2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Sertéstelep rekonstrukciós bõvítésekor igényelhetõ-e kiegészítõ támogatás?

Agro Napló
A meglévõ sertéstartó épületek, építmények és a technológia korszerûsítéssel is járó átalakítás és értéknövelõ felújítás esetén az Áfa-t nem tartalmazó beruházási költség legfeljebb 25 %-a mértékû fejlesztési célú alaptámogatás vehetõ igénybe. A regisztrált családi gazdálkodók az alaptámogatáson felül a nettó beruházási költségre vetítve plusz 10 % kiemelt támogatást vehetnek igénybe.
Amennyiben a pályázó a hígtrágya technológiát a környezetvédelmi követelményeket kielégítő szalmás trágyakezelési technológiával cseréli fel, legfeljebb 10 %-os mértékû kiegészítő támogatást kaphat. A vissza nem térítendő támogatás mértéke e jogcímen pályázónként nem haladhatja meg az 50 millió Ft-ot.

Milyen beszerzésekről csatolható saját névre szóló számla a földalapú növénytermelési támogatások igénybevétele esetén?

Az igényelt támogatási összeg mértékéig a számla „szólhat” a vetőmag, növényvédő szer, mûtrágya, illetve istállótrágya beszerzésének igazolásáról. Az a földhasználó, aki vetőmagszámlát csatol az igénybejelentéshez, az köteles a kalászos gabonák esetében a rendeletben meghatározott mennyiségû fémzárolt vetőmagot felhasználni. Ennek mennyisége hektáronként a következő: őszi búza 250 kg, őszi árpa, rozs, triticale és tavaszi árpa 200 kg, zab 150 kg.

Ültetvénytelepítés esetén kitől szerezhető be érvényes telepítési engedély?

Az érvényes telepítési engedélyt gyümölcsös telepítése esetén a telepítés helye szerint illetékes önkormányzat jegyzője adja ki. Szőlőtelepítés esetén a telepítési engedélyt a hegybíró adja ki, amellyel egyúttal arról is nyilatkozik, hogy a tervezett telepítés megfelel a hegyközségi rendtartás előírásainak. Üzemi törzsültetvények létesítése esetén a hegybíró engedélyén kívül az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet engedélye is szükséges.

Varga Gábor
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?