Új mezõgazdasági gép és technológiai berendezések vásárlásának támogatása

Agro Napló
Agrárgazdasági beruházásokra a 2002. évi 48,1 milliárd Ft-nál 6,7 milliárd Ft-tal több, 2003. évben összesen 54,8 milliárd Ft állami támogatás használható fel. Ezen belül a gépbeszerzés támogatására a 2002. évi 18,6 milliárd Ft-tal szemben 24 milliárd Ft-ot különítettek el. A végleges fejlesztési célú támogatás mellett az új mezõgazdasági gép és technológiai berendezés vásárlói kamattámogatásban is részesülnek.
Igénylő: Növénytermesztési, kertészeti, állattenyésztési, vegyes-erdő-, vadgazdálkodási, halászati tevékenységet végző mezőgazdasági termelők, valamint: gépszövetkezetek, gépkölcsönzők, vízszolgáltatási tevékenységet végzők, agrároktatási intézmények tangazdaságai és tanüzemei, „új típusú” szövetkezetek; az elismert vagy előzetesen elismert Termelői Értékesítő Szervezetek (TÉSZ-ek), Beszerző Értékesítő Szövetkezetek (BÉSZ-ek), termelői csoportok és regisztrált integrátorok.
A támogatás módja: „Egyszerûsített” pályázat
A támogatás formája: Végleges fejlesztési célú támogatás, valamint kamattámogatás
Támogatható gépek: A BTO 293 000 0000 termékcsoportba tartozó, a gépkatalógusban szereplő gépek támogathatók. Ellenkező esetben szakvéleményt és árajánlatot az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézettől (2100 Gödöllő, Tessedik S. u. 4., Tel.: 28/ 511-611) kell kérni a beruházónak. Támogathatók még a fûrészgépek (BTO 294 042 3000) és az állatok megsemmisítésére szolgáló mobil gépek, technológiák (BTO 294 042 7110). Hûtőházi gáz vagy villamos üzemû targonca. Baromfi tojásfeldolgozás, manipulálás, csomagolás gépei, berendezései.
Nem támogatható gépek: Az egy tengelyes kerti traktor, mezőgazdasági és erdészeti gépek alkatrészei, pázsit- vagy sportpálya henger, villamos hajtású fûkaszálógép, motoros forgókéses fûkaszálógép, motoros nem forgókéses fûkaszálógép, egyéb nem motoros fûkaszálógép, hordozható porozó permetező motor nélkül, kézi hajtású takarmány-előkészítő gép.
A támogatás mértéke: Az új gép beszerzésénél: a nettó vételár, de legfeljebb a katalógusban közölt ár 25%-a, legfeljebb 60 millió Ft;
Új technológiai berendezések beszerzésénél: a katalógusban közölt ár 25%-a, legfeljebb 60 millió Ft végleges fejlesztési célú támogatás.
TÉSZ-ek, BÉSZ-ek, termelői csoportok és integrátorok kiemelt támogatásban részesülnek. (Lásd megjegyzés rovatot)
Az éven túli, legfeljebb 200 millió Ft hitel után a jegybanki alapkamat 40%-ának megfelelő mértékû kamattámogatás vehető igénybe. A beszerzési ár közvetlen import esetén tartalmazza a vámot is.
A támogatás igénybevételének menete: Egyszerûsített pályázat elkészítése, amely megfelel a Pályázati felhívásban meghatározott tartalmi és formai követelményeknek. A pályázat határidőn belül történő benyújtása, gépvásárlási kötelezettség teljesítése.
Általános és konkrét feltételek: 2003. évi regisztráció megléte
A mezőgazdasági tevékenységből származó nettó árbevétel/bevétel aránya eléri vagy meghaladja az 50%-ot.
Árajánlat bemutatása (2003. évi, névre szóló, ÁFA-t nem tartalmazó, pontos típus megjelöléssel)
Saját erő: minimum 25%
Éven túli hitelfelvétel esetén hitelszerződés
A gépvásárlás 6 hónapon belül történő megvalósítása.
Egy gazdálkodó 2003. évben csak egy pályázatot nyújthat be.
Szükséges feltételek a pályázat elnyeréséhez (Illetékes megyei FM Hivatalban vásárlás után): Kiegyenlített vagy részben kiegyenlített számla (5 millió Ft feletti nettó összeg esetén rész számla),
Gépkölcsönzés, illetve bérmunka esetén a tevékenységet igazoló irat,
Öntözőgép vásárlása esetén érvényes üzemelési vízjogi engedély vagy a területileg illetékes vízügyi kezelővel kötött szerződés (kivéve a gépkölcsönzést és a bérmunkát),
A 21/1998. IKIM rendelet szerinti megfelelőségi tanúsítás, import gép esetén a 89/392 EGK direktíva alapján "CE Megfelelőségi Tanúsítvány" vagy "Megfelelőségi nyilatkozat" és egyidejûleg "Minőségi Bizonyítvány",
Kamattámogatás esetén, éven túli hitelszerződés megléte, illetve bemutatása.
Benyújtás helye: Illetékes Földmûvelésügyi Hivatal
Benyújtás ideje: A Pályázati felhívásban meghatározott időpontig.
Igényelhető: Az illetékes adóhatóságtól – TÉSZ-ek esetében az FVM-től – a következő dokumentumok benyújtásával:
FM Hivatali Igazolás, kiegyenlített vagy részben kifizetett számlák, minőségi tanúsítvány, nyilatkozatok. Kamattámogatáshoz az első három hónapra eső kamat esetében a hitelintézet terhelése, ezt követően a ténylegesen kifizetett kamatösszeg alapján a pénzintézet igazolása.
A támogatás igénylése legkésőbb 2003. november 30-ig meg kell, hogy történjen!
Információ: A gépbeszerzésről részletes információt a falugazdászoktól kaphatunk.
Megjegyzés: Az elismert TÉSZ-ek esetében legfeljebb 50% mértékû vissza nem térítendő fejlesztési-, tovább kamattámogatás vehető igénybe. A dotáció legnagyobb összege és forrása az előző évi árbevétel alapján odaítélt támogatás beruházásra használható összege. Az a mezőgazdasági termelő, aki állattenyésztési tevékenységet folytat, legalább 3, legfeljebb 50 tejelő tehénnel rendelkezik, és tagja, vagy vállalja hogy 180 napon belül tagja lesz tej begyûjtését és értékesítését végző szövetkezetnek vagy termelői csoportnak, a BÉSZ, a termelői csoport és az FM Hivatal által bejegyzett integrátor, amelyik tejbegyûjtő tevékenységet végez, és amelynek legalább 15 olyan tejtermelő tagja van, akik megfelelnek az előbbi feltételeknek, a tejkinyerő (mobil fejőgépek), hûtő- és tároló berendezések beszerzési árának 50%-a mértékéig végleges fejlesztési célú támogatást, továbbá a hitelhez nyújtott jegybanki alapkamat 50%-a mértékéig kamattámogatást vehet igénybe. Erre a célra egy gazdálkodó csak egy pályázatot nyújthat be, és ugyanarra a gépre technológiai berendezésre csak egy gazdálkodó vehet igénybe támogatást. A kedvezményes fejlesztési célú támogatás és hitel kamattámogatás összege külön-külön nem haladhatja meg az 5 millió Ft-ot, kivéve a BÉSZ-t, termelői csoportot és integrátort esetükben a dotáció legfeljebb 10 millió Ft lehet.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?