2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A Fertilia forradalmi újdonsága a Rizodyne talajaktivátor!

Agro Napló
A tápanyagellátásnak kulcsszerepe van a tervezett termésszint elérésében. Ezért lényeges kérdés, hogy: Milyen műtrágyára van szükség adott termőhelyen termelt növénykultúrának, mekkora dózisban és hogy mikor juttassuk azt ki?

A fenti kérdés megválaszolásában nagy jelentősége van a talaj- és növényvizsgálatoknak.

A minőségi termesztéshez, a hozamok növeléséhez egyidejűleg több feltételnek kell teljesülnie:

- talaj aktuális tápanyag-ellátottságának ismerete,

- a növény fajlagos tápelemigényéhez igazodó, kiegyensúlyozott tápelemellátás, és

- a megfelelő talajtermékenység.

A 2013-as őszi szezon újdonsága a Fertilia Kft. saját fejlesztésű Rizodyne talajaktivátorral kiegészített prémium gramix NPK termékeinek megjelenése, valamint az UMG MICRO BrassicaStart és UMG MICRO TriticaStart mikrogranulált starter műtrágyája, melyekkel a talajtermékenységet erősítjük, azáltal, hogy fokozzuk az ún. „rizoszféra hatást”, növeljük a gyökérközeli aktív réteg szélességét.

Rizoszférának azt a talaj-gyökér határréteget értjük, amelyben jóval nagyobb a mikrobiológiai aktivitás, mint a gyökértől távolabbi rétegekben. A gyökérben és környezetében található mikroorganizmus-populáció kialakulását azok az energiagazdag tápanyagok teszik lehetővé, amelyek a gyökérből és az odajuttatott szerves anyagokból kerülnek a talajba.

Fenti állítás magyarázható azzal a ténnyel, hogy növénytáplálási szempontból kiemelendők azok a folyamatok, amelyek révén a tápanyagok felvehető, oldható formába kerülnek. Ebben fontos szerepet kapnak a talajban élő mikroszervezetek is.

A talajban élő mikroszervezeteknek ugyanis 3 fő jótékony hatásuk definiálható a talaj fizikai-kémiai és biológiai tulajdonságainak javításában:

1. talajkondícionáló hatás (növényi maradványok, szerves anyagok lebontása, tápanyagok oldékonyságának fokozása, ragasztó-, cementáló hatás),

2. biotrágya hatás ( biológiai nitrogén megkötés, foszfor mobilizálás, mikroelem-dúsulás),

3. „bio-peszticid” hatás (növekedés-szabályozó anyag képzés, vaskelátképzés, gyors szaporodóképesség).

A pici, parányi élőlények többsége külső tápanyagforrás, szerves, összetett anyagok nélkül nem életképes a talajban. Csak nagyon kevés olyan szervezet van, ami szervetlen anyagokból saját testét felépítő anyagokat önállóan elő tud állítani.

A Rizodyne talajaktivátor hatóanyagai révén egyrészt növeli a talaj élő mikroszervezeteinek számát, s ezáltal a talajaktivitást, másrészt a vele együtt kijuttatott ásványi tápanyagok felvehetőségét intenzifikálja.

A Rizodyne talajaktivátor hatóanyagai jelentős mértékben hozzájárulnak a kezdeti intenzív gyökérfejlődéshez, ami az alábbi faktorokkal függ össze:

- Olyan szerves vegyületeket (cukrok, aminosavak, fehérjék) tartalmaz, amely a talaj élő szervezetei számára táplálékforrást jelentenek, s ezáltal erőteljessé válik azok (baktériumok, gombák stb.) gyors szaporodása. A talaj mikrobiológiai aktivitásának növekedésével intenzívebb lesz a növény tápanyagfelvétele.

- Az aminosavak széles skáláját tartalmazza, melyeknek számos pozitív hatás – komplex képzés révén a mikroelemek felvételét gyorsítja, kiemelt mennyiségben van jelen az aszparaginsav és a glutaminsav, amelyek fontos fehérje alkotók, valamint új gyökerek képződését serkenti – tulajdonítható.

- A szerves savak, vitaminok (tiamin, riboflavin, pantoténsav, nikotinsavamid, piridoxin, biotin), betain javítják a só- és aszálytűrő képességet, valamint enzimaktiváló, növekedésszabályzó szerepük van.

- A szerves kén tartalmú EDDHSA – cinkkelát vegyület révén a kezdeti fejlődéshez szükséges cink és kén felvételét intenzifikálja.

Elmondható, hogy az ásványi hatóanyagok teljes körét – NPK makro, Ca, Mg, S mezo- és mikro tápelemeket – tartalmazó prémium gramix NPK-műtrágyáink Rizodyne talajaktivátor tartalmuk következtében növelik a talajmikroba számát, ezáltal javul a talajszerkezet is.

Gyökértömeg-, gyökérnyak- és -szárátmérőnövelő hatásuk kihat a növények további fejlődésére, a nagyobb gyökérzet magasabb hozamot indukál, intenzívebb lesz a tápanyagfelvétel (mikroszervezetek foszforfeltáró hatása, nagyobb számú ammonifikációt és nitrifikációt segítő baktérium), s az aszálytűrő képesség is megnő.

Kedvező hatású a vetéssel egy menetben kijuttatható mikrogranulált növényspecifikus UMG MICRO BrassicaStart és UMG MICRO TriticaStart starter műtrágyánk a repce és őszi búza kezdeti fejlődésére.

A Rizodyne talajaktivátor kiegészítésű növényspecifikus UMG MICRO starter műtrágyákkal folytatott kísérleteink tapasztalata, hogy a kontrollhoz képest erőteljesebb a gyökérzet fejlődése, nagy a hajszálgyökérképzés intenzitása. Ez azzal magyarázható, hogy a mag és gyökér felszínén élő mikroorganizmusok növekedést serkentő anyagokat termelnek, stimulálják a gyökerek és hajszálgyökerek képződését, ami intenzív gyökérnövekedést eredményez.

Termékeinkre kétféle felhasználási módot tanácsolunk:

Magágy-előkészítéskor alaptrágyaként bedolgozva, illetve

abban az esetben, ha a vetőgép-konstrukció lehetővé teszi, a vetéssel egy menetű starter prémium gramix NPK-kijuttatást kombinálva az UMG MICRO mikrogranulátummal.

A harmonikus tápanyagellátás elvét követve javasoljuk a Rizodyne talajaktivátorral és a mezo- és mikroelemekkel kiegészített növényspecifikus vagy egyedi összetételű prémium gramix NPK-műtrágyáink használatát, melyek különösen hatékony formulájuk révén a növényi anyagcsere-folyamatokban jelentős szerepet töltenek be.

A jobb hozam és minőség elérése érdekében a kifejezetten a repce és őszi búza igényeire kifejlesztett UMG MICRO BrassicaStart és UMG MICRO TriticaStart mikrogranulált műtrágyát ajánljuk, mely Rizodyne talaj-aktivátor tartalma által javítja a télállóságot a kezdeti nagyobb gyökértömeg és erősebb növényállomány révén.

Nagy Margit, fejlesztési vezető

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Létrejött a Nemzeti Földügyi Központ

Létrejött a Nemzeti Földügyi Központ

Létrejött a Nemzeti Földügyi Központ (NFK), a kormány döntésének értelmében júliustól ez az agrárminiszter irányítása alá tartozó központi költségveté...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!