Bogyósgyümölcsûek új fajtái

Agro Napló
A gyümölcsfélék egyik legnagyobb “családját” a bogyós gyümölcsuek alkotják. A gyakorlati besorolás szerint ebbe a csoportba tartozik minden apró gyümölcsu növény. Ezek közül legismertebb a szamóca, a málna, a szeder, a ribiszke és köszméte, de itt kapott helyet például az áfonya, a feketebodza, a húsos som, a rózsa, a kökény, stb.

A felsorolt fajok közül a szamóca, az áfonya és a málna keresett bizonyos mennyiségben friss fogyasztásra, a többit valamilyen módon szinte teljes mértékben feldolgozzuk (mélyhutés, szörp, ivólé, befôtt, lekvár, stb.). Ebbôl a szempontból a fajták között nagy különbségek vannak, az egyik fajta a mélyhutésre jobb, a másikból kiváló lekvárt lehet készíteni, és így tovább. A felhasználási célnak megfelelô fajtákat fajtakísérletek, termesztôi tapasztalatok alapján minôsítik.

Fontos, hogy a fajta ne csak a piac igényeinek, hanem saját lehetôségeinknek, a termôhelyi viszonyoknak és a választott termesztéstechnológiának is megfeleljen.

Jó tudni, például hogy a bogyósok általában nem kedvelik a meszes, tápanyagszegény talajokat. Mindegyik faj sekélyen gyökeresedik, emiatt nagyon érzékenyek a vízhiányra, tehát ajánlatos valamilyen módon öntözni.

A gyümölcstermesztésben ugyanúgy mint más kertészeti ágazatokban a fajtaváltás, az új fajták térhódítás rendkívüli mértékben felgyorsult, a felhasználó termesztôk sokszor küzdenek a bôség zavarával. Az alábbiakban egy kis segítséget kívánunk adni annak érdekében, hogy megkönnyítsük a legújabb bogyósfajták közüli választást.

Szamóca

A Lambada a korai érésu fajtacsoportba tartozik. Bogyója nagyméretu, narancspiros, hegyes kúp alakú, a csészelevelek elállóak, könnyen eltávolíthatóak. Magas cukortartalma, remek aromája miatt friss fogyasztásra igen kedvelt fajta, mélyhutésre viszont nem alkalmas, mert felengedés után állaga túl puha lesz.

Nagy levelu bokrai felfele törô növekedésu, közepesen suru állományt adnak. Érési ideje viszonylag rövid, termôképessége közepes, de a tövek két évig is termesztésben tarthatók. Gyökérbetegségekre nem érzékeny.

A Majoral középkései érésu, bôtermô, közép-piros, nagy bogyójú. Termései hosszúkás-oválisok, aprósodásra kevésbé hajlamosak, kellemes aromájúak, a lombszint felett képzôdnek. Gyökérbetegségekre nem érzékeny, így kötöttebb talajú termôhelyre is telepíthetô.

A Symphony fajta szintén középkései érésu, bôtermô. Fényes, közép-piros, hegyes kúp alakú bogyóinak vége sokáig sárga marad. A termések jó állagúak, kemények, jól szállíthatóak, kellemes aromájúak, aprósodásra kissé hajlamosak.

A vele körülbelül egy idoben érô, közepes termôképességu Thuriga fajta sötétpiros bogyói ellenben alig aprósodnak, darabosak, nagy méretuek, ízük üdítô, igen aromás. Gyümölcshúsa tömött, kemény állagú, igen jól szállítható és tárolható. Tömött, erôs növekedésu, ezért legalább 60-70x40cm-es távolságra ültessük. Gyökérbetegségekre nem érzékeny, de a lisztharmatra suru állománya miatt fogékonyabb.

Málna

A Glen Ample bizonyára az egyik legkedveltebb fajta lesz a kertekben, mert korai érésu, bôtermô, sarjain igen kevés, vesszôin pedig alig van tüske. Bogyója nagy vagy igen nagy, kemény húsú, jól szállítható. A vesszôk rügyei késôn fakadnak, az eddigi vizsgálatok szerint nem fagyérzékenyek. Megfigyeléseink szerint a fitoftórás gyökérrothadás erôteljesen károsítja ezt a fajtát.

Vele ellentétben a Niniane Rubaca nevu fajta rezisztens erre a betegségre, ami a csapadékosabb termôhelyeken rendkívül keresetté teszi. Vesszôi közepes növekedési erélyuek, termôképessége igen jó, termései nagyméretuek, gömbölyuek, kellemes ízuek. Szüret után ajánlatos minél gyorsabban lehuteni a termést, mivel puhulásra hajlamos.

A középkései érési ideju a Tulameen. Termése hosszúkás, csillogó, nagyméretu, kifejezetten aromás, igen tetszetôs. Sarjai erôs növekedési erélyuek, ezért erôsebb támrendszert igényelnek. A sarjak enyhén fagyérzékenyek.

Szeder

Az új szederfajták közül két korai érésu fajtaújdonságot szerezhetnek be a termesztôk: a Loch Ness (Nessy ®) fajta nagyméretu, csillogó fekete, kemény húsú kellemes aromájú termései már július elején szüretelhetôk. Maga a növény középeros növekedési erélyu, könnyen kezelhetô állományú. A Jumbo fajta viszont kifejezetten erôs növekedésu. Emiatt erôsebb támrendszerrel kell ellátni, ültetéskor a tôtávolságot is meg kell növelni 2,5-3 m-re. Bogyói aromásak, frissítôen lédúsak, a Loch Ness terméseinél nagyobb méretuek, de kevésbé kemények. Hetente háromszor javasoljuk szedni.

Ribiszk



ék

A piros ribiszkét hazánkban ritkán használják friss fogyasztásra. Ez alól két fajtaújdonság, a Rolan és a Rovada valószínuleg kivételek lesznek. Fürtjeik hosszúak, tömöttek, bogyóik csillogó pirosak, kiegyenlített, nagy méretuek, nagyon tetszetôsek. A Rolan fajta erôs, a Rovada középeros növekedésu, jó felújuló képességu bokra gépi betakarításra is alkalmas.

Ízében piros ribiszkére emlékeztetô, de áttetszô sárgásfehér bogyójú a Blanka. C-vitamin tartalma kiemelkedô. Rendkívül bôtermô, a fürtök nem peregnek, sokáig a bokron hagyhatók.

A fekete ribiszkék közül keresett fajtaújdonság a Bona. A különlegességeket kedvelô termesztôknek ajánljuk. A fürt igen tömött, a bogyók átlag 1,5 cm átmérôjuek! A bogyók íze kellemes, szôlôre emlékeztetô, frissítô. A szüreti idôpontot gondosan kell megválasztani, mert a termés pergésre hajlamos. Bokra alacsony, sarjhozó- és elágazódó képessége gyenge, termôképessége közepes. Tápanyagigényes, szárazságra érzékeny fajta, csak öntözhetô ültetvénybe javasolt a telepítése.

Vele szemben az Ometa fajta bokra erôs növekedési erélyu, jó felújuló képességu, igen bôtermô. Érési ideje középkései, július elejére tehetô. A 4-5 bogyóból álló fürtök kiegyenlítettek, a bogyóméret egyöntetuen nagy, érett állapotban sem hajlamosak pergésre.

Köszméte

Az Invicta köszmétefajta középkései érésu, bôtermô. Gyümölcse nagyméretu, megnyúlt gömb alakú, kemény húsú, zöldesfehér, szépen erezett. Repedésre nem hajlamos. Erôs növekedésu bokra magas, szétterülô vesszôju, viszonylag suru. Drepanopezizás levélfoltosságra és a köszméte amerikai lisztharmatára nem érzékeny.

A Rokula középkorai érésu, fogyasztási érettségét július elején éri el. Bôtermô, gyümölcse középnagy vagy nagy, kemény húsú, ellipszis alakú, teljes érésben sötétpiros színu, sima héjú. Bogyója nagyon tetszetôs, repedésre nem hajlamos. Középeros növekedésu bokra felfele kiszélesedô, közepesen suru. A fajta kevésbé érzékeny drepanopeziziás levélfoltosságra. Kivételes tulajdonsággal rendelkezik, a köszméte amerikai lisztharmatára nem érzékeny (rezisztens)!

Báderné Barakonyi Enikô

Häberli Kft., Dánszentmiklós

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!