2024. május 7. kedd Gizella

Júniusi Gépmustra

Agro Napló
Rauch Axis 50.1 műtrágyaszórókTovábbfejlesztett Kuhn GiroheuerÚj Tecnoma szériaÚj Deutz-Fahr traktorszériák

Rauch Axis 50.1 műtrágyaszórók

A függesztett műtrágyaszórók gyártásában élenjáró Rauch cég új Axis 50.1 típusú, kéttárcsás berendezése többféle variációban érhető el. Az Axis 50.1 C és D változatoknál az adagolószerkezetben van eltérés, a W változat egy 100 Hz-es mérőegységet is tartalmaz, míg a H változat hidraulikus meghajtással működik. Az új sorozat legnagyobb modelljének hasznos terhelése 4000 kg, maximális szórásszélessége pedig eléri az 50 m2-t. A berendezések III. kategóriás 3-pont függesztésű kapcsolókerettel rendelkeznek. Nagy teljesítményű traktorral, 540 vagy 750 1/perc fordulatszámú TLT-vel hajtott M-Drive kardánhajtással üzemeltethetők.

Az új fejlesztésű műtrágyaszórók a 18–50 méter szórásszélességre alkalmas Rauch CDA szóróegységgel készülnek. Az optimális keresztirányú szórásegyenletesség elérése érdekében fontos a különböző műtrágyákkal laboratóriumi szóráspróbákat végezni, amelyekkel megállapítható, hogy milyen szórólapát-beállítással érdemes az adott műtrágyát kijuttatni. A kiszórandó mennyiség (kg/ha) beállítását a C változatnál az E-Click elektronikus adagolószabályzó, a D változatnál a TELIMAT T 150 hidraulikusan működtethető szabályozó segíti elő.    

 

   

Továbbfejlesztett Kuhn Giroheuer

A francia Kuhn cég korszerűsítette a hazánkban is régóta ismert GF rendterítő gépcsalád modelljeit. Az új, második generációs (G II –Version) vontatott berendezések a GF 7802T, 7902T, 8702T és 10802T típusjellel kerültek piacra, amelyek a munkaszélességre utalnak.A továbbfejlesztett rendterítő az eddiginél jobban igazítható a körülményekhez. A munkamélysége hidraulikusan szabályozható. Az összes típust a Digidrive kapcsolószerkezettel látták el, ami nyugodtabb munkát biztosít. A rendterítő forgódobjainak új hajtóművei kisebbek az előzőeknél, és döntésük hidraulikusan állítható. A hajtóművek nem igényelnek különösebb karbantartást. A gép szélső szárnyai szállítási helyzetbe összehajthatók és menetirányba döntve a hidraulikusan kiemelhető futószerkezetén könnyen vontatható földúton vagy szilárdburkolatú úton egyaránt. Munkahelyzetben a futómű felhúzott állapotba kerül, ezáltal nem zavarja a rendsodró dobok illetve villák forgását.  forrás: top agrar online

  

Új Tecnoma széria

Az Exel Industries Grouphoz tartozó, jól ismert francia Tecnoma permetezőgép-gyártó cég a függesztett berendezéseinek sorában a TX sorozatot a Xenis modellel váltotta fel. Az új függesztett típusok 800, 1000, 1200 és 1500 liter térfogatú permetlétartályokkal rendelkeznek. A 12 és 21 méter közötti szórókeret-szélesség tartományban többféle lehetőség kínálkozik. A 12 és 15 méteres, kereszt formában összecsukott GC jelű keretek kézzel vagy hidraulikus úton nyithatók-zárhatók. A nagyobb munkaszélességűek, mint a 16 és 18 méteres HLE és a 20 vagy 21 méteres GDM keretek hidraulikusan oldalra hajthatóak, illetve a traktorfülke fölött csukhatók össze. A továbbfejlesztett gépcsalád műanyag tartályainak belseje tükrösített felületű a könnyebb ürítés és a hatékonyabb tisztítás végett. Utóbbi műveletet körbeforgó szórófejekkel oldják meg. Rendelkeznek egy 150 literes tisztavíztartállyal és egy 15 literes kézmosó edénnyel is. Az új konstrukció előnye a karcsú felépítése, és a traktorhoz szorosabban illeszkedve előnyösebben alakul a gépcsoport súlypontja.    

 

Új Deutz-Fahr traktorszériák

Az SDF konszerhez tartozó Deutz-Fahr cég új 5-ös szériájú traktormodelljein egyértelműen felfedezhető az olasz Giugiaro dizájn-stúdió keze-nyoma. Ez a sorozat követi a korábbi 7-es és 6-os szériát.

Feltűnő a motorháztető a benne lévő LED lámpákkal. Alatta is van újdonság, hiszen korszerű, 3,6 literes összlöket-térfogatú TCD 3.6 LC4 típusjelű Deutz motor az új erőforrása, amely SCR katalizátor nélkül is biztosítja az EU-III B károsanyag kibocsátási norma teljesítését. Ehhez egy dízel oxidációs katalizátor elegendő a vízhűtéses füstgáz-recirkulációs rendszerrel (EGR) együtt. Összesen négy típus áll rendelkezésre 75–95 kW (100–130 LE) közötti teljesítménnyel és háromféle sebességváltóval, amelyek között fokozatmentes változat is található. Mindegyik traktort az SDD (Steering Double Displacement) kormányművel szállítják. Egy gombnyomással a fordulási manőver meggyorsítható és az új rendszerrel feleannyi kormánymozdulattal fordíthatók be teljesen a kerekek. Szintén újdonság a 6 TTV széria, amely öt modellből áll, a 110–120 kW (150–166 LE) teljesítményű traktorokat fokozatmentes ZF Eccom 1.5 hajtóművel szerelik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!