Bayer gabona csávázószerek - Védelem az első naptól

Agro Napló
A vetőmag – mint „mini energiacsomag” – a növénytermesztés legértékesebb, de önmagában védtelen alapeleme: vonzó célpont a károsítók számára. A magot és a csírázó növényt károsító kórokozók spórái a talajban, a vetőmagban vagy annak felületén találhatók. A maggal és talajból terjedő betegségek és a korai rovarkártevők ellen leghatékonyabban csávázással védekezhetünk, mely a legcélzottabb és fenntartható növényvédelmi eljárás.

Cégünk a 2013. őszi csávázási szezonra két kiváló készítményt ajánl a gyakorlat számára: a jól bevált két hatóanyagú gombaölő szeres készítményünket, a Lamardor®-t, és a 2011 őszén bevezetett rovar- és gombaölő szeres csávázót, a Yunta® Quattrót.

 

Lamardor 400 FS

A 2009-ben bevezetett készítmény ma már a gabonatermesztők egyik kedvenc csávázószere. A Lamardor literenként 250 g protiokonazolt és 150 g tebukonazolt tartalmazó, korszerű, koncentrált készítmény. Dózisa vetőmagtonnánként 0,2 liter. A kombinált hatóanyagú csávázószer jóval több, mint két molekula egyszerű keveréke. A két hatóanyag jó illeszkedésének köszönhetően szinergista hatások lépnek fel.

Széles hatásspektrumú csávázószerként a Lamardor teljes hatékonysággal bír az összes fő csávázással leküzdhető betegség ellen, így a búza kőüszög, a búza porüszög, a hópenész, a fuzáriumos gyökér- és szártőrothadás, a Bipolaris sorokiniana által okozott közönséges gyökérrothadás, a szeptóriás pelyvafoltosság, az árpa porüszög, az árpa levélcsíkoltság és az árpa fedettüszög ellen. Más csávázószerekhez képest megkülönböztető tulajdonsága a hópenész és más fuzáriózisok, illetve a Bipolaris-os gyökérrothadás elleni hatása. A Lamardor jól használható az IPM-rendszerekben is.

A betegségek elleni nagy hatékonyság mellett a Lamardor fontos sajátsága öt élettani hatása:

1. jobb kezdeti fejlődés az erősebb, vastagabb hajtások eredményeként,

2. fokozott fagytűrés a mezokotil megrövidülésének vagy hiányának köszönhetően,

3. jobb (őszi) szárazságtűrés – a több és hosszabb gyökér több vizet képes felvenni,

4. korábbi bokrosodás, fokozott hajtásképződés, robusztusabb növények,

5. kitűnő, egészséges állomány, nagyobb tőszám.

A Lamardor csomag formájában kerül forgalomba (Lamardor Red). Dózisa nagyon alacsony (0,2 liter/tonna), így önmagában nem tud mély színintenzitást adni a kezelt vetőmagnak. Ezért a csomagban található Peridiam Eco Red csávázási segédanyaggal együtt kell felhasználni. Ez nemcsak festék, hanem egy műanyag polimer, ami színes bevonatot képez a vetőmagon, javítja a vethetőséget (nem tapad össze, jól csúszik, nem boltozódik), illetve csökkenti a leporlással járó hatóanyag-veszteséget is.

 

Yunta Quattro

A kis vetőmagnormát és korai vetést alkalmazó modern búzatermesztési technológiának sok előnye van. Hátránya lehet viszont, hogy az ősz folyamán hosszabb az állomány kitettsége a károsítóknak. A vírusvektor levéltetvek aktív stádiumban találkoznak a fiatal gabonával, a törpeségvírusok súlyos tőszámcsökkenést, gyenge betelelő állományt okozhatnak.

A talajlakók, a csócsároló is több kárt okozhatnak a hosszú őszi időszakban. Így az intenzív technológiában ma már rovar- és gombaölő hatású csávázószerre van szükség.

A Yunta Quattro négy hatóanyagot tartalmaz. Rovarölő alkotói a klotianidin és az imidakloprid. Gombaölő komponensei a fuzárium elleni hatékonyságukról is ismert tebukonazol és protiokonazol.

Miért kell a Yunta Quattróba négy hatóanyag? A fungicid hatóanyagok szinergista módon működnek együtt. A rovarölő komponensek is jól kiegészítik egymás hatásspektrumát, erősítik egymás hatását olyan nehezen

leküzdhető kártevők ellen, mint a kabóca vagy a csócsároló.

A Yunta Quattro hatásspektruma mind a betegségek, mind az őszi rovarkártevők vonatkozásában teljes. Az ősz folyamán biztos védelmet nyújt a vírusvektor levéltetvek, a kabócák, a talajlakó kártevők és a csócsároló ellen is. A négy hatóanyag szisztemikusan mozog a növényben. A mag felszínéről a gyökérzónába jutó inszekticid hatóanyagokat a gyökerek felszívják, s az „együtt nő” a csíranövénnyel, belülről védve azt a vektorok támadásától.

A Yunta Quattro rovarölő hatékonysága 7–9 hétig komplett, ami a korai vetéstechnológia esetén is maximális védelmet garantál a teljes őszi időszakra.

A Yunta Quattro dózisa 1,8–2,0 liter vetőmagtonnánként. Korai vetés és maximum 200 kg/ha búza vetőmagnorma esetén a dózis 2 liter/tonna. Ennél nagyobb vetőmagnorma (pl. 250 kg/ha, vagy több) esetén a dózis 1,8 liter/tonna. Őszi árpánál 200 kg/ha vetőmagnormáig 2,0 liter/tonna a helyes dózis. Bármely csávázógéppel, a szokásos 10–20 liter/tonna csávázólé alkalmazásával felvihető.

Az intenzív őszi búza és őszi árpa technológiába illeszkedő csávázószer alkalmazásával hatékonyan, ugyanakkor gazdaságosan védekezhetünk a betegségek, vírusok és rovarkártevők ellen. Előnye, hogy segítségével az őszi vírusbetegségeket teljesen kikapcsolhatjuk, míg ha a vektorok ellen permetezéssel védekezünk, tökéletes védelmet soha nem érünk el. A Yunta Quattróval elegendő hatóanyagot juttatunk ki ahhoz, hogy nehezített viszonyok között, nagy fertőzési nyomás esetén is biztonságos hatású legyen. Az eredmény egy kártételtől mentes, egészséges állomány betelelése, ami a nagy termés és kiváló minőség lehetőségét foglalja magában.


 

Farády László

Bayer CropScience

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyre nő az aszálykár

Egyre nő az aszálykár

Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!