2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

AKTUÁLIS TÁMOGATÁSOK

Agro Napló
Az MVH 41/2013. (II. 12.) számú közleménye alapján az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) és az Európai Halászati Alapból (EHA) támogatott ügyfelek 2013. évben is monitoring adatszolgáltatásra kötelezettek. A monitoring adatszolgáltatás benyújtására 2013. év február 13.–március 12. közötti idõszakában van lehetõség az MVH ügyfélkapuján keresztül. Az õstermelõi igazolványok érvényesítésére, valamint a 2009. év január elseje elõtti õstermelõi igazolványok esetében az új igazolványok kiváltására 2013. év március 20. napjáig van lehetõség.

AZ MVH 44/2013. (II. 19.) SZÁMÚ KÖZLEMÉNYE

 

A fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2009. évtől nyújtandó támogatás keretében a támogatási összeg fennmaradó 10%-ára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtási feltételeiről



A KIFIZETÉS IGÉNYLÉSÉNEK FELTÉTELEI



Az MVH által kibocsátott 2009. szeptember 15. és október 31. között benyújtott támogatási kérelmekhez kapcsolódóan támogatási kérelemnek helyt adó vagy részben helyt adó határozattal rendelkező ügyfeleknek a megítélt támogatási összeg fennmaradó 10%-ának kifizetése érdekében kifizetési kérelmet nyújthatnak be, amennyiben már a 2012. évben eleget tettek a rendelet 4. § (4) bekezdésében foglalt feltételeknek.

 

A támogatási összeg fennmaradó 10%-ára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtására évente március 1–31. között, de legkésőbb a mûködtetési időszak 5. évét követő év március 1–31. között van lehetőség.



A fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2009. évtől nyújtandó támogatás kifizetési kérelmének nyomtatványai:

- Kifizetési kérelem (10%) – Főlap (D1012-03)

- Kifizetési kérelem – Termőföld betétlap (D1008-02)

- Kifizetési kérelem – Állatállomány betétlap (D1009-01)

- Kifizetési kérelem – Termelői Csoport/TÉSZ tagság igazolása (D0068-03)

 

 



42/2013. ( II. 13.) MVH KÖZLEMÉNY



A nemzeti kvótatartalékból történő közvetlen értékesítési és beszállítási tejkvóta igénylésének feltételeiről



A TEJKVÓTA IGÉNYLÉSÉNEK ALAPJA

Az MVH a nemzeti kvótatartalékból történő közvetlen értékesítési és beszállítási tejkvóta térítésmentes igénylésére pályázatot hirdet, jelen közlemény kihirdetésétől 2013. március 29-ig terjedő kérelembenyújtási időszakkal, a közleményben meghirdetett keret kimerüléséig.



A KIOSZTÁSHOZ RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ TEJKVÓTA MENNYISÉGE

A nemzeti kvótatartalék terhére legfeljebb 60 M kg közvetlen értékesítési tejkvóta és 60 M kg beszállítási tejkvóta kiosztására kerülhet sor, melyből fiatal tejtermelők részére elkülönített keret áll rendelkezésre, melynek mértéke közvetlen értékesítési tejkvótából 5 M kg, beszállítási tejkvótából 5 M kg.



A KÉRELEM BENYÚJTÁSÁNAK MÓDJA

A kérelem benyújtására nyitva álló időszak: a közlemény kihirdetésétől a rendelkezésre álló keret kimerüléséig, de legkésőbb 2013. március 29. A kérelem a jelen közlemény 1. számú mellékletében található K1000-12 „Nemzeti kvótatartalékból történő kvótaigénylés” nyomtatványon nyújtható be a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. címére (1450 Budapest, Pf. 31.) postai úton.



Az igényelhető kvóta mennyisége a 2011/2012. kvótaévben a termelő tulajdonában lévő kvóta 100%-a, és a 2011/2012. kvótaévben a termelő tulajdonában lévő kvóta 100 %-át meghaladó teljesítés mennyiségeinek különbözete. Azon tejtermelő, akitől a rendelet alapján kvóta került megvonásra, de e kvótamennyiség 2012. április 1-jével visszaadásra került, az csak a megvonás előtti kvótamennyiségen felül (100%) teljesített kvótamennyiséget igényelhet.



A fiatal tejtermelők és a tejtermelést folytatni kívánó termelők állatállomány alapján igényelhetnek kvótát, az alábbiak szerint:



- közvetlen értékesítési tejkvóta igénylése esetén: a kérelem benyújtásának időpontjában az ENAR-nyilvántartásban szereplő 24 hónapnál idősebb nem húshasznú, illetve nem egyéb húshasznú fajtájú, nőivarú állata után egyedenként 7000 kg közvetlen értékesítési tejkvóta adható;



- beszállítási tejkvóta igénylése esetén: a kérelem benyújtásának időpontjában az ENAR-nyilvántartásban szereplő 24 hónapnál idősebb nőivarú, nem húshasznú, illetve nem egyéb húshasznú fajtájú állatai után egyedenként 7000 kg beszállítási tejkvóta adható. Ebben az esetben a tejtermelőnek a kérelméhez csatolnia kell a felvásárlója által kiállított, az igénylés kvótaévére vonatkozó tejfelvásárlási szándéknyilatkozatot.

 

 



AZ MVH 40/2013. (II. 12.) SZÁMÚ KÖZLEMÉNYE



A fiatal erdők állományneveléséhez nyújtandó támogatások kifizetésének igényléséről

 

 

A KIFIZETÉS IGÉNYLÉSÉNEK FELTÉTELEI

Kifizetési kérelmet a támogatási rendelet 10. § (3) bekezdése alapján a támogatott tevékenység megvalósítását követően, legkésőbb 20 napon belül kell benyújtani az erdészeti igazgatóság székhelye szerint illetékes MVH területi kirendeltségéhez.

 

A támogatási rendelet 10. § (5) bekezdésének értelmében az ügyfél a támogatható mûveleteket a támogatási határozat jogerőre emelkedésétől számított két évig, de legkésőbb 2014. október 31-ig köteles megvalósítani.



Tevékenység megvalósítása: az adott erdőrészletre benyújtott kifizetést alátámasztó bizonylatokban, számlákban, szerződésekben a támogatott tevékenység megvalósítására vonatkozóan feltüntetett teljesítési dátumok közül erdőrészletenként a legutolsó.



Kifizetési kérelmet az az ügyfél is nyújthat be, aki az adott jogcím vonatkozásában még nem rendelkezik az MVH által kibocsátott támogatási kérelemnek helyt adó vagy részben helyt adó határozattal.



A kifizethető támogatás összege nem haladhatja meg az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 23/2007. (IV. 17.) FVM rendelet 19.§ (3) és (4) bekezdés szerinti kiadásigazoló bizonylattal igazolt kiadások 50%-át.



A támogatási rendelet 7. § (4), (5), (6) bekezdése értelmében az alábbi kiadások számolhatóak el: befejezett ápolás keretein belül támogatható mûveletek (kézi ápolás [kapálás, kaszálás, metszés, fakivágás]; gépi ápolás [tárcsázás, kultivátorozás, talajmarás, kaszálás, fakivágás]; a terepi munkák erdészeti szakirányítása).



TISZTÍTÁS KERETEIN BELÜL TÁMOGATHATÓ MÛVELETEK:

- a kézzel vagy géppel végzett tisztítás, tisztítási anyag megsemmisítése,

- a terepi munkák erdészeti szakirányítása.



Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. Törvény (továbbiakban: Evt.) 7. § (1) bekezdés e) és f) pontja szerinti faültetvény, vagy kultúrerdő természetességi kategóriájú erdőkben a fentieken túl: a kézi ápolás: kapálás, kaszálás, metszés; a gépi ápolás: tárcsázás, kultivátorozás, talajmarás, kaszálás.



Törzsnyesés keretein belül támogatható mûveletek: a kézzel vagy géppel végzett nyesés, nyesési anyag megsemmisítése; a terepi munkák erdészeti szakirányítása.

 

 



30/2013. (I. 25.) SZÁMÚ MVH KÖZLEMÉNY



A húsmarha- és juhágazatokban nyújtott kérődző szerkezetátalakítási nemzeti program alapján megállapított jogosultság jogosultjának személyében bekövetkezett változással kapcsolatos eljárási szabályokról



Az átruházási kérelmek benyújtására nyitva álló időszak: tárgyév február 1.–április 1. Az átírási kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, Közvetlen Támogatások Igazgatósága 1385 Budapest, 62. Pf. 867 címre kell beküldeni.

 



Hegedûs Szilvia

 

Forrás:

www.mvh.gov.hu

www.nebih.gov.hu

www.agrarkamara.hu

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kisüzemek 15 000 eurós támogatása

Kisüzemek 15 000 eurós támogatása

A Vidékfejlesztési Program intézkedései közül nyitva van még a „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása”, amelynek keretében 15 000 eurónak megfelelő forin...

Megindult az előlegfizetés!

Megindult az előlegfizetés!

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően október 16-ától nyílt mód az idén kérelmezett uniós támogatások kifizetésének a megkezdésére. Az előzetes szá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!