2024. május 5. vasárnap Györgyi

Párbeszéd a vidékért

Agro Napló
Elkészült a következő hét évet meghatározó Vidékfejlesztési Program: már csak a társadalmi egyeztetés maradt hátra, hogy eldőljön, mire számíthat a vidéki Magyarország 2014 és 2020 között.

V. Németh Zsolt, a vidékfejlesztésért felelős államtitkár a múlt héten jelentette be, véget ért a több mint egy éves tervezési folyamat. A július elejétől megismerhető programot piramis rendszer alapján állították össze a szakértők: szót kaptak az előkészületek során különböző szakmai és társadalmi szervezetek. A Vidékfejlesztési Programba (VP) az Európai Unió mintegy 3 milliárd forint társfinanszírozással száll be, a nemzeti támogatással összesen 1300 milliárd forint áll a vidék rendelkezésére.

A legégetőbb probléma a versenyképesség fokozása, vagyis a mezőgazdaság valamennyi szakterületének, és az üzemek életképességének javítása. Tudja ezt a minisztérium is, ezért a támogatás legnagyobb arányát – 42 százalékot – fordítja az agrárium fellendítésére. Ez azonban nem merül ki csupán az üzemek vérfrissítésében. Ahhoz, hogy hosszú távon termelékeny mezőgazdasággal számolhassunk, figyelnünk kell a termesztés-tenyésztés során sérült környezetünkre. A támogatás 26 százalékát erre szeretnék fordítani: „A mezőgazdaságtól és erdészettől függő ökoszisztémák állapotának helyreállítása, megőrzése és javítása” – olvashatjuk a VP-ben. De fontos a társadalmi befogadás ösztönzése is, ezért a vidéki térségek egyik fő problémáját, a szegénységet orvosolná a források 17 százalékával a minisztérium. Tenné ezt a kevésbé vagyonos területek gazdasági fellendítésével, a szociális szövetkezetek és az önellátó gazdálkodás ösztönzésével.

Sajátos formája az együttműködésnek a helyi fejlesztésű programok megvalósítása. Ezek lényege, hogy alulról szerveződő módon, a helyi közösség részvételével és összefogásával úgynevezett leader-szemléleten alapuló fejlesztést valósítsanak meg.

Kiemelt jelentőségű, hogy a VP más végrehajtó programokkal is együttműködjön. A vidékfejlesztés most megfogalmazott célkitűzései közül sokat emeltek át már meglévő, szintén futó vidékfejlesztésért felelős programokból. Ezekkel szoros együttműködésben valósulhat meg a kis- és közepes vállalkozások, valamint a turizmus fejlesztése. Ilyen lehet még

a Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program, amelynek segítségével – az államtitkár szerint – öntözésfejlesztési beruházásokat lehetne megvalósítani.

Ahhoz azonban, hogy a program érdemi változásokat hozzon, nemcsak az uniós irányelveknek kell megfelelnie, de széles körű társadalmi párbeszédre is szükség van. Hogy a társadalmi egyeztetésben a lehető legtöbben részt vehessenek, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) felel. A Medgyasszay László elnök által vezetett párbeszédnek fontos része a program véleményezése. Ezt megtehetjük a szervezet honlapján is, de közvetlen párbeszédre is lehetőségünk lesz. Július 31-én veszi kezdetét ugyanis az országjárás, ahol az MNVH munkatársaival egyeztethetünk a tervezetről. A társadalmi vita szeptember végéig tart, ezt követően készül majd el a VP végleges változata. Brüsszelnek november végén nyújtják be az illetékesek a programot.

Addig is, az illetékesek biztatnak, tanulmányozzuk az MNVH honlapján olvasható programot és véleményezzük azt.

www.mnvh.eu

Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!