2024. április 28. vasárnap Valéria

Csávázás-több, mint növényvédelem

Agro Napló
A növényvédelem története során a csávázás volt az egyik elsõ növényvédelmi beavatkozás, ami a gyakorlatban is elterjedt, és mind a mai napig megtartotta jelentõségét. A csávázás eredményességét a csávázószer biológiai hatásán kívül annak formulációja és a felhordási technológia is erõteljesen befolyásolja. Mindezt figyelembe véve a Magyar Kwizda több mint öt éve egy csávázási program felépítésébe kezdett, amely túlmutat a csávázószerek forgalmazásán, és egy komplett csávázási technológia kereteit ajánlja a felhasználók figyelmébe. A csávázási program három fõ pillérre épül, mint a minõségi csávázó szerek, a magas színvonalú csávázási technológia és a testreszabott finanszírozási feltételek biztosítása.
Gyakorlati tapasztalatok alapján a Fusarium, a Septoria, Helminthosporium (különösen az árpában), az Ustilago és a Tilletia kórokozó nemzetségek fertőzése jelent nagy gondot a gabonatermesztésben. Az utóbbi évek szélsőséges időjárása (hol a túl sok csapadék, hol az aszály miatti nem megfelelő magágy) hatására a Fusarium fertőzések veszélyességi szempontból az első helyre kerültek. A Fusarium nivale megjelenése a hosszantartó hótakaró hatására okozott és okozhat károkat. A fent felsorolt kórokozók jelentős része a talajból is fertőz. A túl egyszerû vetésváltás (kalászos, kukorica vetésterülete sok helyen eléri a 65-70 %-ot is) következményeként és a tarlón maradó növénymaradványokon áttelelő szaporító képletek nagy tömege miatt talajaink fokozatosan telítődtek fuzáriummal és más kórokozókkal. A Panoctin® 35 guazatin hatóanyaga védelmet nyújt a fuzárium fajok, a hópenész, a szeptória, a szártőbetegség és a kőüszög fertőzésével szemben. A Panoctin® Plus hatásspektrumába a helminthospóriumos levélbetegségek is beletartoznak, amelyek árpában szinte mindig, de az utóbbi években búzában is egyre gyakrabban előfordulnak. Panoctin® formulációja valódi oldat, a vetőmag felületét vékony filmréteggel vonja be, amely a hatóanyagot tartalmazza. A csávázó szer hatóanyag molekulái elektrosztatikusan is kötődnek a maghoz (a mag "töltése" és a molekulák töltése ellentétes), így teljes fedettséget tud elérni és később sem porzik le a mag felületéről. A ragasztóanyagos csávázószerek kis mikroszemcsék formájában tapadnak a magra, így az elporlási veszteség nagyobb lehet és a csávázó gép tisztítása is nehéz. A Panoctin® problémamentesen hígítható, nem ülepszik és a gépből könnyen kimosható. A raktározást megkönnyíti a szer etilén-glikol (fagyálló) tartalma, ami -20 °C-ig biztosítja a fagymentes tárolást. A Panoctin® 35 és a Panoctin® Plus dózisa 2 l/t.
2001. májusában a Magyar Kwizda csávázószer palettája a Premis® 25 FS csávázó szerrel bővült. A Premis® 25 FS hatóanyaga a triazol típusú tritikonazol. A hatásspektrumába a következő kórokozók tartoznak: Fusarium, a Septoria, Helminthosporium (különösen az árpában), az Ustilago és a Tilletia. A tritikonazol a gombák ergoszterol bioszintézisét gátolja, melynek következtében a kórokozó sejtfala nem tud kialakulni, és emiatt elpusztul. A csávázószer a magon hosszú ideig megmarad, felszívódni, csak a megduzzadt, életjelenségeket mutató magba tud. Csírázáskésleltető, gátló – ellentétben néhány más „azol” típusú hatóanyaggal - hatása nincs! Felhasználható őszi és tavaszi gabonákban 1,5 l/t adagban. Igen gazdaságos megoldás, költsége 5000 Ft/t alatt van.
A csávázószerek költségét általában vetőmag tonnára (Ft/t) adják meg. Ha a hektárköltséget vesszük figyelembe a számok érdekesen alakulnak. Számoljunk 250 kg/ha búza vetőmagszükséglettel. A Panoctin 35 2 l/t dózisban, hektáronként kb. 150-200 forinttal kerül többe (a Premis 25 FS 200-300 forinttal kerül kevesebbe), mint a többi csávázószer átlagára. Ez a 150-200 forint a búza hektáronkénti költségének nem egész 0,5 %-a. A kérdés az, hogy a biztonságos vetőmag és a minőségi termesztés érdekében a jelen körülmények között (fuzárium fertőzés növekedése, kereskedelem minőségi elvárása) szabad-e kockára tenni a búzaágazat jövedelmezőségét ezen összeg megtakarítása érdekében.
A csávázási program másik sarkalatos pontja a minőségi csávázási technológia biztosítása. Három típusú gépet kínálunk a felhasználóknak. A Rosengren gépcsalád tagjai a világszínvonalat képviselik. Teljesítményük szabályozható, ez megkönnyíti egy technológiai sorba való beillesztésüket. A gépek több csávázási vonallal rendelkeznek. Ez lehetővé teszi a vetőmag ugyanazon időben több szerrel való csávázását előzetes összekeverés nélkül, vagy pedig a csávázószer gyors váltását is egy másik csávázási vonal használatával. A csávázás zárt rendszert alkot, a szer nem folyhat el, emberi kézzel nem érintkezik.
A gép teljesen automatizált, készenléti állapotban a vetőmag átfolyásának megfelelően önmûködően ki és bekapcsol, ha bármilyen probléma adódik, magától leáll. A tisztítás nagyon egyszerûen és higiénikusan elvégezhető. Számítógép vezérli, az adatok folyamatosan lekérhetőek. A csávázás biztonsága érdekében a Magyar Kwizda mûhelykocsival rendelkező szakemberei javítják ki az esetlegesen felmerülő hibákat, a hiba bejelentését követő egy napon belül. A Mobitox és Gramax típusok forgalmazásával az alacsonyabb árkategóriában gondolkodókat is ki tudjuk szolgálni.
Csávázási programunk harmadik, de igen fontos eleme a finanszírozás. Olyan feltételekkel kínáljuk a gépeket, hogy azok is megtalálják számításukat, akik nem kívánnak egyszerre nagyobb összeggel gépvásárlásba vágni. Mindenkinek, aki programunkhoz csatlakozik, a számára legjobban megfelelő pénzügyi konstrukciót kínáljuk, így azonnal hozzájuthat a géphez, ugyanakkor a fizetésben jelentős könnyítésekre számíthat.
Tamás István, Vig József
Magyar Kwizda Kft
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!