2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

AXIÁL GYAKORLATI AKADÉMIA 2013 (x)

Agro Napló
Az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági gép és hozzá kapcsolódó háttér szolgáltatás specialistájaként lassan két évtizede tartunk szántóföldi bemutatókat országszerte. Ez alatt az idő alatt csak megerősödött bennünk, hogy mezőgazdasági gépet igazán a gyakorlatban lehet jól megmutatni, illetve megismerni. Egy gépből pedig a benne rejlő teljesítményt egy tapasztalt, a gépet valóban jól ismerő szakember tudja ténylegesen kihozni.

Az általunk életre hívott Gyakorlati Akadémia is az előbb említett alapokra épül. Valós üzemi körülmények között, képzett és gyakorlott gépkezelők bevonásával 18 gépet, illetve gépkapcsolatot mutatunk be május 16-án Beleden, az Előre Mezőgazdasági Szövetkezet állattenyésztési telepén és a telep melletti szántóföldi területeken.

A bemutatón szereplő gépek kiválasztásakor a szarvasmarhatartásban dolgozó vállalkozások gépesítési igényeit tartottuk szem előtt. A rendezvényhez ideális helyszínt biztosít a fajlagos tejtermelési eredmények alapján az ország legjobb tejtermelő cégei közé tartozó állattenyésztési üzem.

A délelőtt 10:00 órakor kezdődő program szerint először a forgatás nélküli talajművelés takarmánytermelésben jól használható gépeire és gépkapcsolataira, majd a szálastakarmány betakarítás gépesítésére, a GPS vezérelt erő és munkagépekre összpontosítunk . A délutáni telepi technológiákra támaszkodó bemutatók során a trágya és takarmány kezelés mellett lehetőség nyílik az állattenyésztési telep legújabb beruházásainak, azon belül is a tavalyi évben átadott 50 állásos karusszel fejőház megtekintésére is.   

[galeria id=17]Tekintse meg a Gyakorlati Akadémián készült képeket[/galeria]

BEMUTATOTT GÉPEK

 

TALAJMUNKA- ÉS VETŐGÉPEK

 

Framest Reptill 3000 vontatható kivitel

 A talaj kevesebb menettel történő megművelésére kifejlesztett eszköz, 110-160 kW teljesítményű traktorok számára.  A Reptill alkalmas mind sekély, mind pedig mélyebb tarlóápolásra, a lezárt tarló vetés előtti átdolgozására, szántás elmunkálására illetve a tárcsázott talajok szabályozott művelésére.

A gép feladata, hogy a talajt 20-30 cm mélységben átforgatás nélkül kellően átlazítsa, emellett a felszíni 4-10 cm-t megkeverje és aprítsa anélkül, hogy a mélyebb rétegeket összekeverje, illetve, hogy a megfelelően kondicionált talajt a vízveszteség elkerülése érdekében zárja le.

A vontatott kivitel kifejlesztését az indokolta, hogy akár 95 kW teljesítménnyel is üzemeltethető legyen. Ez eddig a gép tömege miatt nem volt lehetséges, mert függesztett gépként használva nem tudott biztonságosan közlekedni.

Lezáró henger nélkül is alkalmazható nedves időben, amikor a teljes keresztmetszetű átdolgozás és a szellőztetés a cél. A késeket csak a keréknyomban meghagyva, szántáselmunkálásra, lezárásra is alkalmazható.

Framest Condisc 4000 - lazítós tárcsa lezáró hengerrel

 A Condisc egy kombinált művelőeszköz, egy tengelyre fűzött 660 mm átmérőjű tárcsasorral szerelt, mely jó behúzó- és öntisztuló képességgel rendelkezik. A géppel végzett munka során a hántást és a forgatást azonnal követi az agronómia által kívánt sekélylazítás, kondícionálás, majd következik a tárcsasor a további aprításhoz, keveréshez. A három műveletet egy henger zárja le. A tárcsák szögei, valamint a kések mélysége is az agronómiai igénykehez mérten könnyen és pontosan beállíthatók. Kombinált eszközként használva a teljesítmény igénye 190-220 kW, kondícionáló kések használata nélkül 120 kW.

Horsch Pronto 6 DC G+F – gabonavetőgép

 A géppel szántásba, kultivátor után vagy közvetlenül a tarlón is vethetünk. Az felszínen maradt szármaradványok aprítása, a talaj egyengetése és visszatömörítése, valamint a vetés és a talajfelszín lezárása egyaránt egy menetben végezhető el a precíz vetés érdekében.

A gép két soros, könnyű vontatású rövidtárcsával szerelt. A művelő eszközök mélységállítása hidraulikusan történik. A munkamélységet munka közben fokozatmentesen állíthatjuk.

A hengerek a talajt minden egyes vetőcsoroszlya előtt sávosan lehengerelik. A TurboDisc elnevezésű nehéz, robusztus kivitelű duplatárcsás csoroszlya nyomókerékkel szerelt.

A vetőgép egy ún. DrillManager adagolóval rendelkezik, mely a Pronto DC vezérlő berendezése. Az 5000 liter befogadó képességű nagy magtartály csökkenti a feltöltési illetve szállítási időket, és növeli ez által az eredményességet.

Horsch Tiger 4 AS – szántóföldi kultivátor

 Az országban uralkodó talajviszonyokra elmondható, hogy a nagyon nehéztől a könnyen művelhetőig változatos skálán mozognak. A gazdák nagy része olyan gépet keres, amellyel egy menetben nagy szármaradványos területek elmunkálását is meg tudják oldani. Napjainkra az „egy menetben” vált a kulcsszóvá.

Szemben a több menetes talajműveléssel (tárcsázás, szántás, simítózás és kultivátorozás), minimalizálva a talaj taposását, a szántás költségén, egy egyenletes talajfelszínt kapunk.

A gyors és könnyű munkamélység állításának köszönhetően, a Tigert mindig a talajfeltételekhez igazítva optimálisan tudjuk alkalmazni, és ha szükséges, akkor a letömörödött rétegeket (eketalpat) feltörni.

TUME NOVA COMBI 3000 gabona vetőgép

 A TUME NOVA COMBI vetőgépekkel egy menetben elvégezhető a vetés és a műtrágya kijuttatása a nagy térfogatú osztott tartálynak köszönhetően. A gép alkalmas kalászosok, borsó és apró magvak vetésére egyaránt. A 40-200 kg-os terheléssel üzemeltetett tárcsás vetőelemek a szélsőséges körülmények között is egyenletes vetőmélységet produkálnak. A vetőgép elé a későbbiek során tárcsás előmunkáló kapcsolható, így búza vagy napraforgó után direkt vetésre is használható. A forgó elemeknek köszönhetően jelentős vonóerő igény takarítható meg. A vetés mélysége vetőelem páronként egyszerűen állítható be.

 

PERMETEZŐGÉPEK

 

Berthoud Tracker DPA 3200/27 vontatott szántóföldi permetezőgép

 A gép egy 3200 literes tartálykapacitású vontatott permetező, mely egyszerre két Berthoud szabadalmat is magáénak tudhat. Ezek közül az egyik a gépen lévő mechanikus DPA szabályozási rendszer, amely egy járkerék hajtású permetező szivattyú. Ezen a szivattyún keresztül történik a hektáronkénti permetlémennyiség beállítása. A másik pedig az Actiflex hídrugózás, ami igazi lengéscsillapítást jelent a más gépeken található, valós lengéscsillapítást nem biztosító gumibakos, vagy függőlegesen pozícionált rugós megoldásokkal szemben. Működésének lényege, hogy a tartály telítettségi állapotától függetlenül képes a talajfelszínről a kerekeken át a gépre ható erőhatások csökkentésére.

Agrifac Condor 4000/36 – önjáró permetező

A gyártó és a gép védjegyévé vált StabiloPlus (lengőkaros) alváz rendkívül jól követi a talaj egyenetlenségeit. A 135 és 200 cm-es tartományban állítható hasmagasságnak köszönhetően magas állományban is akadálytalanul dolgozhatunk. Szintén hidraulika segítségével szabályozhatjuk a nyomtávot 225 és 300 cm között, centiméteres pontossággal. A permetezési rendszer a GPS jelekkel kommunikálva vezérli a fúvóka szakaszokat, automatikusan lezárja az adott szakaszt, ha az olyan területre ér, amire már jutattunk vegyszert, így nem szórunk kétszer ugyanarra a területre. A kompresszoros légrásegítésnek köszönhetően kevesebb vegyszermennyiséggel, víztakarékosan juttathatjuk ki ugyanazt a hatóanyag dózist, emellett jobb bekeverést érhetünk el az állománykezelésnél. Számos a gépre felszerelt hasznos opció teszi gyorsabbá és precízebbé a növényvédelmi munkákat, ezzel is igazodva a modern mezőgazdasági technológiákhoz.

SZÁLASTAKARMÁNYBETAKARÍTÓ GÉPEK

 

CLAAS DISCO 3100 FRC + 3500 RC kaszakombináció

A kaszák P-CUT sínnel szereltek, amely kialakításának köszönhetően feltapadás és csíkozás mentes kaszálást eredményez.  A szerelhető (csavarozott) gerendelyben 24 mm széles, szatelit fogaskerekeket találhatunk. A SAFETYLINK biztonsági modulnak köszönhetően egy tárcsa sérülése esetén nem adódik tovább a káros erőhatás, és nem száll el a tárcsa. Az ACTIVE FLOAT hidro-pneumatikus tehermentesítő rendszerrel pedig munka közben is bármikor beállíthatjuk a tehermentesítést a fülkéből.  A hátsó függesztett kaszáknál a CONTOUR központi felfüggesztésnek köszönhetően idegen testtel való ütközés esetén nem csak hátra, de felfelé is kitér a kaszatest. Mivel központi felfüggesztésű, ezért szállításkor 117°-ban „túlhajtható” a kasza, ezért stabil és biztonságos.

A kaszák gumihengeres szársértővel is rendelhető, mely használatával a levágott takarmány gyorsabban szárad, a beltartalmi értéke pedig nem csökken.

Ez a gépkapcsolat tényleges 6 méteres munkaszélességet biztosít.

CLAAS VARIANT 360 RC PRO változókamrás körbálázó

A bálázó széles, 2,1 m szélességű rendfelszedővel, és kétoldalt önbeálló tarlókerekekkel szerelt. A felszedő fogak felett görgős terményleszorítót találhatunk, mellyel biztos továbbítás érhető el.

A dupla csillagokkal ellátott rotoros terménytovábbítás folyamatos és egyenletes terményáramot eredményez. A PRO jelzésű gépeken a hidraulikusan lenyitható rotor fenéklemezzel az esetleges eltömődések gyorsan és kényelmesen megszüntethetők. A rotor a speciális elhelyezkedése okán nem csak bejuttatja az anyagot a bálatérbe, de be is lóg oda és így az azon elhelyezkedő csillagok csúcsai segítik a bálaképződés elindulását, forgását és a kész bála kigurulását is. Ennek főleg törekes szalma, illetve nyári melegben történő, vagy rotoros kombájn utáni bálázáskor érezzük az előnyét.

A bála minden paramétere a traktorfülkében található kezelőegységen keresztül állítható be még akár munka közben is. Ilyen a bála átmérője, mely 0,9 – 1,55 méter között változtatható, a lágymag mérete és a készítéséhez szükséges nyomás is.

A gép négy végtelenített, széles hevederrel rendelkezik, amely lefedi a bálatér 92%-os felületét, így csökkentve a veszteséget bálázás közben.

A ROLLATEX hálós kötözés alapfelszereltség, amellyel gyorsabb és tartósabb a kötözés. A hálótekercs a bálázó elején fent, jól látható helyen van, így folyamatosan szemmel tarthatjuk, hogy minden rendben menjen a kötözés alatt.

CLAAS JAGUAR- önjáró silózó

A CLAAS JAGUAR a legtöbbet eladott silózó a világon és Magyarországon. Ezt az eredményt többek között a mérhetetlen sokoldalúságának köszönheti. Legyen szó kukoricasilózásról, szálastakarmány egy-, illetve két menetben történő betakarításáról, teljes-növény betakarításról, csőzúzalék készítésről vagy akár energiafa ültetvény betakarításról - ahol magas szecska minőség a követelmény, a CLAAS JAGUAR silózó biztosan megállja a helyét.

 A JAGUAR széles, agresszív behúzó egységgel rendelkezik, mellyel erős és pontos előtömörítés érhető el. A szecskázók Mercedes motorral szereltek, mely a legalacsonyabb fajlagos üzemanyag-fogyasztási eredményekkel rendelkezik. A késdobot működésében és stabilitásában is a legoptimálisabbra álmodta meg a gyártó.  A szecskázó késeket V alakban helyezték el.

A gyorsító lapátok központosító hatása révén lépésről lépésre egyre gyorsabb a terményáram, irányváltás nélkül törésmentesen jut el a behúzó egységtől a kidobó toronyig.

A magas élettartalmú szemroppantó hengerek felelősek a termény intenzív feltöréséért. A gép hajtásrendszere erős és alacsony karbantartás igényű. A keresztbe beépített motor főtengelyétől a szecskázó egységekhez közvetlen az erőátvitel.

 A CLAAS a JAGUAR-t számos a kezelést megkönnyítő lehetőséggel is ellátta, mint a CONTOUR hosszirányú talajkövető és tarlómagasság automatika, az AUTOPILOT kormányautomatika, az automatikus késköszörülés és állókés állítás a fülkéből, a CIS vagy a CEBIS központi informatikai egység, illetve a központi zsírzó automatika.

A gépet négy típusú adapterrel szerelik, melyek a megbízható munkavégzésért felelnek.

  • A PU 300/380 rendfelszedő adapterek
  • Az MG RU és ORBIS sorfüggetlen kukorica adapterek 4,5 métertől 9 méteres munkaszélességig
  • DIRECT DISC 520/610 direktvágó-kaszák, a teljes-növény betakarításhoz
  • CONSPEED kukoricacső-törő adapter csőzúzalék készítéshez

SUPERTINO ABS 15S BÁLACSOMAGOLÓ

A gép hengeres bálák csomagolására használható, vontatott és függesztett kivitelben érhető el. Alkalmas széna, szalma és szenázs bálák fény és UV biztos fóliával történő becsomagolására.

A bálák mozgatását a berendezés forgóasztala és a rajta lévő 2 darab bordázott henger végzi. A munkaasztalra rakott bálák az asztal vízszintes síkú körmozgásakor a szimmetriatengelyükre merőlegesen, valamint a meghajtó, bordázott hengerpárral végzett mozgatás hatására szimmetriatengelyük körül forgómozgást végeznek.

A géphez tartozó monitor segítségével beállíthatjuk a bálára tekert fólia mennyiségét.

 

A TÁPANYAGUTÁNPÓTLÁS GÉPEI

 

SULKY X40 ECONOV műtrágyaszóró

A műtrágyaszóró vezérlő monitorán be tudjuk állítani, hogy milyen műtrágyát, milyen szélességben, mennyiségben, és milyen sebesség mellett szeretnénk kiszórni. A beállításokat egy SD kártyára is el tudjuk menteni. Ha ezt a kártyát a traktorban található vezérlő monitorba helyezzük máris az adott munkavégzéshez szükséges kalibrálást is elvégeztük.

A SULKY ECONOV gépeivel a legmagasabb fokú precizitás érhető el a forgóterületek optimalizálásakor. A gép fejlesztésével a gyártó eljutott egy konstrukcióhoz, illetve egy olyan szintű automatizáláshoz, mellyel csökkentetni tudjuk a műtrágyázási költségeinket. A megtakarítást nehéz számszerűsíteni, de ha mégis ezt szeretnék tenni, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy közel 15 % műtrágya takarítható meg, egy teljesen alapfelszereltségű, szabályozó elektronika nélküli géphez képest.

Annaburger HTS 9.04 trágyaszóró



 A jól ismert T 088-as gépeket korszerűsítve alakította ki a német gyártó a HTS univerzális szórókocsi sorozatot. Ezek a gépek alkalmasak istállótrágya, baromfitrágya, mésziszap és komposzt kijuttatására.

A hidraulikusan meghajtott láncos lehordó sebessége fokozatmentesen, hidraulikus szelepen keresztül szabályozható, amellyel a kijuttatás mennyisége precízen beállítható.

A vízszintes tengelyű tépőhengerek a nagyobb csomókat felaprítják, és egy hátfalnak dobják. A hátfalról lehulló anyagot 2 darab nagy átmérőjű, röpítő tárcsa teríti szét rendkívül egyenletes szórásképet biztosítva. Az 1000 fordulat/perc kardánfordulattal meghajtott szórómű biztosítva van a túlterhelés ellen, így a trágyában lévő idegen anyagok nem okoznak akkora kárt, mint más hagyományos, túlterhelés ellen nem biztosított trágyaszóróban.

A lehordó lánc feszessége egyszerűen automatikusan beállítható a rugóterheléssel.

Annaburger cserefelépítményes kocsi

A 29 tonna össztömeg teherbírású, robusztus, tandem futóműves szállító alváz a különböző felépítmények alá 20-30 perc alatt beszerelhető.

A nagy térfogatú teknős felépítmény a szemes termények, szálas takarmányok vagy trágya szállításánál használható ki ideálisan.

A trágyaszóró felépítmény a kedvelt HTS röpítőtárcsás szerves trágyaszórót helyettesíti.

A szigorodó környezetvédelmi előírások betartásához nyújt segítséget a hígtrágyatartály a tömlős kijuttató rendszerrel.

A cserefelépítményes rendszer előnyei közé tartozik, hogy a futómű és egy- két felépítmény megvásárlását követően a berendezést a későbbiek során további eszközökkel bővítjük.

A TAKARMÁNYOZÁS GÉPEI

 

Supertino SD 4E

Az almozás kézimunka-igényes gyakorlatának kiváltására ajánljuk a SUPERTINO bálabontó és-kiosztó gépet.

A gép használatával a szalma „feltárásra” kerül, azaz a szálak viaszrétegét megtörve, megnövekedik annak nedvszívó képessége. Ennek következtében nem csak az almozásra szánt anyag minősége javul, hanem jelentős mennyiségű megtakarítás is elérhető.

A gép önrakodónak tekinthető, mivel emelőfal segítségével a feldolgozótérbe kerül a szalma. A takarmányt egy tépőhenger aprítja fel és roppantja meg, ezután egy kétfokozatú turbina fújja akár 16 m távolságra is. 300 fokban forgatható torony segítségével maga mögé is tudja teríteni a szalmát.

Supertino TBO 15 bálavágó

Az állattartó telepeken, kísérleti állomásokon gondot okoz a lucerna széna megfelelő mennyiségben történő adagolása. Az egyedi, kis létszámú csoportoknál a kiosztandó takarmány receptúrája általában nem ír elő teljes körbála bekeverését a kisebb térfogatú takarmánykeverő kiosztó kocsikba.

Ezt a problémát küszöbölhetjük ki a SUPERTINO TBO 15 bálaszeletelő géppel.  A függesztett kivitelű bálavágó géppel tetszőleges méretű szeletekre vágható a körbála, így a kisebb űrtartalmú takarmánykeverő kocsikba is betölthető az előírt mennyiségű lucernaszéna. A vágókések hajtásmechanizmusa olyan, mint a gabona betakarító kombájnok vágó asztaláé, meghajtása 540/perces kardánfordulattal történik a traktorról.

RMH Mixellent 20 – önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsi

Az RMH gyártójának nevéhez fűződik a világon az első önjáró etetőkocsi kigondolása és legyártása, ami 1981-ben történt. Az izraeli gyártó a mai napig vezeti a piacot technikai újdonságaival és az egyik legnagyobb gyártott darabszámával.

A Mixellent gépcsalád 20-30 m3 kapacitással rendelkezik, függőleges kétcsigás keverőszerkezettel, 2 méteres munkaszélességű silómaróval. Néhány éve, a széria születésekor nagydíjat nyert a gyártó a mérleg által vezérelt silómaróval, ami szavatolja a TMR állandó összetételét, ezzel is a mind egészségesebb állatállományt és mind nagyobb tejhozamot biztosítva.

A TRÁGYAKEZELÉS GÉPEI

 

Manitou MLT 840 137 PS teleszkópos rakodógép

Egyértelműen megmutatkozik Európában, és hazánkban is az a trend, hogy a gazdák választása a nagyobb emelési magasságú, nagyobb teljesítményű, ezáltal gyorsabb és hatékonyabb munkavégzésre alkalmas rakodógépek irányába mozdult el. Az MLT 840 137 PS maximálisan megfelel ezeknek az elvárásoknak.

A közel 8 méter emelési magassággal, 4.000 kg teherbírással, 137 LE motorral, 180 l/p 290 bar hidraulikus teljesítménnyel jelentkezik ez az új fejlesztésű MLT modell, mely alapfelszereltségként tartalmazza – többek között – az Autoclean elnevezésű automatikus hűtőtisztító-, és a CRC gém-lengéscsillapító rendszert is.

Gehl SL 5240 SXT 2 speed Power 2 csúszókormányzású kompaktrakodógép trágyavillával

A POWER 2 jelzés az új fejlesztésű, vízhűtéses, direkt befecskendezésű, 68 lóerős, kedvező fogyasztású Yanmar dízelmotorra utal, ami már megfelel a TIER IV-es környezetvédelmi előírásoknak.

A gép egyik legnagyobb előnye, a kiváló méret-teljesítmény arány. Az állattartó telepek alacsony belmagasságú, osztott belső kialakítással rendelkező istállóiban folytatott almozási-, etetési munkák végzéséhez tökéletes választás a GEHL kompakt rakodógép. Testméretéhez viszonyított nagy teherbírásának, valamint a különféle munkaeszközöknek köszönhetően sokoldalú társaként szolgál a magyar állattartó telepek tulajdonosainak.

ERŐGÉPEK

 

Fendt 313 Vario

A Fendt Vario 300-as széria már egyet jelent a megbízhatósággal, gazdaságossággal és értéktartással. A könnyű súly, a kompakt felépítés, a produktivitás és a gazdaságosság most új testet öltött: a Fendt a Vario 300-as sorozattal olyan traktort kínál Önnek, amely modern hajtóművével és egyszerű kezelhetőségével könnyen belopja magát a gazdák szívébe. A 93 és 133 LE közötti teljesítménytartományt lefedő 300-as széria főleg a közepes méretű gazdaságoknak készült. A Vario 300-as olyan munkahelyet kínál, amit az ember nem szívesen cserél másra. A Vario előnyeit közúton, szántón és a benzinkútnál is élvezheti.

Fendt 720 Vario

A 144-237 LE tartományt lefedő 700-as széria 201 LE-s tagja. A piacon egyedülálló a kívülről működtethető fronthidraulikával, a szabadon programozható kezelőelemekkel, az automatikus határterhelés szabályozással, a külön váltó-hidraulika olajtartállyal, a 64 l kivehető olajmennyiséggel és a max. 5 hátsó hidraulikakörrel. A TMS, a Vario hajtómű, a TLT automatika és a nagy tetőbe ívelt üvegfelületű VisioPlus Kabin alapfelszereltségként érhető el.

A bemutatott traktor AgLeader robotpilótával szerelt. 

Legyen szó közepes vagy nagyüzemről, esetleg bérszolgáltatásokról, a Vario 720 minden esetben megfelelő választás.

Fendt 930 Vario

A traktor 300 lóerős teljesítményével a nagygazdaságok és nehéz talajmunkák vezérgépe.

A bemutatott gép még az előző környezetvédelmi előírásoknak megfelelő – Com 3a motorral szerelt 18 tonna megengedett összsúlyú traktor, 11.8 tonna hátsó emelőerővel. Az erőgép két tempomattal, forduló-automatikával, TMS-sel, határterhelés szabályozással és természetesen Vario hajtóművel szerelt.

Az új 900-as széria traktorai, melyekben a motorok már AdBlue folyadékot alkalmazó SCR technológiával működnek, és így megfelelnek a Com 3b normának, 12%-kal üzemanyag takarékosabbak elődeiknél.

Fendt 936 Vario

A Fendt Vario 900-as szériája az iránymutató fejlesztésekkel, Európa legsikeresebb nagytraktorainak számítanak. Modern formatervezés, lenyűgöző teljesítmény, garantált menetbiztonság jellemzi őket.

Az új Vario 900 nagy teljesítményű, időtakarékos, minőség orientált műszaki megoldásokat kínál szántóföldön és közúton egyaránt. Mindegy, hol használjuk a Variót, a kisebb üres tömeg bárhol csak előnyünkre válhat. Egyrészt nagyobb tömegű rakomány szállítható, másrészt pedig nem kell felesleges súlyt magunkkal cipelnünk. A hárompont-függesztő szerkezet szabályozása mellett a TLT kapcsolását indítási automatikával ellátott kardántengely-management vezérli. A Load-Sensing hidraulika és elektromos hidraulika-szelepek szériatartozékok.              

CLAAS ARION 420

A 400-as ARION traktorcsalád középső tagja. 100 lóerő névleges teljesítményét 4 hengeres hengerenkénti 4 szelepes DPS motor biztosítja. Váltója 16/16 sebességes Quadrishift 4 elektrohidraulikusan kapcsolható tartománnyal és tartományonként 4 terhelés alatt kapcsolható fokozattal, valamint Revershift terhelés alatt kapcsolható irányváltóval. Klimatizált, légrugós üléssel felszerelt tágas fülkéje kategóriájában kiemelkedő komfortot biztosít. Igazi kistraktor mely állítható keréktárcsákkal 13.6 R28-as első 16.9 R38-as hátsó abroncsokkal minden növényi kultúrában minden sorban elfér.

 

CLAAS ARION 540

Az ARION család 5-ös sorozatának középső tagja mely, maximálisan 150 lóerő mozgósítására képes. A 4 hengeres DPS PVX erőforrást részecskeszűrővel látták el és teljesíti a kibocsájtási normákat. Igazi univerzális traktor mely alkalmazható kistraktorként ápoló munkákra, ugyanakkor nagy súlyának köszönhetően nehéz talajmunkában, szántási, szállítási feladatokban is nagytraktorokat megszégyenítő módon látja el a feladatát. A traktor rövid hossza mellett hosszú tengelytávjának köszönhetően kiemelkedően stabil és fordulékony. Az alapfelszereltség részét képező rugózott vezetőfülke és légrugós ülés megfelelő kényelmet biztosít a nagysebességű munkákhoz. Mindez a független kerék-felfüggesztésű rugózott első híddal párosulva kiemelkedő komfortot biztosít.

CLAAS ARION 640

Az ARION 600-as családjának második, legerősebb tagja. 6 hengeres motorral szerelt, maximális teljesítményét tekintve 177 lóerő leadására képes, mely rendelkezésre áll, nem csak szállítási, hanem talajmunkákban is. A gép megfelelő megoldást kínál, mint kisgazdaságok nagy mezőgazdasági vontatója, mely alkalmas nehéz talajmunkák végzésére, ugyanakkor ápolókerék garnitúra segítségével növényvédelmi, vetési feladatok végzésére is használható. A traktor súlyelosztása nagyon közel áll az 50-50 %-hoz, maximális megengedett össztömege pedig 11,5 tonna is lehet. 24/24-es Hexashift váltójának köszönhetően, kimagaslóan rugalmas kényelmes kezelés mellett minden munkafolyamathoz egyszerű fokozatválasztást tesz lehetővé. Prémium kategóriás 4 ponton rugózó vezetőfülkéje kimagasló kezelői kényelmet biztosít.

CLAAS AXION 930

Az új fejlesztésű CLAAS  nagytraktor az AXION 900-as család második tagja, névleges teljesítménye 330 lóerő, nyers motorteljesítménye 353 lóerő. Az SCR katalizátor segítségével teljesíti a jelenleg hatályos káros anyag kibocsájtási normákat. CLAAS  traktorról beszélve 50-50%-os súlyelosztás jellemzi, üres tömege pedig 13 tonna. Nagy tengelytáv, rövid traktorhossz, jó fordulékonyság jellemzi. Kiemelten jó kényelmet nyújt a 4 ponton rugózott vezetőfülke, a légrugós vezetőüléssel és a magas üléspozícióval. A 4 oszlopos kabinból első osztályú a kilátás. A C-MOTION multifunkciós menetkar és CEBIS az alapfelszereltség részét képezi. Erőforrása egy 8.7 literes FPT CURSOR motor, melyhez 700 literes üzemenyagtank és 60 literes adalékanyag tartály párosul. A fokozatmentes váltóval a maximális sebessége eléri az 55 km/h-t.

Landini 5-100H (68 kW/ 92,5 LE)

Az 5-ös szériával, mint új modellel a Landini konstruktőrház tulajdonképpen nem vállalt nagy rizikót, hiszen a Vision gépcsalád továbbfejlesztett változatáról van szó.

A Vision traktorokból 2005-ös megjelenésük óta közel 300 db talált hazánkban gazdára, az utóbbi 3 évben pedig már piacvezető volt a típus teljesítménykategóriájában.

Az utód Landini 5-100H a sorozat 92,5 LE teljesítményű tagja, egy 4 hengeres Perkins erőforrással. A fejlett, de ezzel egyidejűleg egyszerű kezelést nyújtó sebességváltó 24 előre és 12 hátra fokozatot biztosít. Alapfelszereltségként megtaláljuk a mechanikus szabályozású hidraulikarendszert, valamint a 3 fokozatú TLT hajtást 540 ECO fokozattal, mely elektrohidraulikus úton hozható működésbe.

 

Landini Powermondial 115 Top (81 kW/ 110 LE)

A Powermondial széria az univerzális kategória felső részét fedi le 100-120 LE teljesítmény kategóriában. Nagy előny, hogy e gépcsaládnál is választható a félpowershit sebességváltót, elektromos hidraulika vezérlést tartalmazó TOP változat mellett az egyszerűbb, mechanikus TECHNO felszereltség is, ami egy kedvezőbb ár mellett az elektronikát a lehető legjobban száműzi.

A gép tömege 5 tonna feletti, így a nagyobb, nehezebb függesztett munkagépeket, vetőgépet, műtrágyaszórót is könnyedén működteti.

Figyelemreméltó a nagyobb gépekből átemelt kabin, mely által kategóriájában az egyik legtágasabb és legcsendesebb munkakörnyezet várja a gépkezelőket.

 

Landini Landpower 165 (116 kW/ 157 LE)

Nagy tömegű, robosztus traktor közel 160 LE teljesítménnyel. Igazi talajmunkás biztos alapokon, amit a Cummins és az IVECO közös fejlesztőmunkáját dicsérő 6 hengeres NEF motorok garantálnak. A hatékony munkavégzéshez hozzájárul a 18 fokozatú, irányváltós mechanikus hajtómű, valamint 7450 kg-os önsúly is. Jelen pillanatban kimondhatjuk: a hazai piacon a Landpower 165 traktor a legnagyobb teljesítményű és tömegű gép az egyszerű, mechanikus kivitelű gépek között.

A 2013-as év megújulást hozott a Landpower sorozatnál, melyek közül a legfontosabbak: az új, tágasabb Master Class vezetőkabin vagy az elektromos működtetésű TLT hajtás.

 

Landini 7-205 TECHNO (129 kW/175 LE)

A Landini 7-205 Techno a megújult 7-es széria tagja. A sorozat 150-232 lóerős változatokban készül a legutolsó generációs SCR technológiát felmutató NEF CR TAA jelű motorokkal. Az eredmény: alacsony üzemanyag-fogyasztás és üzemeltetési költség, kimagasló teljesítmény, alacsony károsanyag-kibocsátás.

Az Autopowersift váltó, amiben 32 előre és 24 hátra fokozat váltása lehetséges akár terhelés alatt is.

Az igen gazdag alapfelszereltségben megtaláljuk az LSHC kabinrugózást is, de a kényelmet tovább fokozhatjuk az opcióként rendelhető IFS független első hídrugózással.

Mindezek mellé a gép a teljesítményéhez képest nagy önsúly társul, ami igazán hatékonnyá teszi a traktorral végzett talajmunkákat.

 

KORREKCIÓS ESZKÖZÖK

 

Ag Leader GeoSteer GPS automatakormányzás

Egyszerű, gazdaságos, pontos. A GeoSteer kormányzási rendszer áthidalja a drága, egyedi rendszerek és a kevésbé költséges rendszerek közötti különbséget. Mind rádió, mind beépített mobil modem alkalmazásával hozzáférést ad az RTK                 hálózatokhoz. 2 SIM kártyás megoldással pedig két mobilszolgáltató hálózatával képes a Fömi GNSSnet.hu korrekciós szolgáltatását használni. Dolgozzon egész évben az Ag Leader gépfüggetlen preciziós eszközeivel! Az összetevők átszerelhetők egyik gépből a másikba, alkalmazza vetéstől betakarításig, akár 2 cm pontossággal.

Ag Leader PARADYME kétantennás GPS automatakormányzás

Ez a robotpilóta-rendszer kétantennás GPS rendszerével, közvetlenül a hidraulika körbe épített kormányzásával akár 2 cm-es pontosságra is képes. Az antenna támogatja Az EGNOS, Omnistar és az RTK korrekciók használatát, valamint beépítve tartalmazza azt a modemet is, amellyel a FÖMI GNSSnet.hu hálózati RTK szolgáltatását használjuk.

A ParaDyme kettős antennájának köszönhetően pontosan megméri a jármű dőlését, forgását és kitérését, garantálva a pontosságot és megismételhetőséget még egyenetlen területi feltételek esetében is. Az Ag Leader rendszerek automata kalibrálása gyorssá és könnyűvé teszi a beállítást, még akkor is, ha a ParaDyme antennát áthelyezzük egy másik járműbe. Mindezt úgy, hogy szerszámot kellene használnunk.

Az Ag Leader bizonyított technológiája több mint 700 különböző járművet támogat, beleértve az önjáró gépeket, permetezőket, kombájnokat.

GPS vezérelt műtrágyaszóró vezérlés

Az alkalmazott precíziós rendszer az Ag Leader kijelzőre épül, amely lehetővé tette számunkra, hogy a növénynek és a talajnak megfelelő tápanyagmennyiséggel dolgozzunk. Mindez inputanyag megtakarítást és hozamnövekedést eredményez. Szabályozhatja három különböző anyag egy időben történő felhasználását – lehet akár folyékony, vagy granulátum – ezzel elkerülve a felesleges szántóföldön töltött munkaidőt, a talajtömörödést, a felesleges üzemanyag fogyasztást és a gépkopást.

Az Ag Leader eszközök egyszerűsítik a műtrágyaszóró vezérlését. A rendszer figyeli a haladási sebességet és automatikusan hozzáigazítja a kijuttatást, hogy az megfeleljen a tervezettnek. Automatikusan naplózza a tevékenységeket: a megművelt területeket, a kijuttatott mennyiségeket. Ez az információ könnyen letölthető a felhasználó számítógépébe elemzés, ellenőrzés céljából. Ezt az információt felhasználva segítséget kap a következő évre vonatkozó pontos anyagfelhasználás kiszámításában.

 

GPS vezérelt automatikus permetezőgép vezérlés

Az automatikus szakaszvezérlés csökkenti a permetlé felhasználás költségeit és környezettudatos gazdálkodást tesz lehetővé. Csökkenti a permetszer pazarlását és az átfedéseket azzal, hogy amikor halad a szántóföldön, automatikusan be- és kikapcsolja a szakaszoló szelepet a bejárt útvonalon, vagy a feltöltött kijuttatási térképek alapján. Továbbá az üzemanyag költségeket és a fölösleges taposásból eredő károkat is csökkenti.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!