Várható fertõzések a kertészeti kultúrákban

Agro Napló
A szõlõ nyugalmi idõszakában és fakadásakor csak néhány kártevõ és kórokozó veszélyezteti a növényeket, mégis meghatározó jelentõséggel bírnak az ekkor végzett beavatkozások.
A március eleji időszakban is veszélyeztetik a tőkéket az idős fás részeket károsító, korai elhalást okozó gombák. A kórokozók spóraszóródása márciustól novemberig tart, és a metszési sebeken keresztül fertőzik meg a tőkéket.
Szintén a metszés időszakában is fertőzheti a tőkéket az Agrobacterium tumefaciens, amely a könnyezési nedvvel is átterjedhet az egészséges tőkékre. Ezért – különösen a fertőzött területeken – a könnyezést megelőzően (0-7OC) célszerû metszeni, ezzel is megnehezítve a betegség terjedését.
Az elmúlt augusztus-október időszak időjárása és a kémiai védekezéseknek az érés közeledtével történő befejezése elősegítette a lisztharmat és a peronoszpóra felszaporodását a lombozaton. A szőlőperonoszpóra oospórái a még meglévő lombmaradványokon teleltek át, amelyeknek a talajba forgatásával azok elpusztulnak, így csökkenthető a tavaszi fertőzési potenciál. Augusztus végétől folyamatosan megfigyelhető volt a lisztharmat érett kleisztotéciumainak kialakulása is, és az alacsony téli lehûlések sem tettek kárt bennük. A talajra mosódva a kleisztotéciumok elpusztulnak, ezért a tavaszi lemosó permetezéssel gyéríthetjük a számukat, így is csökkentve a tavaszi fertőzés erősségét.
A fakadással párhuzamosan megkezdődik a rügyekben telelő szőlőlevélatkák aktivizálódása. A telelő népesség megállapítására és a tavaszi védekezési döntés megalapozásához célszerû rügyvizsgálatokat végeztetni, amelyek a rügyek életképességéről és termékenységéről is tájékoztatnak. A fakadás idején, különösen érzékeny fajtákon (pl.: Irsai Olivér, Cserszegi fûszeres, Chasselas), száraz, meleg időjárásban számíthatunk felszaporodásukra és erősebb kártételükre.
A fakadó rügyeket károsíthatják kora tavasszal a szőlőilonca áttelelő lárvái és a kendermagbogarak.
Április elejétől kezdődik a málna vesszőbetegségeit okozó - a lehullott leveleken vagy a fertőzött vesszőkön telelő - kórokozók (Didymella applanata, Elsinoë veneta) aszkospóra szóródása. A kórokozóknak a mérsékelten meleg csapadékos időjárás a kedvező. A letermett és beteg részek eltávolításával, megsemmisítésével és a prveventíven megkezdett védekezésekkel akadályozhatjuk meg a fertőzéseket és a betegség kialakulását.
A köszméte és a ribiszke vesszőinek felületén telelnek át a takácsatkatojások, pajzstetvek, levéltetvek és a köszméte amerikai lisztharmata. A ribiszke vesszőiben telel át az üvegszárnyú ribiszkelepke lárvája, amelynek egyedszámát a fertőzött vesszők eltávolításával és megsemmisítésével csökkenthetjük. A köszméte rügyfakadását követően kezdődik a köszmétearaszoló áttelelt lárváinak károsítása, amelyek a fakadó rügyeket károsítják. ( MEGJ.: A RAJZÁS CSAK A KÖVETKEZŐ CIKKBEN LESZ AKTUÁLIS)
A szamóca levelein telelnek át a különböző levélbetegségek (Mycosphaerella, Diplocarpon) kórokozói. A fertőzött levelek eltávolításával és megsemmisítésével megakadályozhatjuk a betegségek korai fellépését és terjedését.

Prohászka Péter, előrejelző
Komárom- Esztergom Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?