Kutyák bõrbetegségei és ezek megelõzése I. rész

Agro Napló
Nyáron gyakoriak a kutyákon jelentkezõ különféle bõrelváltozások. E cikk keretei között szeretnék segítséget adni a probléma felismeréséhez, illetve megelõzéséhez. A legtöbb bõrbetegség elsõ tünete a bõrviszketés (pruritus), általában ezt veszik észre a kedvencüket alaposan megfigyelõ gazdik. Ezt követõen az intenzív vakaródzás eredményeként a bõrön szõr és hámhiányok alakulnak ki. Általában ilyenkor kerül a kutya állatorvoshoz. A vakaródzás okai sokfélék lehetnek.
I. Külső élősködők (bolhák, kullancsok, rühatkák, szőrtüsző atkák)
II. Baktériumos fertőzések
III. Egyéni érzékenység , ekcéma

I. Külső élősködők (bolhák, kullancsok, rühatkák, szőrtüsző atkák) ellen a XXI. sz. elején már hatékonyan tudunk védekezni. Fontos, hogy kedvencünket rendszeresen kezeljük bolhák és kullancsok ellen ható szerekkel, még akkor is amikor ezeket a parazitákat nem látjuk kedvencünkön. Tehát nagyon fontos a megelőző típusú védekezés. Sokféle hatásos bolha és kullancsirtó szer van forgalomban. Javaslom az állatpatikákban és állatorvosoknál kapható készítményeket. Ezek közül is azokat, melyek több hónapon át hatékonyak és egyszerûen kezelhetők, könnyen felvihetők az állat bőrére. Ezen szerek legtöbbje a rühatkák ellen is hatékony. Pl.: fürdető-szerek (Taktic oldat, Neostomozan oldat), cseppentők (Frontline cseppek, Tiguvon cseppek).
Abban az esetben, amikor a bolhák már megtelepedtek az állaton, fontos a bolhátlanítást kiegészíteni a környezet fertőtlenítésével és más társállatok kezelésével is.

II. Baktériumos fertőzések
A bőrfelületen élő baktériumok (Staphylococcus aureus, Staphylococcus intermedius) a kíméletlen vakaródzás következtében a bőrbe jutnak, bedörzsölődnek és gennyes bőrgyulladás okozóivá válnak. Tulajdonképpen a kutya saját magát fertőzi. Az elváltozások először a szőrrel nem vagy azzal kevéssé borított testfelületen találhatók. pl combok belső felülete, lágyéktájékon, hajlatokban stb. Először a bőrfelületen apró vörös duzzanatok, hólyagok jelennek meg, ezek később felfakadnak, váladék ürül belőlük. A hólyagok pedig beszáradnak, pörk képződik a helyükön. Súlyosabb esetben a felületes bőrgyulladásból egy mélyre terjedő gennyes bőrgyulladás alakulhat ki. Ez esetben 1-2 cm átmérőjû fekélyek keletkeznek.
Megelőzés, gyógykezelés:
Első lépésként a betegek túlnyomó többségénél meglévő bolhásságot kell kezelni és megszüntetni. Hosszú szőrû állatoknál fontos a szőrtakaró eltávolítása a sebek környezetéből, majd fertőtlenítő oldatok és gyulladáscsökkentők használata, antibiotikum kúrával kiegészítve. Súlyos esetben feltétlenül forduljunk állatorvoshoz, a fertőzéseket a gazdik is megkaphatják, ha nem tartják be a higiéniás szabályokat.

III. Egyéni érzékenység, ekcéma

A napfény okozta bőrgyulladás elsősorban skótjuhász kutyákon megfigyelt speciális bőrgyulladás, amely erős napsugárzás hatásra a pigment szegény orrtükrön, az ajkakon, a pigment szegény területeken jelentkezik. Az orr bőre kipirul, fekély és pörk képződik. A bántalom fényvédő kenőcsökkel megelőzhető. A károsító sugárzást kiküszöbölve a folyamat spontán gyógyul.

Nyalogatás okozta bőrgyulladás leggyakrabban az egyik elülső végtagon a lábtő felett vagy alatt, ritkábban a csánk izület alatt, e területek nyalogatása miatt keletkező nedvedző, később fekélyes bőrgyulladás. Első sorban nagytestû kutyafajták betegsége. Az állandó nyalogatás oka az unalom pl az egész nap lakásba zárt kutyák esetében. Máskor a lábvégen behatolt idegen test toklász vagy a nyalogatott terület közelében lévő izületi fájdalom lehet a kiváltó ok. A nyalogatás eredményeként nedvedző fekély keletkezik. A betegség megelőzésére a kutyát inger-gazdag környezetben javasolt tartani. Idegen test bejutása esetén a probléma az eltávolítást követően megszûnik.

Ekcéma a túlérzékennyé vált bőrben heveny vagy idült formában lezajló gyulladás. A túlérzékenység rendszerint allergiás eredetû. Ismert a vele született immunhiányos bőrérzékenység is. Az ekcémára való hajlamnak külső és belső okai is lehetnek. Belső okok: a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok, vesemûködés zavarai, hormonális zavarok, cukorbetegség stb. Külső okok: gyakori fürdetés, vegyi anyagok hatása, mûanyag takaróval való érintkezés, bolha nyálával történő érintkezés ún. bolhaekcéma.
A heveny ekcéma leggyakrabban a hát bőrén, a törzs oldalán mutatkozik. Előfordul a nyállal, vizelettel szennyezett részeken is. A bőr kipirul ezeken a területeken és az állandó vakarás, nyalogatás következtében a szőr megritkul és gennyesedési folyamat indul el, majd a bőr felszínén pörkök keletkeznek.
Gyógykezelés, védekezés:
Bízzuk állatorvosra az ekcéma kezelését. Külsőleg fertőtlenítő oldatokkal és gyulladáscsökkentő kenőcsökkel gyógykezeljük az elváltozott területet. Szájon át Calcimusc injekciót itathatunk a beteggel. Akadályozzuk meg a beteg terület nyalogatását gallér felhelyezésével. Nyaranta az ekcémára hajlamos állatot meg kell nyírni. Ha étrendi tényezők indokolják gondoskodjunk a B-vitamin komplex ellátásról és Biotin bevitelről.
Bőrbetegségek megelőzése érdekében fontos, hogy távol tartsuk a külső élősködőket kedvencünktől. Lényeges odafigyelni a bőrbeteg kutya A, B, és H-vitamin ellátására. De a legfontosabb az, hogy a tünetek észlelésekor azonnal forduljunk állatorvoshoz, akinek szakértő segítségével kedvencünk hamar felgyógyulhat.

Pécs, 2001. augusztus 28.

Dr. Révész Bálint
állatorvos
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?