2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Prémiumbúza vagy búzaprémium

Agro Napló

Idén a magasabb termésű, de „csak” jó malmi, netán takarmány minőségű búzával is lehetett hasonló vagy magasabb hektáronkénti árbevételhez jutni, úgymond „kevesebb macerával”. Azonban lesznek még olyan évjáratok amikor az árkülönbség újra nagyobb lehet... Nekünk magyaroknak persze már csak a tradícióink miatt is fontos a csúcsminőség célba vétele, hiszen ha mindenki csak a termőképesség irányában gondolkodik, akkor késő lesz észbe kapni, hogy minden adottságunk megvan a világ legjobb minőségű búzáját termelni és mégsem mi tesszük. A cél nem egyik vagy másik fajtatípus száműzése, hanem a helyes arányok megtalálása.

A SAATBAU LINZ HUNGÁRIA Kft. és a LAJTAMAG Kft. közös kínálatában továbbra is az Antonius, Vulcanus, Stefanus fajták szerepelnek, kiegészítve a malmi minőségű AMICUS-szal.

Az idei évben fajtáink jól teljesítettek: túlnyomóan 15% körüli fehérje és 33–40% körüli sikér értékeket kaptunk. Terméseredményeink nagy átlagban 5–7 tonna/ha között mozogtak. Ma már többéves termesztési tapasztalat alapján bátran mondhatjuk, hogy mindhárom prémium fajtánk megbízhatóan és kiegyenlítetten hozza a rájuk jellemző magas minőséget, párosulva az adott évjárat jellemző termésátlagával.

A prémium búza termesztésével továbbra is érdemes és kell foglalkozni és ne feledjük, hogy fajtáink elsősorban csapadékos évjáratokban tudják csillogtatni erényeiket: a prémium minőséget és főleg a fuzárium-ellenállóságot.

Durumtermelőknek a LUNADUR és LUPIDUR, kiváló termőképességű és télállóságú fajták vetőmagjával állunk rendelkezésre.

A magas szintű termeléshez érdemes a Saatbau Linz fajtáit választani és megbízható eredetű, fémzárolt vetőmagot vetni.

2013 évi demo kísérleti eredmények:


Nagyításhoz katt a képre
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zöldítsen a Lajtamaggal!

Zöldítsen a Lajtamaggal!

A Lajtamag Kft. a zöldítés terén Magyarországon legnagyobb múlttal és saját kutatás-fejlesztéssel rendelkező családi tulajdonban levő cégcsoport. Hisz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!