Mit adjunk a repcének tavasszal?

Agro Napló
A havas, fagyos télnek hamarosan vége lesz, és a földeken ismét megindulnak a munkák. Az idei õsz és tél kegyes volt a repcékhez: az állományok közel kétharmada jó állapotúnak minõsült a decemberi állapotfelmérések során.  

A Helyes Gazdálkodási Gyakorlat szerint február 15-e után lehet megkezdeni a mûtrágyák kiszórását; ha a talaj nem fagyott, és nincs rajta összefüggő hótakaró. A vegetáció 5°C felett indul meg, ekkor a növények számára a gyors növekedéshez szükséges tápanyagoknak azonnal rendelkezésre kell állniuk. A kérdés ismét az, hogy mit, és mennyit juttassunk ki az optimális termés eléréséhez?



A tápanyagok közül a repce esetében is elsődleges a nitrogén. Az ammónium-nitrát és a MAS gyors, azonnali hatást biztosít, míg a karbamidnak először át kell alakulnia a talajban, amely egy több napon át tartó, környezeti hatások által jelentősen befolyásolt folyamat. A MAS a mésztartalma miatt is előnyösebb – a repce számára fontos tápelem a kalcium is. Nem szabad elfeledkezni a kénről sem: a kénes nitrogénmûtrágyák használata különösen ajánlott kénben szegény talajokon, illetve olyan területeken, ahol az ősszel kijuttatott alaptrágya nem tartalmazott ként.



Tápanyagban szegényebb talajokon, illetve gyengébben fejlett növényállományok esetében célravezető lehet az első tavaszi mûtrágyaszórás alkalmával egy magas nitrogén- és alacsony foszfor- és káliumtartalmú NPK-mûtrágya használata (például VARIO 21/7,5/7,5). A vízben oldódó és könnyen elérhető tápanyagok biztosítják az aktív, erőteljes növekedést.



Amennyiben az őszi NPK-alaptrágyázás megfelelő mennyiségû volt, és csak nitrogénnel fejtrágyázunk, javasoljuk a fejtrágyamennyiség legalább két részletre történő megosztását. Ahogy repcekísérletünk is mutatja, a kétszeri fejtrágyázás mind a termés mennyiségére, mind az olajtartalomra pozitív hatással volt (Az ábrán a mûtrágyamennyiségeket kg/ha-ban tüntettük fel, hatóanyagra vonatkoztatva).

 

 


 

 



Mûtrágyáink közül a repce kora tavaszi fejtrágyázására a NAC 27 N (MAS) mellett a COMPLEX 20/8/8+3MgO+4S, és VARIO 21/7,5/7,5 termékeinket; illetve ahol megfelelően fejlett az állomány, és inkább a kén utánpótlása lenne fontos, ott a LINZER VARIO 23N+10S kénes nitrogéntermékünket javasoljuk.



A LINZER AGRO TRADE 2013-ban L.A.T néven és új logóval, de változatlan szakértelemmel és kiváló minőségû mûtrágyákkal áll a termelők rendelkezésére. Keresse bátran értékesítő kollégáinkat!

 



Hoyer Rita

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzeragrotrade.com


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

A klíma hatása a hibridválasztásra

A klíma hatása a hibridválasztásra

2017 őszén a kieli egyetemmel és a bólyi AgResearch kísérleti szolgáltatóval együttműködve összesen három helyszínen végeztünk kísérletsorozatot Német...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?