ROUNDUP<SUP>®</SUP> MEGA

Agro Napló
Gyõzelem a gyomirtásban A gyomirtásban az egyik leggyakoribb probléma az idõzítés, különösen a gyomok kelése utáni kezelések esetében. Az alkalmazott készítmény hatékonyságát számos körülmény befolyásolhatja, mint például a hõmérséklet, a páratartalom, a talaj nedvességtartalma, a növény kondíciója, fejlettsége. Ezek a tényezõk kiemelten fontosak a glifozát hatóanyagú készítményeknél, mivel a glifozát önmagában kijuttatva csak kis mértékben szívódik fel a kezelt növénybe. Emiatt a glifozát hatóanyagú termékek lényeges alkotóelemei a segédanyagok, hatásfokozók. A Monsanto nagy hangsúlyt fektet a minél hatékonyabb formulációk kifejlesztésére. A következetes kutatásnak köszönhetõen egyre jobb termékek jelennek meg a gyakorlatban. Ennek a folyamatnak az eddig legjelentõsebb állomása a TRANSORBÔ Technológia kialakítása, amely egy hét éves kutatási periódusra tett koronát. A TRANSORBÔ Technológia egy új, nagy teljesítményû hatásfokozó rendszer.
A TRANSORB™ Technológia fő tulajdonságai:
-Kifejezett lipofil jellege miatt jól tapad, még a vastag viaszrétegû levélhez is.
-Oldja a viaszréteget
-Megnöveli a kutikula átjárhatóságát.
-Fokozza a glifozát felvételét a kutikulán, epidermiszen át.
-Nem sérti a növény bőrszövetét, így a nedvkeringés zavartalan marad, amíg a hatóanyag a növényben teljesen szétáramlik.

A TRANSORBÔ Technológiát hordozó első kereskedelmi forgalomba került termék a ROUNDUP® MEGA.
A megnövelt penetrációnak, transzkokációnak köszönhetően az új formuláció több tekintetben, -mint a hatékonyság, megbízhatóság, rugalmasság -, határozottan kedvezőbb a más glifozát hatóanyagú termékekhez képest. Hatóanyagtartalma Magyarországon jelenleg a legmagasabb, 450 g/l glifozát (607 g/l izopropilamin só).


Hatékonyság
Posztemergens kezeléseknél a szer hatást rendszerint a felvett hatóanyag mennyisége és annak szétáramlása határozza meg. Üvegházi és laboratóriumi vizsgálatokban a ROUNDUP® MEGA felszívódása a levélbe 2 órával a kijuttatás után elérte a csúcspontját messze felülmúlva az egyéb kereskedelmi formulációkat.

A TRANSORB™ Technológia lényegesen fokozza a hatóanyag transzlokációját a gyökérbe. Két órával az alkalmazás után a ROUNDUP® MEGA esetében akár kétszeres is lehet a gyökérzetben szétáramlott hatóanyag mennyisége hagyományos formulációkkal összehasonlítva.

A gyorsabb felszívódás és az alapos transzlokáció eredményeképpen a gyomirtó hatás is kiemelkedő. Nagyszámú, mintegy 40, kísérlet került beállításra az Európai Unió országaiban a gyomok széles skálája ellen. A ROUNDUP MEGA azonos hatóanyag dózis mellett az esetek többségében lényegesen jobb hatást adott, mint az egyéb glifozát hatóanyagú termékek.

Megbízhatóság
Egy gyomirtó szer akkor megbízható, ha száraz időjárási körülmények mellett is kielégítő eredményt ad. A ROUNDUP® MEGA száraz és nedves időben egyaránt jó hatást nyújtott. A kontrollált körülmények között végzett kísérletek szerint a ROUNDUP MEGA hatását nem befolyásolta a szárazság. Meleg, száraz időben ugyanolyan hatást adott, mint normál körülmények között. A tapasztalatok szerint, mindössze arra kell ügyelni, hogy a permetezés olyankor történjen, amikor a levéllemez még nem csavarodik össze.

Rugalmasság
A rugalmasság akárcsak a megbízhatóság időjárási körülményekhez kapcsolódó kategória. A gazdálkodó számára leginkább azt jelenti, hogy a nap csaknem bármely szakában elvégezheti a gyomok elleni védekezést. Két jelentős tényező befolyásolhatja egy levélen keresztül ható szer, mint a ROUNDUP® MEGA alkalmazhatóságát. Az egyik az eső, a másik a harmat. A glifozát tartalmú készítményeknél az esőállóság nagy kihívás, mivel a hagyományos formulációk esetében akár 4 óra esőmentes idő is kívánatos lehet a permetezést követően a megfelelő hatás eléréséhez. Ezzel szemben a ROUNDUP® MEGA alkalmazásával akár 1 óra elegendőnek bizonyult a jó hatáshoz, a gyors felszívódásnak köszönhetően.

Alapszabály az állománykezeléseknél megvárni a harmat felszáradását. A kísérletek tanúsága szerint 100-150 l/ha-os permetlé mennyiség alkalmazása mellett a ROUNDUP® MEGA harmatos időben is jó hatással alkalmazható.

Az évelő gyomok elleni védekezéseknél gyakori kérdés, az hogy a permetezés után mikor végezhető talajmunka. Ugyancsak a gyors felszívódás és transzlokálódás miatt a ROUNDUP® MEGA-val végzett kezelést követően elegendő 3-5 napot várni a szántással. A gyomok ennyi idő alatt nem fognak elpusztulni, de a kitartó képleteik rügyeiben felhalmozódott hatóanyag mennyiség elegendő lesz ahhoz, hogy a következő évben ne jelentsenek gondot.

A hatékonyság, megbízhatóság és rugalmasság együttesen azt jelenti a gazdálkodó számára, hogy akkor végezheti el a munkát amikor ez számára a legmegfelelőbb. Így mindig az ő kezében marad az irányítás. Ezt az ígéretet hordozza magában a ROUNDUP® MEGA.

A ROUNDUP® MEGA előnyei összefoglalva:
•Hatásfokozója a bejegyzett TRANSORBÔ Technológia
•Új, magas töménységû formuláció
•A jól bevált izopromilamin sót tartalmazza
•Maximális hatóanyag felvételt tesz lehetővé
•Hatékonyabb, mint más hasonló hatóanyagú termékek
•Megnövelt az esőállósága
•Széles az alkalmazhatósága - kevésbé függ az időjárástól
•Széles körben felhasználható
•A kezelt terület 3-5 nap múlva mûvelhető
•Kedvező toxikológiai szempontból
•Magas a töménysége, használatakor kevesebb csomagoló anyag hulladék képződik
•Nem habzik

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?