2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A szervesanyagok használata a gyümölcsösök trágyázásában

Agro Napló
Az utóbbi években elõtérbe kerültek azok a technológiai megoldások, melyek fokozott hangsúlyt helyeznek a környezetkímélésre
Ehhez kapcsolódnak a mezőgazdaságot és ezen belül a gyümölcstermesztést is érintő elvárások és szerencsére már terjedő gyakorlatnak is nevezhető termelési módszerek. Ilyen a környezetkímélő, integrált gyümölcstermesztés (IFP), melynek irányelveit a Nemzetközi Biológiai Védekezési Szervezet (IOBC) és a Nemzetközi Kertészeti Tudományos Társaság (ISHS) közösen fogadta el. Napjainkban, az Európai Unióhoz csatlakozásunk előkészülésének idején létesítendő intenzív ültetvényeinknek kétségtelenül meg kell felelniük az IFP környezetkímélő és emberi egészséget védő irányelveinek. Ez legnagyobb súllyal a növényvédelmet érinti, de a termesztéstechnika egyéb elemeit, így a trágyázást és a talajmûvelést is integrálni kell ebbe a koncepcióba, mert csak komplex megoldás fogadható el hosszú távon.
Ezek szerint a tápanyag utánpótlást a növények igényeihez igazodva kizárólag talajvizsgálatok és levélanalízis alapján szabad végezni. Ennek alapján engedhető meg a minőségi gyümölcstermesztés követelményeivel összhangban a mûtrágya felhasználása. A nitrogén mûtrágya mennyisége - a talajtípus nitrogénszolgáltatását is figyelembe véve - nem haladhatja meg a növény tényleges igényét. A legkisebb kilúgozódás érdekében a mennyiség mellett meg kell határozni a kijuttatás idejét és módját. A szakmailag megalapozott levéltrágyázás az átmeneti tápelem hiány esetén és a gyümölcs minőség javítására alkalmazható. A mûtrágyázással szemben előnyben részesül a szervestrágyázás.

A talajban általában - de a hosszú élettartamú gyümölcsösök esetében fokozottan – fontos szerepe van a szervesanyagoknak. A kolloid szegény homokon és más okból a kötött agyag talajokban a legnagyobb a jelentősége. Ha a gyökérzónában elegendő szervesanyag található, akkor tartósabban és nagyobb biztonsággal számíthatunk a talaj kedvező víz-, levegő- és tápanyag gazdálkodására, hőháztartására. Az ilyen föld mikrobiológiailag is aktívabb. A légköri nitrogént beépítő, megkötő baktériumok mellett a nitrogénből gyakorlatilag csak a szervesanyagokon keresztül képezhetünk tartalékot, amiből a talaj dinamikájának megfelelően harmonikusabban mobilizálódnak az egyéb tápelemek is, mint a mûtrágyákból. Aki a környezetkímélést komolyan veszi vagy biogazdálkodást folytat, annak a hazai talajaink nagyobb hányadán és több gondot kell fordítani a szervesanyag készlet fenntartására és gyarapítására.

A címmel kapcsolatban legtöbb embernek először az istállótrágyázás jut eszébe. Valóban ez számít a gyakoribb megoldásnak, de számos lehetőség van még, amit nemcsak a házikertekben, hanem az árutermő gyümölcsösökben is lehet alkalmazni. Nem elhanyagolható a fák évente képződő (4-6 t/ha) “hulladék” szervesanyaga (lomb, virág- és gyümölcskezdemény, gally, ágrész), amit legjobb a komposztálás után a talajba juttatni, de a nagy gyümölcsösben a fás részek megfelelő aprítást követően közvetlenül bemûvelhetők vagy mulcsként a felszínen hagyhatók.

Nagyméretû szervesanyag gyarapodás érhető el a zöldtrágyázással is, aminek egyik előnye, hogy nincs szállítási igénye. Alkalmazása a gyümölcsösökben időben és térben korlátozott, de beiktatható a technológiába és humuszszegény talajokon szükség is van rá.
A meglévő gyümölcsösben csak őszi vetésû zöldtrágya növények (őszi káposztarepce, rozs, szöszösbükköny rozzsal) jöhetnek szóba, míg a telepítést megelőzően a tavasziak is alkalmasak (napraforgó, fehérvirágú somkóró). Zöld tömegük 15-25 t/ha, istállótrágya egyenértékük 8-13 t/ha között változik. Bemûvelésük a virágzásuk idején javasolt. A szárzúzóval való aprítás után ásógép, tárcsa, a gyümölcsös létesítése előtt az eke is lehet a bemûvelő eszköz. Ezt követően a lebomlás elősegítésére tömörítő henger és hektáronként 30-40 kg hatóanyagot tartalmazó nitrogén mûtrágya alkalmazható. A telepítés előtti zöldtrágyázás esetén a feltöltő mûtrágya adag egy része már a zöldtrágya növény magágy előkészítésekor kijuttatható. Így nagyobb lesz a zöldtömeg és biológiailag lassabban, de jobban hasznosuló formába kerülnek a tápelemek.

Az istállótrágyák közül a talaj szervesanyag tartalmának gyarapítása szempontjából az almozott állattartásból származó anyagok a jelentősebbek, gyakoribbak és a nagyobb tömeget kitevők. Hígtrágyát gyümölcsösbe nagyon ritkán juttatnak ki, de a telepítés előtt vagy a nemtermő korban használható lenne. Higiéniai okokból termő gyümölcsösben már felszíni kijuttatással nem is alkalmazható.
Az istállótrágyázás ideje ősszel és télen van. A kiszórást követően nemcsak a mikrobiológiai szennyezés csökkentése, hanem a légköri nitrogén veszteség elkerülése és a trágya hatékonyabb érvényesülése érdekében is a talajba kell keverni, mégpedig abba a mélységbe, ahol már gyökerek vannak, 15-20 cm alá. A sekély bemûvelés esetén a szerves trágyának nem érvényesül – vagy csak töredék mértékben – a talaj vízgazdálkodását vagy a kötött talaj levegőzöttségét érintő kedvező hatása. Természetesen más a helyzet és a célja is az ültetés utáni, a fák töve köré terített 15- 20 kg/fa szalmás árnyékoló trágyának. Ez a fiatal fa kevés és sekély gyökérzete körüli talaj kiszáradását, a nyári túlzott felmelegedését akadályozza meg, a tápanyag hatása csak másodlagos.

A telepítés előtt felhasználandó istállótrágya mennyiségét a talaj humusztartalma (0-60 cm réteg átlaga) és a kötöttségi szám alapján lehet meghatározni. Tájékoztatóul szolgálhat az 1. táblázat is.
A feltöltő és fenntartó trágyázás során alkalmazott szervestrágya hatóanyag tartalmát figyelembe lehet venni az ültetvény tápelem igényének számításakor.

1. táblázat. Telepítés előtti istállótrágya adagok (t/ha)

Nagy jelentőségûek a szervesanyag tartalmuk és a bennük koncentrálódott mikroorganizmusok révén a talajéletre gyakorolt kedvező hatásuk miatt a kereskedelemi forgalomban is beszerezhető fermentált humuszanyagok (ide sorolható a komposzt, a szervestrágyás földkeverék, a Terra Vita Humusztrágya, Biofert, Cofuna, Biovin, Huminit). Ezek általában - a közvetlenül hasznosuló anyagaikon és komplex képző hatásukon túl - stimulálják a mikroflórát, fokozzák a talaj termékenységét. Nagyrészük használata a biogazdálkodásban is engedélyezett, illetve ajánlott készítmény. Ezeket elsősorban a telepítés előtt a leendő facsík talajába ajánlatos adagolni, illetve az ültetőgödör talajában elkeverve használhatók.

Dr. Szûcs Endre
Gyümölcs és Dísznövénytermesztési Kutató Fejlesztő Kht.
1223 Budapest, Park u. 2.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!