LÉGYIRTÁS: TÖBBFÉLE MÓDSZER – NAGYOBB HATÉKONYSÁG

Agro Napló
A környezetünkben élő legyek életmódjuk következtében kórokozók közvetítői, mellyel köz- és állat-egészségügyi kockázatot jelentenek, nagy számban pedig mind az emberre, mind haszonállatainkra zavaró hatásúak. Irtásuk, az ellenük való védekezés elengedhetetlen.


A legyek irtására sokféle módszer áll rendelkezésre, melynek indokoltságát megértjük, ha tekintetbe vesszük a legyek többféleségét, faji és élettani diverzitásukat, valamint a mentesítendő területek eltérő körülményeit. Az irtás szempontjából a legfontosabb tényezők a táplálék és táplálkozási mód valamint az élő- és tenyészőhelybeli különbségek. Bár az ember közvetlen környezetében leggyakoribb és legismertebb, a ház körül repdeső legyek 90–95%-át kitevő házi légy, az élelmiszeripar területén azonban a szinantróp legyek fordulnak leggyakrabban elő.

A hús-, dög- és dongólegyek az élelmiszer, elsősorban a hús- és baromfiiparban, valamint a vágóhidakon és a szabadtéri piacokon fordulnak elő. Bár életmódjuk eltérő, megfigyelhető, hogy az egyik légyfaj irtásával más fajok szaporodásának lehetősége növekszik meg, ezért is célszerű az irtási módozatok váltogatása.


A különböző légyfajok biológiája, nagyításhoz katt a képre

A legyek fejlődése általában pár hét, de optimális esetben 8–10 napra lerövidülhet. A gyors generációváltás a rezisztencia kialakulását nagyban felgyorsíthatja.


A legyek ellen alkalmazható védekezési és irtási módszerek, nagyításhoz katt a képre

Védekezésre leggyakrabban vegyi módszereket alkalmazunk. Párologtatás során, impregnált lapkák melegítésével rovarirtó szert párologtatunk a levegőbe. Az irtószer repellens hatását kihasználva elsősorban a legyek távoltartására szolgál vagy a betévedt legyeket letaglózza. Könnyen, de csak kis légtérben alkalmazható, így elsősorban lakossági felhasználásra javasolt. Bár védőfelszerelés nélkül használható, az alkalmazás során a helységben huzamosan tartózkodni nem célszerű. Füstképzés esetén a légteret irtószertartalmú füsttel telítik. A füst elültével az irtószer hatása megszűnik. Szellőztetés, portalanítás után a helység hamar újrahasználható.

A hideg indítású készítmények használatával a tűzveszély elkerülhető. A legyek elleni védekezésben legnagyobb szerepet az aeroszol-képzés kap. Minél kisebb a képzett cseppek mérete, a légtér annál kisebb mennyiségű vegyszerrel és annál jobban telíthető. Sugárhajtású ködgenerátorokkal, ún. melegködöt, elektromos ködgenerátorokkal pedig hidegködöt képezünk. Egyes hidegköd-generátorok alkalmasak az 50 mikron alatti cseppméret elérésére, ezeket nevezzük ULV (Ultra low volume) készüléknek. Kisebb légterek telítésére túlnyomásos aeroszol palackokat is használhatunk. A légtér kezelés nagy előnye a gyors eredményre vezető taglózó hatás, ami azonban az aeroszol elültével megszűnik, így megelőző védekezés nélkül a terület újrafertőződhet. Permetezéssel – lebegésre már nem képes cseppek képzésével – felületkezelést végzünk.

Az ún. méregmezőt a legyek által gyakran látogatott helyeken alakítjuk ki, ahol a légy a kontakt hatású szerrel érintkezve elpusztul. Mivel a légynek nem kell fogyasztania az ilyen készítményekből, a szúró szájszervű, vérszívó legyek elpusztítására is alkalmas ez a módszer. A nyaló-szívó szájszervű legyek (pl. házi légy) ellen gyomorméregként ható csalétkeket alkalmazhatunk. A csalétkeket leginkább péppé keverve, ecsettel felkenve, ritkábban tovább hígítva, permetezve juttatjuk ki. Permetezésnél ügyelni kell, hogy „felnyalható” vastagságú csalétekréteget kell kijuttatni. A permetezés és a csalétkek alkalmazása hosszú hatástartamot biztosít. A megfelelő helyekre kijuttatva nagy hatékonyságú irtást végezhetünk.

Fontos módszer a legyek irtásában a csapdázás, mivel a legyek fénnyel, kontrasztos mintákkal, szaganyagokkal jól csalogathatók. Mind ipari, mezőgazdasági, mind lakossági vonalon alkalmazhatók a feromonnal átitatott ragasztós alaktestek. A csévélhető légyfogó zsinórt előszeretettel használják szarvasmarhatelepeken, sertésólakban, a ragasztós légylapokat pedig önállóan vagy lámpákkal kombinálva. Előnyük, hogy olyan helyen is alkalmazhatók, ahol az irtószerek használata kerülendő (pl. konyhák). A nagyfeszültségű lámpás rovarcsapdák olcsók, üzemeltetésük egyszerű, de a környezetbe szétrobbanó rovartetemek miatt csomagolatlan élelmiszer jelenlétében nem alkalmazhatók és hanghatásuk is zavaró lehet.

A legyek folyadékkal történő csalogatása és csapdázása a szaghatás miatt csak kültérben alkalmazható, egyes típusok igen nagy mennyiségű légy befogására alkalmasak.

A kifejlett legyek irtása helyett fontos lenne előtérbe helyezni a lárvastádiumban történő védekezést. Az újra peterakásra képes populáció kikelésének megakadályozásával nem egy-egy példányt pusztítunk el, hanem annak sokszorosát, hiszen egy légy akár kétezer petét is rakhat rövid élete során. A lárvák fejlődését gátló permetezhető, locsolható készítményeket a tenyészőhelyekre (trágya, szemét, szerves anyagok stb.) kell kijuttatni, kora tavasszal első védekezésként lehet alkalmazni.

A védekezés célja zárt térben a légymentesség biztosítása, szabadban pedig előfordulásuk ártalmat nem okozó szint alatt tartása. Az eredményesség szempontjából fontos a rezisztencia elleni védekezés. A rezisztencia késleltetésének érdekében a megelőző biológiai védekezési módszerek alkalmazását, a légytenyésző helyek megszüntetését, kezelését kell előtérbe helyezni. Adulticidek használatakor irtószer-rotációra kell törekedni, a vegyi módszerek közül előnyben kell részesíteni a mérgezett csalétkek felhasználását.

Kiss Barnabás

A cikk szerzője: Kiss Barnabás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A beporzók éve lesz az idei

A beporzók éve lesz az idei

A tavaly Magyarországon is tapasztalt nagyarányú méhpusztulás ráirányította a figyelmet a természetes beporzók sérülékenységére; ezért is kívánja a sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!