejlődés segítése alapvető agronómiai feladata minden növénytermesztőnek. Az intenzív gyümölcsösökben sokan csak a közvetlenül a biztos termésre fordulás előtt kezdik el az öntözést. Ők azok akik nagy esélyt adnak a szerencsének, mert az akaratuktól függetlenül fejlődik ki ültetvényük gyökérzónája. A termelőnek nincs időgépe, sem gumisakkja, a termőre fordulás után nincs lehetőség a korrekcióra. Beruházásának meg kell térülnie - a növényt viszont genetikai programja megállíthatatlanul viszi előre.
Az energia is fontos tényező. A növény nem örökmozgó, tartalékaiból és a természetből előállított energiákból járja végig életpályáját. Alkalmazkodó képességgel bír a legtöbb növényünk, de minden egyes stressz egy-egy falat haszonba kerül. A növény élete során meghatározott energia mennyiségből gazdálkodik és mi a termés miatt kényeztetjük a növényt.
A gyökér és a zöld részek, mint vegetatív részek kialakulása csak addig kívánatos, amíg a termést szolgálja. A helyes arányt technológiákkal biztosítjuk – tőszám beállítás, csonkázás , metszés, termésválogatás. Az öntözés a gyökérzónában alacsony energia szinten ehhez tápoldatot biztosít, valamint a jó mikroklíma biztosításában is szerepe van.
A következő kérdés a genetikai képességek megértése, a faj és a fajta közötti különbségek. Számtalan termelő esik a hibába, hogy meggyet, körtét és még lehetne sorolni milyen divatos ültetvényeket telepít és fel van háborodva, hogy a kurrens növény senkinek sem kell azon az áron amire számított. Sokszor szóba sem jön a marketing, mi a piacos és igazi intenzív fajta. Szántóföldön és a kertészetekben egyre inkább fontossá válik a területre és a fajtára szabott termesztési technológia betartása, amelynek elfogadása alkalmazása esetén jelentősen csökken a termelő kockázata.
A növény általános környezeti és technológiai igénye mellett a növényeink folyamatos szakadás nélküli komfortjának biztosítása a csírázástól a termés betakarításáig még fontosabb.
Közismert, hogy minden növény életében van olyan kritikus időszak, amelyben a gyengébb vízellátottság törvényszerû termés csökkenéssel jár. Nagy különbség van a száraz gazdálkodás, a hagyományos öntözés és a mikro öntözés között. Mesterséges vízpótlás nélkül a természetre van bízva a termés, az ingadozás 15- 50%-ot is elérhet, öntözés és intenzív kultúra esetén viszont a 100%-ot is meghaladhatja.
Növényeink életében tehát – hacsak jelentős szakmai hibát el nem követünk – több oldalról megvizsgálva a termésben és a jövedelemben a növényi igénynek megfelelő vízellátás szerepe meghatározó jelentőségû.

JÁGER JÁNOS
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?