Tárolás alatt is egészséges marad az alma (x)

Agro Napló
Az alma és körte az a két gyümölcsünk, amelyet betakarítás után hosszú időre be lehet tárolni, így egészen a következő tavasz végéig – nyár elejéig fogyaszthatóak. A termelők számára a betárolt gyümölcs értékesítése folyamatos jövedelmet, magasabb gyümölcsárakat jelent. Ezért nagy jelentősége van annak, hogy a tárolás alatt keletkező mennyiségi és minőségi veszteségeket minimalizáljuk.

Ennek első tényezője, hogy hatékony termesztési és növényvédelmi technológiával a szezonban egészségesen tartjuk a növényt és a termést. A második, hogy megfelelő körülmények között, kíméletes manipulációval, korszerű tárolókban helyezzük el a gyümölcsöt. A harmadik, amit megtehetünk a siker érdekében, a célzottan a tárolási betegségek ellen alkalmazott növényvédő szeres kezelés. Magyarországon 2013-ig nem volt kifejezetten az alma és körte tárolási betegségei ellen engedélyezett növényvédő szer a piacon.

A BASF egy jó hírrel tud szolgálni a termelőknek: Az idei évtől már kapható a Bellis® márkanevű készítményünk, amelyet kifejezetten az almástermésűek tárolási betegsége ellen fejlesztettünk ki. A Bellis alkalmazásával nagymértékben csökkenthető a tárolási betegségek által okozott kár. A termés minősége nem romlik, mennyisége nem csökken, a betárolt gyümölccsel elérhető plusz jövedelem nő.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Már javában tart a körteszezon

Már javában tart a körteszezon

A NAK és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint az idén a tavalyi aszályos évnél jobb, de a közepes szintet el nem...

Kevés alma és körte terem az idén

Kevés alma és körte terem az idén

A tavaszi fagyok és az aszály miatt idén az átlaghoz képest várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem. A körtét még ennél jobban is megviselte a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?