A Novartis Seeds ajánlata 2001-re

Agro Napló
Ismét egy ellentmondásos és kihívásokkal teli mezõgazdasági év vége felé közeledünk. Az idõjárás különlegesen alakult, a csapadékellátottság a tenyészidõ alatt kedvezõtlen volt. A termésszint a vízhiány következtében közepes vagy alacsony szinten maradt, viszont a vízleadás ritkán tapasztalhatóan aktív és gyors folyamatként zajlott le.

Az idei időjárás fokozottan rámutatott arra, hogy a kukoricatermesztés alapja a gondosan végzett agrotechnika mellett a genetikai háttér, a hibrid, amely magában hordozza a magas termőképességet, a gyors éréskori vízleadást, s a megbízhatóságot.

Az NK kukorica hibridek az elmúlt időszakhoz hasonlóan ebben az évben is bizonyították, hogy kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek, melyekkel a jövedelmezőség követelményeit magas szinten elégítik ki. Az előbbiekhez társulnak még a beltartalmi vizsgálatok eredményei, melyek ismeretében elmondhatjuk, hogy az NK kukoricák kitûnő takarmányozási tulajdonságokkal rendelkeznek (magas keményítő- és fehérjetartalom).

Az NK kukorica palettáját ma már nemcsak a jól ismert és bizonyított FAO 300-as csoport tagjai jelentik (Occitan, Occitan Sumo, Furio, Furio Sumo, Alpha, Peso), hanem kiemelkedő képességû hibridek az igen korai (Sprinter, Kanada) és a középérésû (Dolar, Celest, Amazonia) csoportból is.

Ahhoz, hogy a kukoricát vetésváltásban termesszük, rövid tenyészidejû hibridet szükséges választanunk. A KANADA (FAO 310) nemcsak az alacsony szárítási költsége, hanem kiemelkedő termése miatt is eredményesen termeszthető.

A korai vetések a későiekkel szemben, azonos időszakban betakarítva, mindig több vízszázalék előnnyel rendelkeznek. Az ALPHA (FAO 380 ) kiemelkedik versenytársai közül, vetéskori hidegtûrésével és gyors kezdeti fejlődésével. Ezeket a tulajdonságokat kihasználva korábban, kedvezőbb víztartalommal takarítható be, mint éréscsoportjának hibridjei.

Mivel most még nem tudjuk, hogy a következő év milyen időjárási viszonyokat teremt számunkra, ezért a különböző évjáratokhoz is jól alkalmazkodó hibrid választásával van lehetőségünk termesztésünket biztonságossá tenni. Az OCCITAN (FAO 380 ) évek óta bizonyítja, hogy a csapadékos és a száraz években is kiemelkedő termés elérésére képes alacsony betakarításkori nedvességtartalom mellett.

A FURIO (FAO 390) kiváló tápanyaghasznosító képessége segítségével már alacsonyabb mûtrágyázási szinten is magas termést ad, amely termésbiztonsággal, alkalmazkodó képességgel és gyors éréskori vízleadással párosul.

Az ország középső és déli megyéiben a legmagasabb terméseket megfelelő víztartalom mellett a hosszabb tenyészidejû hibridek adják. A CELEST (FAO 450) és az AMAZONIA (FAO 480) megfelelő talaj- és tápanyagviszonyok mellett rekordtermésre képesek.

Nagyon fontos mozzanata a kukoricatermesztésnek a gyomirtás. A gyomok jelenlétét úgy kell csökkentenünk, hogy közben a kultúrnövényt bántódás ne érje. A SUMO hibridek kiemelkedő toleranciával rendelkeznek az imidazolinon és a sulfonyl-urea hatóanyagokkal szemben. Így a hagyományos gyomirtási módszereken kívül is biztonságosan gyomirthatók a legkülönbözőbb időjárási és gyomviszonyok mellett.

A megfelelő fajtaválasztást a saját tapasztalatok mellett jelentősen segítik a nagyüzemi kísérleti eredmények, melyekből most néhányat Önökkel is megismertetünk.

Amennyiben további információra lenne szüksége, örömmel segítünk!

Kőszegi György területi képviselő
Tonács Attila területi képviselő
Novartis Seeds Kft.

NK nagyüzemi kísérletek 2000. táblázat
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!