2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Fiatal agrárvállalkozók támogatása

Agro Napló
Igénylõ: Regisztrált fiatal agrárvállalkozó, aki a 40. évét 2001. január 01-ig nem töltötte be, magyar állampolgár, büntetlen elõéletû, egyéni mezõgazdasági vállalkozói igazolvánnyal, legalább középfokú szakirányú végzettséggel és egy éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, idegen munkaerõt tartósan nem foglalkoztat.
Általános feltételek:
A pályázó vállalja a mezőgazdasági fő foglalkozást, a saját tulajdonú, versenyképes családi gazdaság (birtok) kialakítását, fejlesztését, az engedélyhez kötött elidegenítést és az üzleti tervben meghatározottak teljesítését.
Konkrét feltételek:
Mezőgazdasági árutermelésből származó árbevétel 50 % feletti aránya, vagyontárgyak 2001. október 31.-ig történő beszerzése, fejlesztés 24 hónapon belüli befejezése, beszerzés, vásárlás esetén: állatok értéke a fejlesztési érték maximum 30 %-a, készletérték a fejlesztés legfeljebb 10 %-a lehet, 20 % mértékû saját erő megléte, per és tehermentes ingatlan vásárlása, állattartó esetén a keletkezett hulladék szakszerû elhelyezésének vállalása, a tevékenységhez szükséges előszerződések, árajánlatok, előzetes hatósági engedélyek, tervezői költségvetés, vállalkozói árajánlat, pénzintézeti nyilatkozat, hitelígérvény, hiánypótlási kötelezettség határidőn belül történő teljesítése. Nyilatkozni kell:
- a pályázat megvalósításához milyen más támogatási rendszert vesz igénybe
- adatszolgáltatási kötelezettségről
- jelzálogjog bejegyzésről
Támogatásban nem részesülhet:
Nem saját tulajdonú, vagy részarány tulajdonban lévő földterületen megvalósítani tervezett fejlesztés, belterületi ingatlan, résztulajdonban lévő ingatlan megvásárlása Gépvásárlási támogatásban szereplő gépek vásárlása Megkezdett fejlesztés, ill. lebonyolított adásvétel Öt éven belül támogatott vagyontárgy vásárlása Más vállalkozásban is érdekelt pályázó, kivéve új típusú szövetkezeti tagság Aki már korábban pályázott, de a támogatási szerződést nem teljesítette Ha a pályázatát elfogadták, de a támogatási szerződést 30 napon belül nem köti meg Támogatás formája:
Vissza nem térítendő támogatás; a fejlesztési költség - Áfa mentes értékének - 30 %-a mértékéig, legfeljebb 15 millió Ft összeghatárig Kamattámogatás: a jegybanki alapkamat 40 %-a mértékéig. A hitel összege a fejlesztési költség 50 %-a, legfeljebb 25 millió Ft lehet, futamideje maximum 10 év
Benyújtás helye: Pályázat útján, a területileg illetékes földmûvelésügyi hivatalhoz.
Benyújtás ideje: Folyamatos, de forráshiány esetén felfüggeszthető!
Elbíráló: Szakértők bevonásával a minisztérium. Igényelhető: A minisztériumi igazolás kiadása után az illetékes adóhatóságtól. Ellenőrzi: A minisztérium, az illetékes földmûvelésügyi hivatal bevonásával. A jogosulatlanul igénybevett támogatást a támogatott a visszafizetést elrendelő jogerős határozat kézhezvételét követő 15 napon belül köteles a jegybanki alapkamat kétszeres mértékével növelten egy összegben visszafizetni.
Információ: A fiatal agrárvállalkozók támogatásának a konkrét feltételei „Pályázati felhívásban” kerültek meghatározásra.
Részletes információt a falugazdászoktól kaphatnak.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!