PLEDGE - széltippan ellen is

Agro Napló
Mottó:„Nagy széltippannal idén sokfelé baj van. Nálunk is a … területeken is van. Némely búza alig látszik. Van akié meg tök tiszta. Szal idén ez van.”

A probléma már nem csak egyedi jelenség. A probléma nő! Nő azáltal, hogy az érintett tájegységekben nincs jelentős előrelépés a magprodukció csökkentésének érdekében; így a problémás területek nagysága csak annak a függvényében változik, hogy adott évben mennyi az őszi vetésű növények területaránya. Növekszik továbbá azáltal is a probléma, hogy ezen területekről érkező bérarató gépek, bálák; sőt nem gondosan kikészített szaporító anyagok által is terjed a növény térfoglalása olyan tájegységekben is, ahol ez eddig nem volt még a táblákban fellelhető.

 


 

A probléma egyik leginkább meghatározó gondolatisága bennünk, tervezőkben keresendő! Személyes meggyőződésem ugyanis az, hogy a növényvédelem – és benne a gyomirtás – megtervezésekor a növény által okozott problémák rendre alul vannak értékelve! Az alulértékelés eredménye és egyenes következménye a mára kialakult helyzet. Nagyon sok gazdálkodó egyáltalán nincs felkészülve a növény megjelenésére és egyáltalán semmit, vagy csak nagyon nagy késedelemmel és ezáltal rendkívül alacsony hatékonysággal képes beavatkozni ebbe a káros folyamatba. A legtöbben – és ezt tartom a legfontosabb problémastabilizáló magatartásnak – pedig olyan készítményekkel gyomirtanak őszi kalászosaikban, amelyek a széltippan ellen csak mellékhatással rendelkeznek. Ezekkel a készítményekkel ugyan – ahol ez lehetséges – a dózisok emelésével közelíthetünk az elérni kívánt hatékonysághoz, de sajnos ebben a tartományban a kultúrnövényünk életfolyamatait is hátrányosan érintjük (fitotoxicitás, terméscsökkenés…), továbbá a pénztárcánkat sem kíméljük. Én csak mindezek után teszem a véletlenszerű áthurcolásból adódó probléma növekedést, ugyanis az a legnagyobb gondosság mellett is bekövetkezhet! A megoldás egyik kitörési pontja a legnagyobb biztonság elérése. Azokon az őszi vetésű kalászos területeken, ahol már jelen van a széltippan, az egyik legnagyobb biztonságot az adja, ha a gyomnövényt nem engedjük kicsírázni. Ehhez az egyik legeredményesebb módszer az őszi gyomirtás elvégzése. A széltippan esetében ugyanis ez önmagában is bőven lehet elegendő megoldás, de ha esetleg mégsem sikerül a kellő eredményt elérni, egy mellékhatással rendelkező készítmény kora tavaszi alkalmazásával szinte biztos lesz a siker. A zálog: két lehetőség, ami biztosítékot tartalékol számunkra. Mindez természetesen nem igaz, ha ősszel nem teszünk a széltippan ellen célzott és nagy eredményességű védekezést. Ennek egyre növekvő területen alkalmazott alapkészítménye a Pledge.

 

Előnye a széltippan ellen:

- Új hatásmód a nagyfokú SU-herbicid toleranciát mutató gyomnövény ellen.

- Stabil és tartós hatékonyság száraz és csapadékos őszi/téli körülmények közepette is.

- A Pledge alkalmazása a fizikokémiai tulajdonságai miatt ellehetetleníti a csírázását (a vegyszerrétegből a kémiai roncsolódás miatt nem tud csírázni a gyomnövény, míg az alól pedig biológiailag képtelen ezt megtenni).

- A fiatal, gyökérváltás előtti egyedek levélen keresztül is érzékenyek a Pledgére, jól gyomirthatóak vele.

- Nincs utóvetemény-korlátozás; aszályos évben, forgatás nélkül is, bármely talajtípus esetén vethető repce.

Egyéb Pledge-előnyök (széltippanmentes területeken):

- A tavaszi/nyári vízmozgásoknak kitett területeken (ár-, bel- és gyülekező vízeknek kitett területek) egyetlen földi géppel való gyomirtási esélye lehet az őszi gyomirtás.

- A tavaszi munkacsúcs- és kapacitás megosztást segíti az őszi gyomirtás.

- Nagyon komoly hatékonyságbeli előrelépést biztosít több problémás gyomnövény ellen:

- Kalászosban – A veronika félék esetében a kora őszi kezelés a jelenleg létező egyik leghatékonyabb lehetőség.

- Repce utóveteményben – Miután remek a hatékonysága számos repcében problémát okozó gyomnövény esetében (pl. zsombor félék, tyúkhúr, pásztortáska) is, ezért a Pledge így a repce utóvetemény esetében a számunkra „előre dolgozik”

- Pipacs – A pipacs mindkét említett kultúrában jelentős borítással bír, de egyre növekszik a téruralása napraforgóban és kukoricában is. Mindez nem fog változni a közeljövőben, ugyanis a pipacs nagyon sok ALS-gátló készítményt nagyon markánsan tolerál, s ezek az érintett (napraforgó és immáron a repce is) és kezelt területek hazánkban napról napra növekednek… Itt és így, ezen lehetőségek közepette továbbra is erősen növekedni fog a pipacs jelenléte, de ez erodálható a kora őszi Pledgés gabonatáblákon. Minél fiatalabb a kezelt pipacs, annál jelentősebb az előrelépés. A Pledge egy jó váltótárs, egy jó alternatíva ezen környezetben.

 

A Pledge egy új megoldás, látványos segítséggel a már meglévő és komoly problémák esetében is. Senkit ne tévesszen meg! A legtöbb esetben a gyomnövény „régi”, csak az általa keltett probléma súlya képes megnőni gyorsan és látványosan. Ez az ami elaltatja az éberségünket, mondván: „ a gyomnövény nem új és kellő az ismeretem”. Ellenben amit nem látunk az az alkalmazkodásuk. Az egyoldalúságra – az univerzum energiaminimum törvénye szerint – monotonitás a válasz. Egy olyan biotípus, amely alkalmazkodva és berendezkedve az egyoldalúsághoz (tolerancia) már nem gyéríthető az eddigi eljárásunkkal eredményesen… Ebben segít – mint láthattuk – komplex módon a Pledge.

 

Pledge oda, ahol már van széltippan és ahol még nincs. Minél korábban, annál eredményesebben!

Szabó Roland

gyombiológus

www.sumiagro.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ősszel az ősziek ellen

Ősszel az ősziek ellen

Az elmúlt években jómagam is számtalan szakcikket olvastam különböző elektronikus és nyomtatott sajtóban, ami az őszi kalászosok őszi gyomirtásával vo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!