Väderstad Roadshow 2013

Agro Napló
Összesen öt, Szil, Adony, Tiszagyulaháza, Kardoskút és a legnagyobb látogatói számmal bíró Dusnok helyszínek voltak az idei Väderstad Roadshow állomásai.

A svéd gyártó hazai képviselete, a Vaderstad Kft. gépeit idén is az Austro Diesel Massey Ferguson traktorai üzemeltették. A bemutató fókuszában a korszerű és szakszerű tarlógondozás, a forgatás nélküli talajművelési technológia és az ahhoz kapcsolódó munkagépek szóbeli és üzemi körülmények közötti bemutatása, valamint a Väderstad nagy munkasebességű Rapid és Tempo vetőgépei álltak. Természetesen az AGRO.bio Hungary Kft. – mint a roadshow harmadik, állandó résztvevője – a talajbaktérium készítményeivel kapcsolatos aktuális információkat és a kijuttatás optimális megoldását ismertette.

A bemutatott eszközök közül elsőként a 12 éve töretlen sikerrel értékesített Carrier rövidtárcsa tulajdonságait ismertette a forgalmazó területi képviselője, Garamvölgyi József.

 

A tarlómunkára, magágykészítésre hengerezésre, szántás- és lazított talaj elmunkálásra alkalmas eszközt a szántóföldi kultivátorok követték. A Cultus család 300 és 420 típusjelű tagjai elsődlegesen a tarlóművelés munkagépei, de jól alkalmazhatók gyomkorlátozásra, mélyművelésre és vetőágy készítésére. Négy sorban elhelyezett kapákat 50 vagy 80 mm széles késekkel és MixIn késszárral szerelik, de opcionálisan széles körű a választék a különböző célokra. A Cultus tárcsás rögrendezői a kések által hagyott minden barázdát elsimítanak, míg a lezárásról egy hátsó tömörítő acél, gumi vagy bordás hengersor gondoskodik. Munkamélysége 25–30 cm. A 3 méter munkaszélességű változat üzemeltetéséhez 160–180 LE, míg a 4,2 méteres optimális üzemeltetéséhez 280–300 LE teljesítmény szükséges. A kultivátorok sorát végül egy TopDown 400 típusú sekély- és mélyművelésre egyaránt alkalmas talajmunkagép zárta.

Nagy munkasebesség mellett is pontos magelhelyezés a legfőbb ismérve a Väderstad 2012-ben bemutatott újdonságának, a Tempo F szemenkénti vetőgépnek. Az egyre nagyobb vásárlói érdeklődést övező munkagép tulajdonságait a dusnoki rendezvényen is nagyszámú érdeklődés övezte.

Hasonló tulajdonságok (gyorsaság és pontosság) fémjelzik a Rapid gabonavetőgépeket is. A Väderstad Rapid talajművelő vetőgéppel minden talajállapot mellett megfelelő vetés végezhető, így alkalmas tarlóba, szántott talajba közvetlenül, vagy csökkentett műveléssel előkészített talajba vetésre egyaránt. A gyakorlati bemutatón egy 240 LE teljesítményigényű Rapid A 600S változat dolgozott. Jellemzője, hogy pneumatikus rendszerű, magkiadagolása hidraulikus meghajtású adagolón keresztül, radaros sebességméréssel valósul meg. A legkisebb kivethető magmennyiség kb. 1,5 kg. A tömörítő keréksor Off-Set elrendezése hivatott biztosítani az akadálytalan munkát nagy mennyiségű szármaradvánnyal borított felszínen is, továbbá egyenletesebb súlyelosztást tesz lehetővé, mint a sorba rendezett kerekek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?