2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A BASF termékei nálunk jól beváltak

Agro Napló

 

– Repcetermesztésünk során talán a legnagyobb kihívás – számunkra legalábbis – a gyomirtás. A fő gondot két gyomnövény okozza: a sebforrasztó zsombor és a pipacs. A sebforrasztó zsombor pont azokon a tábláinkon van a legnagyobb sűrűségben jelen, ahol gyengébb a talaj minősége. A pipacs nem ennyire válogatós, különböző helyeken akár 80-100 százalékban is ellepi repcetábláinkat. A BASF Fejér megyei szaktanácsadója tanácsára 2012 őszén vetettünk először Clearfield® repcehibridet, a Pioneer termékét. A kezelés előtt, hogy jobban meggyőződhessünk a hatékonyságról, kihagytunk egy kis kontrollterületet. A képeken látható, hogy ezen a helyen a sebforrasztó zsombor 90-100 százalékos sűrűséggel fedte a talajt, és a pipacs is nagy egyedszámban volt jelen. Az őszi 2,0 l/ha Cleratop® + 1,0 l/ ha Dash® HC ugyanakkor igencsak meggyőző, látványos sikert hozott a gyomirtásban. (1. és 2. kép)

 


1. kép Balra 2,0 l/ha Cleartop + 1,0 l/ha Dash HC-vel kezelt terület, jobbra a kezeletlen kontroll

 


2. kép 2,0 l/ha Cleartop + 1,0 l/ha Dash HC hatása a sebforrasztó zsomborra

 

Ha termésben is hozza a hagyományos repcehibridek eredményét, netán többet is, a Clearfield technológia nálunk a repcetermesztés gerincévé fog válni!

 

– A BASF szaktanácsadója folyamatosan szorgalmazza az intenzívebb technológiák használatát, azonban mi óvatosak vagyunk: a költségszintet mindig próbáljuk kordában tartani. De ami kifizetődik, profitábilis, azt használjuk!

 

– Eddig a BASF részéről igazán hasznos tanácsokat kaptunk. Így került sor tavaly első ízben a Pictor® használatára is. Korábban csak a kukorica gyomirtásában használtuk a BASF technológiáját, nevezetesen a Motivell® Turbo-t, majd a Jumbo Turbo®-t. Később a napraforgó termesztésben vezettük be a Clearfield technológiát. Tavaly és idén a Clearfield repce, illetve a Pictor használata van napirenden repcében és napraforgóban. A BASF eddig használt termékei nálunk jól beváltak, a hozzájuk kapott szaktanácsok mindig hasznosnak bizonyultak.

 

A beszélgetést lejegyezte:

Garamvölgyi Péter

BASF Hungária Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Clearfield® technológia a repcében

Clearfield® technológia a repcében

A Clearfield® gyomirtási technológia 2011 őszén vált elérhetővé a gazdálkodók számára. Az eltelt nyolc év alatt sok tapasztalatot, tanulságot szereztü...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!