2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Terítéken a precíziós gazdálkodás

Agro Napló
2002. január 24-én került megrendezésre az AGRÁRIN Kft. székhelyén, Balatonfenyvesen precíziós gazdálkodással kapcsolatos elõadás. A program célja a gazdálkodó szakemberek részére a növénytermesztési információs rendszer (AGRO-NET) bemutatása, elemzése, értékelése és természetesen a gyakorlati tapasztalatok ismertetése volt.
A korszerû növénytermesztés egyre több ismeretet, a rendelkezésre álló adatok átfogó rendszerezését, a termelési folyamatokat befolyásoló adatok meghatározhatóságát követeli meg. A gazdálkodók régóta tudják, hogy földjeiken, egy-egy táblán belül a talajfoltok, az egyenlőtlen tápanyageloszlás, az eltérő vízelvezetési és gyomviszonyok, az eltérő madár és rágcsálókártétel stb. miatt nem kiegyenlített a növényállomány és a termés. Megfelelő technika, változtatható adagolásra képes vető-, permetező és trágyaszóró gépek hiánya miatt azonban a táblák mindmáig átlagos vetőmag-, mûtrágya- és vízellátásban részesülnek. Ez helyi túl- és aluladagolásokat eredményezhet, ami termékcsökkenést, minőségromlást és a szükségesnél nagyobb kiadásokat jelenthet. Magyarország közeli EU-csatlakozása mezőgazdaságunk számára is jelentős kihívásokkal jár. Ilyen lehet többek között a precision farmingra (precíziós gazdálkodásra) való felkészülés is, amely a gazdasági és környezetvédelmi haszon mellett a jó minőségû termés és vetőmag előállításának záloga is. A precíziós gazdálkodás azt a technológiát jelenti, amelynél a táblán belüli, helyi viszonyokhoz igazodó tápanyag-, növényvédő szer- és vetőmag kijuttatást alkalmaznak.

Az előadáson a precíziós mezőgazdaság fogalomkörének ismertetése mellett a hozamtérkép készítés eszközeiről, menetéről, külföldi és magyarországi tapasztalatokról, a precíziós gazdálkodásban használt gépek kompatibilitásáról, a precíziós tápanyag-gazdálkodás hazai gyakorlati tapasztalatairól, ezzel kapcsolatos költségkalkulációról is szó esett.

Összefoglalva elmondható, hogy a megfelelő növénytermesztési információs rendszer a komoly, megalapozott döntések előkészítését szolgálja. Hatékonysága tovább fokozható, ha azt jól képzett, az információból olvasni tudó szakemberek kezelik, így gazdaságosabb, környezetkímélő gazdálkodást eredményez.

További információért hívja a 85/560-132, 85/460-735 számot, vagy látogassa meg honlapunkat a www.agrarin.hu, illetve e-mailben is érdeklődhet: office@agrarin.hu.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?