Az új, továbbfejlesztett Monsoon megérkezett

Agro Napló
A Monsoon – a Bayer CropScience saját fejlesztésû posztemergens kukorica gyomirtó szere, 22,5 g/l foramszulfuron és 22,5 g/l izoxadifen-etil hatóanyag-tartalommal, mint Monsoon (45 OD) – 10 éve került forgalomba. Bevezetését követõen mindössze néhány év alatt az egyik legnépszerûbb posztemergens kukorica gyomirtó szerré vált Magyarországon. A szulfonilurea típusú kukoricaherbicidek között ma is a legnagyobb területen kerül felhasználásra (Kleffmann, 2012).    

VÁLTOZÓ GYOMOSODÁS



Az utóbbi évek szélsőségesen száraz, vagy éppen ellenkezőleg extra csapadékos időjárása, a sematikus herbicidhasználat és egyéb tényezők nagyban hozzájárultak, hogy egyre többféle gyomnövény okoz termésveszteséget a kukoricában. A problémát az okozza, hogy bizonyos gyomfajok nagyobb mélységből és később, vagy elhúzódóan kelnek, és ezért gyakran nem is találkoznak a posztemergensen kijuttatott készítményekkel. Ilyen nehezen irtható egyszikûek a Setaria fajok, a Digitaria sanguinalis és az újonnan megtalált HPPD-gátlókkal szemben toleráns Panicum fajok (P. riparium és P. dychotomiflorum). Egyre inkább terjednek a nagy magvú, tipikusan későn kelő kétszikû gyomnövények is (ABUTH, XAN ssp. HELAN, DATST).

 

 



VÁLTOZÓ IGÉNYEK



A kialakult gyomosodási helyzet olyan herbicid kifejlesztését teszi szükségessé, aminek:



- hatásspektrumába beletartoznak az új egyszikû fajok és a nehezen irtható kétszikûek,

- talajon keresztüli hatástartama véd az elhúzódó gyomkelés ellen.

 



A MONSOON ACTIVE MEGÉRKEZETT



A Bayer CropScience szinte a helyzet kialakulásával párhuzamosan kezdett bele a Monsoon továbbfejlesztésébe. Az új termékbe belekerült a Monsoon gyomirtó szerben debütált, elsősorban egyszikûek ellen alkalmazott, de jelentős kétszikû spektrummal is rendelkező foramszulfuron, továbbá a hatásspektrum szélesítésére és a talajon keresztüli hatás biztosítására az Adengo-ból már jól ismert tienkarbazon-metil, valamint a szelektivitás érdekében a cég legújabb széfenere, a ciproszulfamid. A Monsoon active 2 l/ha-os adagja az eddig kapható Monsoon 2,6 l/ha dózisának megfelelő foramszulfuront, tienkarbazon-metilből pedig a posztemergensen kijuttatható maximális adagot tartalmazza.



Összetétel:

31,5 g/l foramszulfuron

10,0 g/l tienkarbazon-metil

15,0 g/l ciproszulfamid

 

 


 

A Monsoon active talajon keresztüli hatástartama véd a későbbi gyomkelés ellen:

a kezelés utáni 50. nap, Mezőberény

 

 


 

A Monsoon active kiemelkedően jó hatású az évelő egyszikûek ellen:

a kezelés hatására a fenyércirok tenyészőcsúcsa elpusztult, Békés

 

 

 



KETTŐS GYOMIRTÓ HATÁS



A leveleken keresztül – a hatóanyagok gyorsan felszívódnak, majd teljesen szisztemikusan, a gyökér- és hajtáscsúcs felé mindkét irányban haladva rövid idő alatt eljutnak a növény minden részébe, még a rizómába is. A kezelést követően a növekedés szinte azonnal leáll, teljes pusztulásuk a környezeti feltételektől függően 1–3 hét után következik be.

A talajon keresztül – a tienkarbazon-metil a gyökerén keresztül is képes felszívódni, így a Monsoon active levélen keresztüli közvetlen hatását talajon keresztüli hatástartam egészíti ki. Megfelelően csapadékos években az állományzáródásig véd az elhúzódó gyomkelés ellen.

 



SZÉLES HATÁSSPEKTRUM



A foramszulfuron hatásspektruma önmagában is kiemelkedő és ezt a tienkarbazon-metil tovább szélesíti.



ERŐSEBB EGYSZIKÛEK ELLENI HATÁS

Érzékeny egyszikûek: tarackbúza, pirók ujjasmuhar, közönséges kakaslábfû, árpa, olaszperje, cérna köles, kései köles, vadköles, parti köles, egynyári perje, sovány perje, muhar-félék, fenyércirok, egyéves cirok-félék, búza. Hatékony az újonnan feltûnt HPPD-gátló hatóanyagokkal szemben általánosan ellenálló Panicum fajok ellen is.



SZÉLESEBB KÉTSZIKÛ HATÁSSPEKTRUM

Érzékeny kétszikûek: parlagfû, disznóparéj-félék, libatopfélék, vadkender, selyemmályva, fekete ebszőlő, szerbtövis-félék, terebélyes laboda, ugari szulákpohánka, mezei acat, csattanó maszlag, napraforgó, varjúmák, egynyári szélfû, keserûfû-félék, repcsényretek, vadrepce, fekete csucsor stb.

 



KÖVETKEZETES HATÁSBIZTONSÁG



A Monsoon active valódi hatástartammal rendelkező posztemergens készítmény. Megoldást nyújt a korábban posztemergensen nehezen kezelhető Setaria problémára is.



Az összetételének köszönhetően széles egy- és kétszikû hatásspektrummal rendelkezik. Megbízhatóan irtja a hagyományos gyomokat, de kitûnő a hatékonysága az új HPPD-gátlókra toleráns köles fajok ellen is. Évelő egyszikûek esetében, köszönhetően a magas foramszulfuron-tartalomnak a fenyércirok és tarackbúza ellen is kiemelkedő hatékonyságra számíthatunk. Az eredmények azt mutatják, hogy a „nehezített” hazai kétszikû gyomflóra ellen is biztonságosan alkalmazható.

 



Rikk István

Bayer CropScience

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyre nő az aszálykár

Egyre nő az aszálykár

Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!