Intenzív őszi búza termesztéstechnológia

Agro Napló
A Fertilia Kft. 2012-ben üzemi méretű őszi búza startertrágyázási kísérletet állított be a Somogy megyei Lengyeltóti térségében. A kísérletnek a helybeli Bognár István gazdálkodó adott helyet. Együttműködő partnerünk a Väderstad Kft., valamint a Szent István Egyetem Gépészmérnöki kara volt, aki a szántóföldi mérővizsgálatokat lefolytatta.

Célunk a vetéssel egy menetben a sor mellé történő starter-, és a sorra, közvetlenül a vetőmagra szórt mikrogranulált műtrágya-kijuttatás agronómiai és gazdasági hatásainak felmérése volt.

A kísérleti terület:

- egyforma alapműtrágyázást kapott, a különbség az egyes parcellák között a vetéssel egy menetben kijuttatott szerek milyenségében és mennyiségében volt a következők szerint (lásd a táblázatot);

- humuszban közepesen, foszforban és káliumban jó ellátottságú, semleges pH-jú homokos vályog talaj.

 

Alaptrágyával kijuttatott hatóanyag:

12 kg/ha N, 52 kg/ha P2O5, 30 kg/ha K2O.

 

A kétfajta Gramix NPK kiválasztásának a szempontja a búzanövény reakcióvizsgálata volt egy kiegyenlített, az összes tápelemet tartalmazó, s egy foszfortúlsúlyos összetételre.

A dózisukat úgy választottuk meg, hogy mindegyik esetben azonos mennyiségű foszfort juttassunk a fejlődő növénygyökér közelébe, hogy a starter trágyák elsődleges, gyökérképző szerepét biztosítsuk. A műtrágya 8 cm mélységbe került a talajba, a mag alá 4 cm-rel, mellé 5 cm-re.

A Gramix NPK termékcsalád startertrágyázásra kidolgozott tagjai megfelelnek két alapvető követelménynek:

1. A műtrágya hatóanyagai jól oldódó, könnyen felvehető formában vannak a termékekben, kiemelendő a mikroelemek szerves komplex kötésű formátuma.

2. A készítmények egyenletes szemcsézettsége, pormentessége garancia a könnyű kijuttathatóságnak. Vetéskor a Rapid 300C gabonavetőgép 100%-os pontossággal tartotta a beállított dózisértékeket.

A 3. parcellán kiegészítő kezelésként a vetéssel egy menetben kijuttattunk még UMG MICRO TriticaStart mikrogranulált starter műtrágyát is, amely amellett, hogy a kezdeti csírázáskori szakasz tápelemszükségletét biztosítja magas, komplex hatóanyagtartalma révén, gyors, dinamikus kelést, csíraképződést, és erőteljes gyökérnövekedést is eredményez. A készítményt elsősorban kalászosokra ajánljuk, a magas foszfortartalom mellett figyelembe vettük ezen kultúra mikroelem-érzékenységét. Kiemelt a réz-, mangán- és cinktartalom a granulátumban.

A vetéstől számított 1 és 2 hónap múlva történtek a búzaállomány felvételezései, amely során mértük többek között a kísérleti területen a búzanövény gyökérhosszúságát.

A starter hatás eredményeként a kontroll parcellához képest a kezelt területeken mindenütt nagyobb gyökérzettel rendelkező növényeink voltak. Hasonló volt a tendencia akkor is, ha a parcellánkénti 5x150 db búzanövény átlagában megnéztük a gyökérhosszúság minimum és maximum értékét egy-egy parcellán. Lényeges, hogy a kezelt parcellák mindegyikén 20–30%-kal magasabb a gyökérhossz maximum értéke a kontrollhoz képest.

A tavaszi növényállomány is jól fejlődő, erőteljes képet mutatott. Az őszi hatékony tápelemellátás és a tavasz eleji csapadékmennyiség megalapozta a fejtrágyázást követő intenzív növekedést. Kiváló volt a gomba és rovarkártevőkkel szembeni ellenálló képessége a búzának, így optimális körülmények között érkezhetett termésérési szakaszba. 


Nagyításhoz katt a képre

A kezelt parcellák a kontrollhoz viszonyítva 885–1450 kg/ha közötti pluszhozamot mutattak. A 2. és 3. parcella eredményeit összevetve a kontroll parcellával a startertrágyázás a tavalyi műtrágyaárakkal és a 2013. nyári 45 000 Ft/t búzaárral számolva 8–10% pluszjövedelmet eredményezett üzemi kísérleti szinten.

A mezőgazdasági kísérletekről elmondható, hogy reális képet többéves, a különböző évjárati hatásokat kiküszöbölő mérései adnak, fenti technológiát még több tényadattal alátámasztó üzemi és intézeti kísérleti munkáink folytatódnak.

Nagy Margit, fejlesztési vezető,

Fertilia Kft.

 


Vetési idő 2012.10.12.

A cikk szerzője: Nagy Margit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mit kér a búza ősszel?

Mit kér a búza ősszel?

Az őszi búza a kukorica mellett hazánk legfontosabb gabonanövénye. Termesztése különösen szélsőséges időjárási körülmények között komoly odafigyelést,...

Vulcan Folyékony NPK ELŐVÁSÁRLÁS

Vulcan Folyékony NPK ELŐVÁSÁRLÁS

Olcsóbb, mint a szilárd műtrágya, de jobb a növénynek és a talajnak! Csak folyékony NPK, kénes-meszezés és semmi szilárd indítóstarter. Akár az 5 tonn...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!