AgroSense - Okos válaszok a természet kihívásaira (x)

Agro Napló
A hannoveri Agritechnica 2013 kiállításon mutatkozott be először a nemzetközi agrár piacon innovatív termékeivel egy hazai vállalkozás, az Unicomp Informatikai Kft.

A cég évek óta a kutatás-fejlesztés élvonalához tartozik a vezeték nélküli érzékelőhálózatok (WSN) területén. A mezőgazdaság számára készült legújabb fejlesztéseivel az aktuális piaci igények kielégítésére vállalkozik, a legmodernebb eszközökkel.

 

A precíziós növénytermesztés fogalmának és módszereinek egyre nagyobb térnyerésével, valamint az integrált mezőgazdasági művelés Uniós előírásával folyamatosan növekszik az igény a pontos, megbízható, térben és időben is nagy felbontású mérések iránt, legyen szó akár szabadföldi művelésről, gyümölcstermesztésről vagy üvegházi termelésről.

A termesztés hatékonyságát nagy mértékben befolyásoló környezeti paraméterek mérése nem könnyű feladat, hiszen egyrészt térben is nagy területeket kell lefedni, hogy minél pontosabb kép táruljon fel a termőterület állapotáról, másrészt időben is hosszan tartó, megbízható működésre van szükség, hogy akár több cikluson keresztül zökkenőmentes legyen a munkafolyamat.

 

Ezen nehézségekkel megküzdve, az Unicomp Kft. AgroSense néven vitte piacra a mezőgazdaság számára készült termékcsaládját, mely jelen pillanatban két terméket vonultat fel.

Az AgroSense egy termőterületre telepíthető mérésadat gyűjtő rendszer, amely több, egymással vezeték nélkül kommunikáló mérőpont elhelyezésével nagy távolságok lefedésére képes, miközben az egyes mérőpontokon számos különböző környezeti tényező pontos mérését végzi (levegő hőmérséklet, levegő páratartalom, talajhőmérséklet, talajnedvesség, levél vízborítottság, stb.). A terepen gyűjtött adatok egy központi állomáson keresztül (amely meteorológiai állomásként is működik) egy szerverre jutnak, ahol biztonságos internet kapcsolat segítségével elérhetővé válnak a terület tulajdonosa számára. A cég közép- és hosszútávú fejlesztési céljai között szerepel egy olyan növényvédelmi előrejelző rendszer megalkotása, amely a mért adatok alapján automatikus becslést végez az öntözés, fagyvédelmi eljárások és permetezés szükségességére vonatkozóan. További lehetőségként pedig felmerül egy vezérlő rendszer is, mely a meglévő alkalmazást a fent említett beavatkozások automatizált elvégzésére is alkalmassá teszi.

A piacon egyedülálló, GrainPatrol nevű terménymonitorozó rendszert nemzetközi szinten is nagy érdeklődéssel fogadták a termény tárolásával foglalkozó vállalkozások. A termék egészen újszerű megközelítést alkalmaz a learatott és betárolt termény minőségének költséghatékony felügyeletére, az esetleges károk megelőzése és elhárítása érdekében. A kézi gabonahőmérőkkel eseti alapon végzett mérések helyett olyan megoldást kínál, amely folyamatos, nagy felbontású és automatikus mérésekkel segíti a káros folyamatok időben való észlelését.

Közel 4 m hosszú, rúd formájú szondák adják a rendszer alapját, amelyekben méterenként elhelyezett precíziós szenzorok mérik a gabonahalom belsejében lévő hőmérsékletet és relatív páratartalmat. Ezek a szenzorok egyben vezeték nélküli kommunikációra is képesek, melynek segítségével eljuttatják az adatokat a rúd többi elemén keresztül a bázisállomásig, amely a magtár falára rögzítve teremti meg az összeköttetést a szondák és a távoli szerver között, egy mobilinternet kapcsolat segítségével.

A szerveren tárolt adatokat a tulajdonos bármikor online megtekintheti, illetve beállíthat riasztási határértékeket, amelyek elérése esetén a rendszer automatikus riasztást is küld a beavatkozás szükségességének jelzésére.

A GrainPatrol és AgroSense rendszerek komplett megoldásként a hardvertől a magasabb szintű szoftver elemekig az Unicomp Kft. saját fejlesztésében készültek. A termékek nemzetközi piacon is versenyképes technológiát, minőséget képviselnek, melynek legékesebb bizonyítéka, a közelmúltban elnyert Minőség-Innováció díj igazol. A finn minőségügyi szervezet 2007-ben azzal az alapvető céllal indította el pályázatát, hogy az egyes nemzetek piaci szereplőinek versenyképességet növelje kiváló minőségű innovációk ösztönzésével. Hazánk ehhez a kezdeményezéshez az idei évben csatlakozott, és a 2013-as év Minőség-Innováció pályázatán GrainPatrol nevű termékünk nemzeti szintű díjat nyert.

 

A precíziós mezőgazdaságot támogató rendszereink remélhetőleg széles körben elterjednek a következő években, mint a természet kihívásaira adott professzionális válaszok kiváló eszközei.

Bővebb információ a termékcsaládról a www.agrosense.com címen érhető el, valamint az info@agrosense.com email címen lehet érdeklődni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jó üzlet a pünkösdirózsa export

Jó üzlet a pünkösdirózsa export

Nyugati réspiacra termelnek bazsarózsát Szolnok határában. Nagy befektetést igényel a most telepített 92 ezer tős ültetvény, de a sok éve külföldre sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!