EUROFINS MAPPER az agronómiai döntések térinformatikai támogatója (x)

Agro Napló

 Adatok… mindig kéznél

Az Eurofins Mapper adatbázisa – kapcsolódva az Eurofins tápanyag-utánpótlási szolgáltatásaihoz – a talajvizsgálatok alkalmával kerül kialakításra. A talajtérképek 5 évente, a műtrágyázási javaslatok évente kerülnek frissítésre online hozzáféréssel, vagy az adatbázis személyes átadásával.

Programunk térképi felületen tartalmazza a Gazdaság területeit, azok megadott azonosítóit, a talaj-mintavételezés adatait (útvonalak, pontok stb.), minden talajvizsgálati eredmény térinformatikai (GIS) programmal elkészített kontúrtérképeit és a gazdaság vetésszerkezetében szereplő összes növényre (!) elkészített műtrágyázási javaslatot.

Az Eurofins Mapper funkcionalitását tekintve – különösebb informatikai tudást nem igénylő, mégis teljes értékű térinformatikai szoftver, amely a rendelkezésre álló tábla adatbázis egyszerű szerkeszthetőségével és a már meglévő információk (pl. talajtérképek, vagy egyéb fedvények) egyidejű megjelenítésével válik alkalmassá olyan alapvető gazdálkodási döntések támogatására, mint pl. a következő vetésterv  elkészítése.




Talajtérképek összehasonlítása párhuzamos nézetben




Táblák elvágása hektármutatóval vetésterv készítésekor

 

Vetésterv készítés

A növénykultúra költséghatékony elhelyezéséhez láthatóvá tehetjük a tervezett növényfaj limitáló tápelemének kontúrtérképet (pl. kálium térkép kukorica vagy repce esetében), miközben lenyíló menüben láthatjuk a táblarész előveteményeit is. Az ideális vetésterv kialakításához lehetőség van az üzemi tábla adott hektárméretnél és alakzatnál történő elvágására is, amelyhez az egyes táblarészek méretét folyamatosan kijelző hektármutató nyújt segítséget.

A tábla kialakítása után kiválasztható az adott táblarészre tervezett növénykultúra, ami a térképi felületen különböző színekkel növényenkénti összesítésben jelenik meg.

A végleges vetésterv térképi fájlja közvetlenül exportálható az egységes területalapú kérelem térképi formátumába (EOV .shp .zip), amely alapján a táblahatárok egyesével történő berajzolása nélkül adható be a terület alapú támogatás.




Kész vetésterv megjelenítése

 

Műtrágyázási terv – készen a vetéstervvel egy időben

Mivel az Eurofins Mapper alkalmazás a háttér adatbázisában a vetésszerkezet minden növényére mintaterenként szerepelnek a műtrágyázási javaslatok is, így az adott vetésterv elkészítésével egyidőben leválogatásra kerül és táblázatba exportálható az adott vetéstervhez tartozó üzemi tápanyag-utánpótlási terv is hatóanyagban és mono- műtrágyákban (MAS, MAP, Kálisó) kifejezve.




A kijelölt tábla műtrágyázási terve felnyíló ablakban a vetésterv elkészítése után

 

Az elvégzett munkák rögzítése…

Az Eurofins Mapper nemcsak a vetés- és műtrágyázási terv készítéséhez kínál megoldást.

A program alkalmas saját munkánk nyilvántartására is, hiszen az év során, az egyes táblákon elvégzett műveletek (talajművelés, növényvédelem) a tábla térképére történő kattintással felnyíló ablakba rögzíthetők (pl.: vetés időpont/fajta, növényvédőszer/dózis, talajmunkák stb.), a munkák pillanatnyi állása pedig bármikor listázható, táblázatba kinyomtatható.


Vízállás területének felmérése és a táblákon elvégzett műveletek rögzítő panelje Android rendszeren

…terepen is

A műveletek rögzítése nemcsak az irodában tehető meg, hanem akár közvetlenül a tábla szélén is, mivel az Eurofins Mapper program része az Android operációs rendszeren futó Agromobil alkalmazás is, amely telefonon vagy táblagépen is használható. A terepi jegyzetek elkészítésén túl GPS kapcsolat esetén a programmal terepi felmérések is elvégezhetők (sarokpontok, új terület, gyomfolt felvétele stb).

A mobil eszközre terepen rögzített műveletek bármikor szinkronizálással hozzáadhatók a számítógépen tárolt, már korábban elvégzett műveletek listájához.

Az Eurofins Mapper több számítógépen futhat, így ugyanarra a vetéstervi térképre készítheti el jegyzeteit az Agronómus és a Növényvédős Kolléga, vagy akár az Irodai Munkatárs is a hatáskörében elvégzett műveletekről.




 Az Eurofins Mapper munkában

A Munkatársak által rögzített információk egyszerűen szinkronizálhatók pl.: egy központi asztali számítógéppel, amelyen a műveletek a rögzítéskor hozzárendelt időpontoknak megfelelő sorrendben kerülnek tárolásra és bármikor táblázatba exportálhatók. A műveletek listájából heti- havi- éves lekérdezések végezhetők pl. a Tulajdonosok részére vagy GN Folyamatos műveleti naplójának kitöltéséhez.

Az Eurofins Mapper alkalmazás használatával kapcsolatos részletekért hívja Bónus Krisztián kollégánkat a  +36-20-9986-483 telefonon, vagy érdeklődjön a krisztian.bonus@eurofins-gab.com email címen.

www.eurofins.hu

www.eurofins.com/agroscienceservices

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!