2024. augusztus 15. csütörtök Mária

Túl a 300. felhasználón<BR>

Agro Napló
Agrárszféránkban a tejelõ tehén ágazatot érte a legtöbb változás az elmúlt 10 év során. A SYSTO Kft. ezen ágazat alappilléreinek, a tehenészeti telepeknek készíti RISKA nevû menedzsment szoftverét, számukra hozta létre a RISKA szarvasmarha telepirányítási szolgáltató rendszert. Felhasználóink tábora 2001-ben tovább nõtt, ezáltal a magyar tehenészetek közel felében használatos a program vagy a segítségével készült elemzés.
A rendszer fejlesztése 1988-ban indult és azóta folyamatosan tart. A programrendszer egyre bővülő funkciói mindig új lehetőségekkel segítik azokat a vezetőket, akik a magas genetikai értékû tehénállományokról naprakész információt igényelnek.
Túllépve az egyszerû állat-nyilvántartási funkciókon a RISKA rendszer már az első verziókban is igyekezett kapcsolatot teremteni minden olyan szervezettel, amely képes volt számítógépes formában küldeni, vagy fogadni az adatokat. Partnereink számára internetes levelező szerverrel, menüből választható funkcióból segítjük az adatforgalmat a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete (küllemi bírálat, Holstein Global Index adatai), az OMMI-OSZA (szarvasmarha ENAR jelentés), az ÁT Kft. (havi ellenőrző fejési és tenyésztési adatok kölcsönös forgalma), a Tejtermék Tanács (kvóta jelentés) és a Nyerstej Minősítő Laboratórium (dekádminősítés fogadása) felé.
Egyre több gazdaságban van transzponderes egyedi azonosítás. A programok közül processzoros kommunikációt az Afikim, a DeLaval, a Boumatic, a Christensen, a Gascoigne Melotte, a Fullwood rendszereknél használnak. Ezeknek a processzoroknak a RISKA tenyésztési adatokat ad át és termelési adatokat kap vissza. Ezáltal a legtökéletesebb, legegyszerûbb és legtöbb információt adó rendszert lehet üzemeltetni, amellyel a tehén-, vagy növendék egyed nyomon követése a legnagyobb hatékonysággal lehetséges. Nagy értékû termékenyítő anyagok gazdaságos felhasználását segíti a párosítást végző cégek és szakemberek felé, a kölcsönös adatforgalmat biztosító modul mûködése. Fontosnak tartjuk, hogy programunk jelentősen segítse és támogassa a takarmányozási rendszereket is.
Ez a nyitottság segítette a RISKA elterjedését, hisz az általa gyûjtött adatok a legkülönbözőbb szakmai szintekre jutottak el. A rendszer ilyen széleskörû elterjedtségének haszna nemcsak a felhasználók saját telepén érezhető, hanem idegen telepekkel történő kapcsolatfelvételkor is. Tenyészállat vásárláskor ma már természetes dolog, hogy vemhesüszőt vásárló tenyésztő, az állatok szállításakor az eladó RISKA programjából leválogatott egyedek adatait mágneslemezen viszi haza, vagy azokat Interneten átvéve, saját telepén a saját RISKÁ-jába másolva folytatja munkáját. Legjobban az a tény bizonyítja a programrendszer széleskörû alkalmazhatóságát, hogy az üzemeltetők között megtalálható az egy és több telepes, a több ezer, valamint a 40-150 tehenes családi farm is.
A fejlesztést jelentősen segítette, hogy a készítők maguk is gyakorlott állattenyésztési szakemberek, akik szintén rendszeres programhasználók. A RISKA sajátos arculatához a programmal dolgozó partnereink maguk is jelentősen hozzájárultak ötleteikkel, tapasztalataikkal.

A RISKA fejlődése követte a reális igényeket, amit a 2001-es év terméke a Windows-os új programcsomag a WinRiska is jól példáz. A fejlesztő csapat nem feledkezett meg a juhtartó gazdákról sem, számukra készült az 1999 óta létező BARISKA juh telepirányítási rendszer.
Célunk továbbra is a telepek, gazdaságok versenyképességének segítése, a kiváló minőségû termék előállításába fektetett munka eredményének rögzítése!

Tomjanovich Géza
és Dr.Konczos György
a RISKA rendszer tulajdonosai

SYSTO KFT.
1081. Budapest, Rákóczi u.63.
Tel.: 06-1/303-0122
Mobil: 06-30/98-26-929
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?