Trágyázás hatása az õszibarack rügyek téli fagykárosodására

Agro Napló
Ezen eredményeink nem az idei, hanem egy korábbi szigorú tél végén születtek. A lehûlés mértéke a kísérlet évében nem volt olyan erõs, mint a 2001/2002. téli idõszaké. Sajnos az elõzõ tél (különösen Csongrád megyében) nemcsak a termõrügyeket pusztította, hanem a hajtórügyeket és a fás részeket is. A 2003. januári minimumok is sok helyen kritikus értéket értek el. Az õszibarack esetében a mélynyugalmi idõszakra vonatkozó T50-es értékként (a termõrügyek felét elpusztító fagy) a -20, -23 Co-ot tekintik irányadónak, amit a fák kondíciója, az õszi idõjárás és a fajta érzékenysége is befolyásolhat. Csak reménykedhetünk, hogy a múlt évi károk nem ismétlõdnek meg.
Nemcsak a -20 Co-alatti minimumok jelentenek veszélyt. Már a -12, -14 Co-is hasonlóan kockázatos lehet, ha megelőzően egy vagy több melegebb (plusz 8-10 Co) periódus feloldja a növények mélynyugalmát. Sajnos a Kárpát medence klímájában megvan a lehetősége az ilyen felmelegedéseknek már decemberben és januárban is, és ugyanakkor nem ritka a -10 Co alatti februári lehûlés sem.

Ezen kockázati tényezők mérsékelhetők, ha a hőingadozásnak kevésbé kitett termőhelyre ültetik a gyümölcsöst, pl. az Alföld gyorsan melegedő homokjával szemben a dombvidékre. A fajták eltérő tûrőképessége mellett a fák télre való felkészültsége (hajtás beérés, elegendő tartalék szénhidrát), egészségi állapota, tápelem ellátottsága is szerepet játszanak a kár mértékében. A tápanyag ellátottságnál a hangsúly az arányosságon van. Ugyanis pl. hiányos nitrogénszint esetén előnyös a nitrogén trágyázás a fagytûrésre, mert a lombozat aktívabb asszimilációjából jut elegendő a tartalék tápanyag képzésre is. Ugyanakkor a szükségesnél bőségesebb nitrogén adag használatakor a növény szöveti szerkezete is fellazul, a fokozott fiziológiai aktivitás miatt a fák később kerülnek nyugalmi állapotba, vagy a kora őszi fagy "megzavarja" a téli felkészülést. Hasonló következménye lehet az erősen csapadékos, enyhe, hosszú ősznek is, vagy a probléma nagyobb, ha ez sok nitrogénnel is társul.



Kísérletünk elsősorban a kálium trágyázás kedvező hatását igazolja a téli fagytûrés javításában. A termőkorú Dixired fák rügyeit hosszú, egyenletes nyugalmi időszak végén vizsgáltuk. Ezalatt - 22 Co volt a legalacsonyabb hőmérséklet. A K1 kezelésû fák a telepítés előtt 1200 kg K2O/ha-nak megfelelő kálisót kaptak a talajforgatással bekeverve. A K2 esetén ennek háromszorosát adagoltuk. A nitrogén alapadag évente, tavasszal kiszórva 75 kg N/ha-t jelentett, míg a nagy dózisnál ennek a négyszeresét kapták a fák.



A trágyázás hatása az őszibarack termőrügyek fagytûrésére
Kezelés jele 0 N1 N4 K1 N4K1 K2 N4K2
Fagykár % 27,5 28,2 30,0 20,6 22,2 17,4 20,1


Az adatok szerint az N/K arány vagy a nitrogén trágyázás negatív hatása nem szignifikáns, de elég következetes tendenciával jelzi a megfelelő kálium trágyázás mellett tápelem arány fontosságát is.

Ha a trágyázási kezeléstől eltekintve a lomb kálium tartalma szerint hasonlítjuk össze az adatokat, akkor az 1. ábrán látható lineáris összefüggést kapjuk.

A fák kálium ellátottságának javulásával csaknem felére csökkent a károsodott virágrügyek száma. Természetesen a tápláltság és azon belül is a kálium csak egy része a befolyásoló tényezőknek. Az őszibarack mindenképpen az érzékenyebb gyümölcsfajaink közé tartozik. Lényeges különbség van még a csonthéjas fajok között is. Azonos évben és hasonló körülmények között lévő meggy trágyázási kísérletünkben nem fordult elő említésre érdemes rügykárosodás.

Lényeges a harmonikus tápanyag ellátottság megvalósítása, ahol először a minimumban lévő tényezőt kell korrigálni és ezzel arányosan változtatni a többit. Az ismertetett kísérletünkben a fák alapvetően káliumhiányosak voltak. Így a nitrogén adagolása - az abszolút K-hiány mellett - a relatív kálium hiány előidézésével tovább rontotta a helyzetet.

Az eredmények alapján az őszibarackfák levelében augusztus elején mérve 2,7-3,3 % kálium tartalmat és 1-1,3 N/K arányt tartunk kedvezőnek.



Dr. Szûcs Endre

Gyümölcs és Dísznövénytermesztési Kutató Fejlesztő Kht.

1223 Budapest, Park u. 2.



Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?