2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Miért érdemes a Karintia Kft. kalászos fajtáit választani?

Agro Napló

A prémium búzáik Kelet-Ausztriában, a pannon régió adottságaira lettek nemesítve. A Karintia Kft. portfóliója ugyanakkor – köszönhetően a folyamatos fejlesztésnek – 3 új búza- és árpafajtával fog rövidesen bővülni.

Mit jelent a prémium kategória? – kérdeztük Bene Zoltánt, a Karintia Kft. cégvezetőjét.

Ha egy mondatban szeretnék válaszolni, akkor a piac által keresett, magas fehérje minőséget és magas termőképességet. Az újgenerációs prémium fajtáink magas, nagyüzemi körülmények között 8 tonna fölötti terméspotenciállal is bírnak. A Prémium őszi búza kategóriából kiemelendő a FRIDOLIN, évek óta az egyik legkedveltebb fajta, mivel bármely, gyengébb termőhelyi körülmények között is képes prémium minőségű termést adni. Az új nemesítésű FULVIO prémium őszi búza fajtánk legfontosabb előnye elsősorban a koraiságában rejlik. Az esetlegesen korán beköszöntő aszály, hőstressz, illetve csapadékos időjárás így kevésbé befolyásolja a termést. A fajtát elsősorban a közepes illetve a jó termőhelyi körülmények közé ajánljuk. Intenzívebb technológiával a FULVIO 8,5 t/ha feletti termésátlag mellett is képes javító minőséget adni. Az újgenerációs PEPPINÓ prémium őszi búza fajta egyesíti a magas termésmennyiséget a legmagasabb minőséggel.

Nem utolsó szempont, hogy a megtermelt gabonát mikor és milyen áron értékesíthetjük. A Karintia Kft. nem csupán előállítja és értékesíti a vetőmagot, hanem piacot is teremt a megtermett termésnek, és kedvező kondíciókkal vásárol terményt a partnereitől. A prémium fajtáink Magyarország legnagyobb felvevőpiacán, Olaszországban is a malmok kedvenceiként kerültek be a köztudatba.

Piaci információk szerint a Karintia Kft. rendelkezik a hibrid búzák komoly riválisával?

Nem csak a prémium kategóriában képviseltetjük magunkat. A kifejezetten nagy termőképességgel bíró BALATON őszi búza fajtánk az aszályos körülmények között is 10 tonna! körüli terméssel bír, nagyüzemi körülmények között. Az étkezési búza fajta a „Tengernyi termés” szlogenre méltán rászolgált az elmúlt években.

A szélsőséges időjárási körülmények között is verhetetlen magas HL súlyú és nagy termőképességű POLEGO triticale fajták évről évre felülmúlják versenytársaikat.

A HEIKE többsoros árpákra jellemző terméspotenciál jellemzi a fajtát, mely az intenzívebb tápanyag-utánpótlást, a korai vetést magas, 7 tonna fölötti terméseredménnyel hálálja meg.

A 2013 a megújulás éve. Erre a teljes felújításon átesett, még magasabb minőségű vetőmagot előállító és lényegesen megnövekedett kapacitású vasvári vetőmagüzem mellett a következő 3 fajta is bizonyíték. A GALLIO őszi búzát a kiemelkedő többlettermés mellett magas fehérjetartalom jellemzi, termesztését intenzívebb körülmények között ajánljuk. ADESSO szálkás őszi búzafajta 2012-ben került Ausztriában elismerésre. Az Astardo és az Antonius fajták legújabb generációjának fajtájáról az előző 3 év kísérleti eredményeire alapozva bizton állíthatjuk, hogy rövid időn belül fogják az olasz malmok keresni és felárral honorálni Magyarországon. Az ARCANDA kétsoros őszi árpa kiemelkedő HL-súly mellett 2013-ban is verhetetlen, 7 tonna feletti termésátlagot produkált. Az elmúlt 4 év eredményei alapján nagy reményekkel kerül Magyarországon is a köztermesztésbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!