Hûtõházépítésrõl

Agro Napló
Elérkezett ismét az elhatározás ideje. Hûtõházunk tervezésénél elsõsorban távlati céljainkat helyezzük elõtérbe, nem a jelenlegi – esetleg szûkös – pénzügyi lehetõségeinket. Célszerû a kialakított elképzelésünket elõször hûtõiparos szakcéggel megvitatni és ezt követõen építész tervezõhöz fordulni. Fontos a tároló méretének, elhelyezésének meghatározása.
Egy kisebb vagy nagyobb létesítmény is, kellő előrelátással több lépcsőben is megvalósítható, ehhez legyen bővíthető az épületünk, ne építsünk gépházat vagy más funkciójú helyiséget a bővítés területére, mert ezek mind többletköltséget okoznak elsősorban a bővítés során.
Döntsük el a kezdet kezdetén, hogy normál, vagy szabályozott légterû tárolást kívánunk-e megvalósítani. Ez azért fontos, mert az építészeti megvalósítás is eltér egy normál és egy szabályozott légterû kamránál. A padozat kivitelezésénél ne feledkezzünk meg a vízszigetelés mellett a hőszigetelésről sem, a teherhordó padozatot ULO-s rendszernél gázzáró minőségben készíttessünk el.
Nem lehet közömbös a kamratest kivitelezésénél, hogy a kívánt célt milyen minőségû panellal, tömítőrendszerekkel és ajtóval érjük el.
Több fázisban elmaradhat például az ULO technológia beépítése, de a kamratestek megépítése már olyan legyen, hogy a fenti lehetőséget ne zárja ki.
Célszerû a kamrák építése során a gázzáró ajtók beépítése akkor is, ha erre csak később lenne igényünk.
Nagy értékû beruházásról lévén szó, ügyeljünk a minőség kérdésére, nem lehet közömbös a jó minőségû gépek és berendezések megválasztása, a garanciális és szerviz háttér biztosítása.
Egyedi hûtőkamrák építésénél rendszerint egyedi aggregátorokat tervezünk a hûtőkörök kialakításához. Fontos szempont, hogy mit, mennyit és mennyi idő alatt kívánunk hûteni. A hûtőkamráinkat a nyár eleji érési időszaktól késő őszig, pl. az alma betárolásával bezárólag folyamatosan beszállítjuk, vagy csak egy funkciója lesz, mondjuk az alma tárolása.
Három vagy több kamra építésénél célszerû csoportaggregátor alkalmazása, mely határozott, ütemes betárolás mellett lényeges üzemeltetési költség-megtakarítással jár.
Vezérlőegysége hûtésigénynek megfelelő számú kompresszort léptet, üzemórát 'figyelve' mûködtet, kondenzátor ventillátort mûködtet.
Több tároló-kamra építésénél és piaci helyzetünk javításának céljából fontolóra vehetjük a légtérszabályozás kérdését.
Az ULO technológia kialakításánál olyan berendezés beépítését javasoljuk, mely több kamra szabályozását biztosítja, egy megfelelően méretezett berendezéssel.
A két fő egység a CO2 szabályozó és az O2 szabályozó, melyek számítógépes vezérléssel képesek a kamrában a kívánt légösszetételt biztosítani.
Optimális gyakorisággal ellenőrzi a kamrák légállapotát és a szükséges beavatkozást megteszik, a regisztrált értéket kinyomtatják, illetve az adatokat tárolják. Így a hûtött áru tárolóban töltött 'életútját' később is ellenőrizhetik.

Cégünk számos referenciával szolgál azok számára, akik hûtőházat kívánnak létesíteni. Választhatnak az egyszerû, normál kivitelû és a bonyolultabb ULO-technológia között.

Minden kedves olvasónknak sok sikert kívánunk.

Romankovics Jenő
Thermo Gold KFT.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!