RAPOOL repceajánlata (x)

Agro Napló
RAPOOL Hungária Kft. 8132 Lepsény, Vasút u. 57. tel.: +36 22 585-202, fax: +36 22 437-056 e-mail: info@rapool.hu , web: www.rapool.hu    

AVATAR ÚJ

Csúcstermés a legjobb körülmények között

- Valami egészen új, valami egészen más

- A legjobb területek és a legmagasabb technológiai színvonal hibridj

- Új dimenzió a korai hibridek között a termésben és az olajtartalomban

  

FINOMSÁGOK A RÉSZLETEKBEN

Az AVATAR megjelenésében az a szenzáció, hogy a korai hibridek között is elérhetővé válik egy olyan csúcstermésű, magas olajtartalmat biztosító, közepes magasságú hibrid, amelynek a teljesítményszintjét korábban csak a kifejezetten késői, sokáig zölden maradó, nagyméretű hibridekkel lehetett elérni, ideális körülmények között.

Az eddigi vizsgálatok eredményei alapján az AVATAR a legjobb termőhelyeken nyújt kiemelkedő teljesítményt, különösen akkor, ha ehhez a magas felvásárlási árak mellett elérhető magas olajprémiumot is számításba vesszük.

AZ AVATAR MÁS

Az AVATAR nem a robosztus hibridek közé tartozik, jól megvan az extrém helyzetek - mint a késői vetés, a rossz talajadottságok és talajművelés - nélkül is.

Optimális adottságok, jó körülmények között a talajművelés módjától függetlenül hamar kikel, és gyors fejlődésnek indul. Döntően függőleges irányultságú levélzete erőteljes állományképet biztosít az ősz folyamán. Az AVATAR tavasszal korán fejlődésnek indul, virágzása szintén korai. A filigrán felépítésű növényeket igen magas becőszám jellemzi. Az állományok állóképessége és általános betegség-ellenállósága jó. Őszi fómafertőzés vagy nedves tavaszi vegetáció-indulás esetén kifejezetten jól reagál a regulátor típusú fungicidek használatára. Hasonlóan termés- és olajtartalom-növelő hatásúak azon növényvédelmi beavatkozások, amelyek az AVATAR-állományok egészséges érését biztosítják.

MÁS GYÖKÉRTÍPUS

Az AVATAR genetikai háttere erőteljesen különbözik az eddigi hibridektől. Ez a földalatti részekben is megjelenik: feltűnő tulajdonsága erőteljes, répaszerűen vastag karógyökere, amelyből viszonylag kevesebb oldalgyökér ágazik el. Ezzel szemben az érzékeny hajszálgyökerek részaránya nagyon magas. Ezek a hajszálgyökerek a talaj legapróbb pórusait behálózva biztosítják a leghatékonyabb tápanyag-felvételt. Ezért is tudja meghálálni az AVATAR a legjobb talajmunkát.


 


 


 

COMPASS

 Irány a csúcs

- Kiváló termőképesség és magas olajtartalom kombinációja 

- Középérésű és kivételesen jó állóképességű hibrid 

- Robosztus hibrid valamennyi termőhelyre, akár mulcsvetéshez is

 

BIZTOS, AMI BIZTOS

A COMPASS robosztus, középérésű hibrid, mely a „nagyrámájú” hibridek jellemzőinél fogva kifejezetten jól alkalmazható könnyű talajokon, szárazságra hajlamos termőterületeken is. Erőteljes gyökere és főhajtása garanciát jelent a talaj víz- és tápanyagkészleteinek átlagon felüli hasznosulására. Ennek köszönhetően jól kompenzálja a virágzás és az érés során előforduló kritikus környezeti feltételeket. A COMPASS mélyen ülő tenyészőcsúccsal, kiváló télállósággal és méreteit meghazudtoló, kiemelkedően jó állóképességgel rendelkezik. Tavasszal gyorsan növekszik, erőteljes habitust mutat. A könnyű talajok és a forgatás nélküli talajművelés ideális hibridje. Olajtartalma kiemelkedően magas, 48,42%-os eredményével a legmagasabb olajtartalmú hibrid volt a 2012-es NÉBIH fajtakísérletekben résztvevő valamennyi jelölt közül.


 


Nagyításhoz katt a képre

 


 

DYNASTIE ÚJ

A család méltó tagja

- A kontinentális körülményekhez kiválóan alkalmazkodó, nagy stressz-tűrésű hibrid 

- Kiemelkedően jó télállóság és szárazságtűrés 

- Alacsony betakarítási veszteség

 

A haladás a már meglévő továbbfejlesztését jelenti. Így a DYNASTIE – mint a legújabb RAPOOL-hibridrepce generáció tagja – egyesíti magában a RAPOOL-hibridek valamennyi erősségét olyan módon, hogy mindezek nagyobb termőképességgel, jobb stressz-tűréssel és még kedvezőbb betakarítási tulajdonságokkal párosulnak. Nem véletlen, hogy a 2012-es hazai üzemi kísérletekben a DYNASTIE nyerte a RAPOOL-hibridek házi termésversenyét.

A DYNASTIE a sikeres repcetermesztést meghatározó valamennyi tényező szempontjából kedvező tulajdonságokkal rendelkezik. Franciaországtól a közép-kelet-európai régióig igen változatos termőhelyi és időjárási körülmények között mutatott kiváló teljesítményt. Őszi túlfejlődésre nem hajlamos, az állomány erőteljes rozetta állapotban megy a télbe. Középmagas egyedeit jó betegség-ellenállóság és jó tavaszi-nyári aszálytűrés jellemzi. A DYNASTIE tovább bővíti a kiváló becőstabilitású és jó betakaríthatóságú RAPOOL-hibridek táborát.


 


 

EDIMAX CL

Született győztes 

- Clearfield gyomirtási technológiához is jól illeszthető hibrid 

- Erőteljes növekedési erély, kiváló télállóság  

- Korai virágzás, középkorai érés

                     

KIVÁLÓAN ALKALMAZKODIK A HAZAI KLIMATIKUS VISZONYOKHOZ

Az EDIMAX CL olyan imidazolinon-ellenálló hibrid, amely a NÉBIH két éve folyó kísérleteiben lényegesen felülmúlta a versenytárs Clearfield-hibridek termésszintjét. Emellett agronómiai tulajdonságai is kiemelkedőek: télállósága, szárazságtűrése, jó állóképessége és alacsony pergési hajlama tekintetében bármelyik ismert, hagyományos hibridrepcével felveszi a versenyt.


 


 


 

ROHAN

A profik nem nélkülözhetik 

- A legjobb, intenzív termőhelyek csúcshibridje 

- Kiváló beltartalmi mutatók 

- Korai, homogén érés

A ROHAN az MSL-hibridrepcék legújabb generációjának első képviselője, melynek létrehozása új MSL-anyavonalak nemesítésbe integrálásával vált lehetővé. Ötvözi a nagy termőképességet és a nagyon magas olajtartalmat. Kezdeti fejlődése rendkívül erőteljes, ami különösen nehéz vetési-kelési viszonyok között kedvező. Gyors fejlődésének további előnye, hogy megkésett vetések esetében is nagy biztonsággal alkalmazható. Erőteljes gyökérzet és kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságok biztosítják a kiemelkedő termésszintet. Kiválóan tolerálja az abiotikus stressz-hatásokat, legyen az a legkeményebb téli fagy vagy nyári szárazság. Virágzása korán elkezdődik és rövid ideig tart, ami korai és egyöntetű érést biztosít. Hibridekhez mérten mérsékelt magassága kiváló állóképességgel párosul, betegségekkel szemben pedig jó ellenállóságot mutat. Glükozinolát tartalma rendkívül alacsony. A jó termőhelyeken új termésszintek elérésével biztosíthatja a jövedelmezőséget. Kimagasló tulajdonságait igazolja, hogy 2011-ben és 2012-ben is Csehország piacvezető hibridrepcéje.


 


Nagyításhoz katt a képre

 

 


 

SHERPA

 Jó családból származik 

- Kiváló termőképesség

- Intenzív növekedésű korai hibrid, megkésett vetésekhez is 

- Kiváló télállóság, regenerálódó képesség és termésstabilitás

 

MINDENBŐL EGY KICSIT TÖBBET

A VISBY vérvonal új hibridjeként 2011-es hazai állami elismerése is bizonyította kiváló termőképességét és termésbiztonságát. Egy centiméterrel nagyobb gyökérhossz, egy milliméterrel vastagabb gyökérnyak, egy tizeddel jobb kezdeti fejlődési erély, egy századdal jobb télállóság, egy árnyalattal jobb regenerációs képesség és alkalmazkodóképesség tavasszal, egy lehelettel homogénebb virágzás és érés. A legnagyobb kihívásokat is biztosan állja, hihetetlen erőtartalékok mozgósítására képes. Nem véletlenül, hiszen jó családból származik.

SZINTE ELPUSZTÍTHATATLAN

A RAPOOL jelenlegi portfóliójában valószínűleg a SHERPA a leginkább terhelhető hibrid. Ősszel kifejezetten erőteljes növekedést mutat a föld felett éppúgy, mint a gyökérzónában. A Hohenheimi Egyetem rhizotron vizsgálataiban különösen hosszú és nagytömegű gyökérzettel jellemezték a hibridet. Ezen tulajdonságát számos alkalommal bizonyította már extrém késői vagy mulcsvetés esetén is. Kísérletező, innovatív termelők már sikeresen tesztelték a SHERPA hibridet „Strip-Till” és direktvetésű technológiákban egyaránt. A kelést követően a sorok gyorsan záródnak, így gyomelnyomó képessége átlag feletti.

ERŐTELJES TAVASZI REGENERÁCIÓ

Erőteljes őszi gyökér- és hajtásnövekedésének köszönhetően jelentős tartalékok állnak a SHERPA rendelkezésére a tavasz kezdetén. Ez különösen jól jön erőteljes téli levélvesztés után vagy korán beköszöntő aszály esetén. A SHERPA tavasszal korán és egyenletesen indul növekedésnek. Virágzása rövid ideig tart, igen homogén és gyorsan lezárul, így későn virágzó egyedeket csak ritkán találni benne. Ennek köszönhetően az állományokat egyöntetű, korai érés jellemzi. Évjárattól függően 1-2 nappal később aratható, mint a VISBY.

EGÉSZSÉG, JÓ ÁLLÓKÉPESSÉG, MAGAS EZERMAGTÖMEG

A SHERPA jó állóképességgel rendelkezik, fóma-rezisztenciája közepes, ezért a szokásos üzemi technológiákhoz jól illeszthető, különleges kezeléseket nem igényel. Regulátor típusú gombaölők használatára - erős betegségnyomás esetén - közepes termésnövekedéssel reagál. Egészséges érési folyamata magas ezermagtömeg kialakulását teszi lehetővé. Sokszor csak betakarítás közben derül ki a kiváló termés, köszönhetően a SHERPA remek kompenzáló-képességének.

NÖVEKVŐ NÉPSZERŰSÉG

A SHERPA nem csak Németországban ért el kiemelkedő teljesítményt és termésstabilitást. Robosztus felépítésének köszönhetően számos európai országban a termelők elsőszámú kedvencévé válhat a közeljövőben. A SHERPA ebben is a VISBY hagyományait követi.

 

 


 


 


 


 

VISBY

Mindig elől 

- A kiemelkedő termésszintek és a termésstabilitás bajnoka 

- Gyors és veszteségektől mentes betakaríthatóság a korai és homogén érésnek köszönhetően 

- Kiváló fómatolerancia, jó állóképesség, rendkívüli alkalmazkodóképesség

 

VISBY hibridünket egyre többen ismerik és kedvelik. Németországban már minden negyedik repcével bevetett hektáron termesztik, Európában pedig a VISBY vetésterülete meghaladta a félmillió hektárt. Ezzel valószínűleg új vetésterületi rekord született a hibridrepcék európai történetében. Nem meglepő, hogy a VISBY Magyarországon is hamar a legkedveltebb RAPOOL hibriddé vált és népszerűségének további növekedése várható.

SOKOLDALÚSÁGA AZ ERŐSSÉGE

A VISBY sikerének alapja a rendkívüli termésstabilitás. Sokoldalú, mint egy tízpróbázó, így a kisebb és nagyobb üzemek számára a legjobb hibrid éppúgy, mint a korai vagy megkéső vetéshez, a könnyű vagy kötött talajokhoz, az intenzív vagy extenzív technológiai szinthez. Kiváló télállósága mellett jól tűri a virágzáskori hideget, valamint a hőség és a szárazság által kiváltott stresszt is.

EGÉSZSÉGES NÖVEKEDÉS, KIEMELKEDŐ FÓMATOLERANCIA

Minden fontos tulajdonság alapja az erőteljes és egészséges gyökérrendszer: az erőteljes őszi fejlődési erély, a mulcs vethetőség, a télállóság, a szárazságtűrés, a könnyű talajokhoz való alkalmazkodóképesség, az éveken át stabil és magas termésszint. A növekedés és a VISBY sikerének alapjai a föld alatt rejlenek, erőteljes gyökérzete szinte valamennyi talajféleségben és vetési módnál képes a megfelelő fejlődés biztosítására. A VISBY hivatalos fajtabesorolása alapján a legjobb fómatoleranciával rendelkező hibridek közé tartozik.

HA ESIK, HA FÚJ

A VISBY alkalmazkodóképessége lenyűgöző. Állóképessége, egészségi állapota, vitalitása lehetővé teszi az adott termesztési helyzetben leginkább megfelelő stratégia kiválasztását. Extrém nyári szárazság és kemény téli fagy, a kettő között pedig akár egy hűvös, csapadékos tavasz is lehet. A szélsőségek egyre gyakoribbá válnak, így a fajták a gyakorlatban egyre többször kerülnek képességeik határaihoz. Egy gyakorlati eredményeket rögzítő termelői közvélemény kutatásban „enyhe” és „erőteljes” aszály körülményei között, továbbá könnyű talajokon is különösen jó eredményeket mutatott a VISBY.

A BETAKARÍTÁS KÖNNYEDSÉGE

Még soha egyetlen repce esetében nem érkezett annyi pozitív visszajelzés a könnyű kombájnolhatóságról, mint a VISBY esetében. Ez többek között a korai és nagyon intenzív virágzásnak köszönhető, mely kompakt és rövid ideig tart. A VISBY állománya középmagas, szárazságban nem túl alacsony, csapadékos évjáratokban nem túl magas.


 


 


 


 


 

XENON

Megállja a helyét 

- Kiváló állóképesség és kimagasló fóma-tolerancia 

- Ősszel visszafogott, tavasszal erőteljes fejlődési erély 

- Korai vethetőség

 

A XENON visszafogott őszi fejlődése miatt kiválóan alkalmas kifejezetten korai vetésre, nem hajlamos a tél előtti szárbaindulásra. Télállósága, valamint tavaszi regenerációs képessége átlag feletti. Kiváló állóképessége, továbbá a betegségekkel szemben tanúsított magas rezisztenciaszintje biztosítja, hogy termésbiztonsága a csapadékosabb évjáratokban is kiemelkedő legyen.


 


Nagyításhoz katt a képre


RAPOOL REPCEKATALÓGUS MEGTEKINTÉSE


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!