Üzenetek a Bayertől 2014-re

Agro Napló
Tudomány a jobb életért
– szól a Bayer mottó, melyet elsősorban az egészséges élelmiszer előállítás vonatkozásában kíván megvalósítani a vállalat azáltal, hogy növényvédelmi üzletága évi 760 millió eurót, azaz naponta 2 millió eurót költ kutatás-fejlesztésre. A cég kutatási stratégiája szerint évről évre növelni kívánja a fejlesztésre fordított összeget.
A 10 éves magyarországi csapat pedig maximálisan partner e fejlődés elősegítésében, küldetésük, hogy szántóföldi környezetben is a lehető legújabb technológiákat fejlesszék ki és adaptálják a hazai körülményekhez.

Kukorica termésvédelem – másképp

A kukoricában eddig elsődlegesen a gyomok elleni védekezés jelentette a termésvédelmet. A gyomosodás okozta termésveszteség nyilvánvaló és kézzelfogható, hiszen Magyarországon mind az egyszikű, mind a kétszikű gyomnyomás annyira erős, ha valaki nem védekezik ellene, szó szerint a gyomok martalékává válik a kultúrnövény. A védekezés időzítése is fontos, lehetőség szerint korán kell elkezdeni, hiszen a korai védelem már 10%-os terméstöbbletet is jelenthet még akkor is, ha egy késői védekezéssel akár 100%-ban kiírtjuk a gyomokat.

A Bayer fejlesztései is erre a területre koncentrálódtak az utóbbi években, ami azt eredményezte, hogy napjainkban a Bayer Crop-
Science kukorica gyomirtó szerei hatékony megoldást nyújtanak a kukorica minden jelentős egyszikű, vagy kétszikű gyomproblémája ellen pre-, korai poszt-, poszt- és késői posztemergens védekezésben egyaránt.


Rikk István

- A kukoricában az egyre magasabb termésszinteket ostromolva, a megfelelő gyomok elleni védekezés mellett hogyan tudunk még több termést realizálni?

A Bayer szerint oly módon, ha a gyomok után következő terméscsökkentő faktorokat is kiiktatjuk: egyre nagyobb kihívást jelent ugyanis a kórokozók, rovarok és mikotoxinok okozta kártételek.

Jól ismert a termelők körében a rovarkártétel okozta termésveszteség, melyet a kukoricamoly (Lásd: Agro Napló  2013/12. 44. o.), vagy a gyapottok bagolylepke okoz, vagy foglalkoznunk kell nemcsak mennyiségi, hanem minőségi kártételt is okozó csőpenészedéssel, melynek fertőzési kockázatát az előbb említett rovarrágások még inkább fokozzák.

A Bayer PROSARO nevű készítménye elismerten kiemelkedő hatékonyságú felszívódó gombaölő szer a fuzáriózis ellen kalászos gabonában, mely jelenleg engedélyezés alatt van a kukorica védelmére is. Kukoricamoly ellen a tojásrakásra készülő imágók, illetve a már lerakott tojásból éppen kikelő lárvák ellen javasolja a gyártó az új formulációjú piretroid rovarölő szert, a DECIS MEGA-t. A leveleket, de különösen a csövet fertőző kórokozók elleni Prosaro gombaölő szert tankkombinációban kell kijuttatni a Decis Mega rovarölő szerrel együtt, hogy a kukoricamoly lárva kártételének megakadályozásával tovább csökkenjen a csőpenész fertőzésének kockázata.


Horváth Tibor

- Miért használjunk fungicideket repcében?

A Bayer jól ismert gombaölő szerei a FOLICUR SOLO és a TILMOR – a repcét károsító kórokozók elleni hatásukon felül ősszel kiválóan alkalmazhatóak a repce télállóságának fokozására, a szárba indulás megakadályozására, az oldalelágazások számának növelésére. Az idei őszi szezonban ezek a hatások látványosan megmutatkoztak.

A gombaölő szerek okszerű alkalmazása a termés, és a jövedelmezőség fokozásának egyik hatékony eszköze. Nagy kihívás azonban a rezisztencia elleni küzdelem, amelyhez újabb és újabb hatásmódokra van szükség, természetesen a fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve.

PROPULSE – Új gombaölő szer a repcében

Erre a kihívásra válaszolva, két eredeti Bayer hatóanyag gyári kombinációjaként született meg a repcében alkalmazható új gombaölő szer, a PROPULSE.
A repcetermesztésben már jól bevált protiokonazol és az újonnan kifejlesztett fluopiram különböző hatásmechanizmusa egy termékben egyesül, egyedülálló hatásbiztonságot adva a készítménynek. Hatásspektruma alapján a készítmény a virágzás körüli időszakban fellépő szklerotíniás és alternáriás betegségek ellen alkalmazható, de hatóanyagai más kevésbé jelentős kórokozó esetében is hatékonyak.


Csorba Csaba

A floupiram egy új kémiai osztályba tartozó felszívódó hatóanyag. Kijuttatás után a hatóanyag egy része a növény felületén marad, egy része pedig behatol a növénybe és a növényen belül transzlaminárisan és akropetálisan áramlik szét. Ennek köszönhetően a nem optimális mértékben kezelt növényi részeket, például a levélfonákot is védi. A fluopiram hatása a gombák életműködésének csaknem minden fázisát érinti: elmarad a spórák csírázása, gátolt a spóratömlő megnyúlása a levél felszínén. Leáll az apresszóriumok képződése, a gomba nem képes behatolni a növényi szövetekbe.
A gomba behatolását követő kijuttatás esetén – szisztemikus tulajdonságának köszönhetően – a fluopiram megakadályozza a gomba további növekedését a növény belsejében és a sporulációt is gátolja (kuratív hatás).

A Propulse tehát két hatásmódot egyesít magában, a gomba energiatermelését gátolja a fluopiram hatóanyag által, valamint a protiokonazol hatóanyagnak köszönhetően a gombák sejtmembránjának pusztulását okozza.
A Propulse-t röviddel a virágzás kezdete előtt és a virágzás vége közötti időszakban kell kijuttatni. A tapasztalatok alapján az optimális kijuttatási időpont kevéssel a teljes virágzás után van, amikor az első virágszirmok már lehullottak.

Bayer Seeds
– a legfiatalabb üzletág

A vetőmagpiac az egyik legdinamikusabban fejlődő terület a mezőgazdasági inputok közül. Különösen élénk az innováció a repcevetőmagok terén. Az intenzív kutatás a többi hibrid növényhez képest későn kezdődött el, így a legmodernebb eljárásokat tudják alkalmazni a repcenemesítés során.
A Bayer a világ legnagyobb repcevetőmag-forgalmazó vállalata, ez az eredmény elsősorban a hibridek kiemelkedő termés- és olajtartalmának köszönhető. Észak-Amerikában több mint 7 millió hektáron termesztenek repcét, ebből 3,5 millió hektárt Bayer repcék „birtokolnak”.


Szundy Péter

Az európai nemesítési program e sikeres nemesítési technikákat, technológiákat átvéve hozza forgalomba az újgenerációs hibrideket. A magas termésszintre való képességet és a kimagasló olajtartalmat egyesíti magában például a PUNCHER névre keresztelt hibrid, mely a magyarországi regisztrációs kísérletekben – a megszokott három év helyett – két év meggyőző eredményei alapján állami elismerésben részesült. Új, állami elismerésre váró Bayer repce hibrid, a „majdnem napraforgó” jelzővel illetett LEXER hibrid, mely a kísérletekben 2011-ben és 2013-ban is meghaladta 49%-os olajtartalmat, és a SAFER névre hallgató hibrid, mely 2013-ban több mint 22%-kal múlta felül a standardok eredményeit hektáronkénti olajtermés tekintetében.

Közép-európai inspirációra megalkották az új Huszárt,
a HUSZÁR AKTÍVot

A jodoszulfuron hatóanyagú Huszár hazánkban 2001-ben került bevezetésre. Népszerűsége elsősorban azokban a gabonatermesztő körzetekben töretlen, ahol a szokásos kétszikű gabonagyomok mellett a ragadós galajjal, a mezei acattal és a jelentős egyszikűek közül a nagy széltippannal is meg kell küzdeni. 2009-től a készítmény már korszerű, folyékony OD-formulációban áll rendelkezésre.


Farády László

A Bayer fejlesztői a Huszár OD kétszikű irtó spektrumának javítása és a kétszikűek rezisztenciája elleni küzdelem jegyében – többek között magyar kérésre – alkották meg az új Huszárt. Ezt a gyomirtó szert Huszár Aktívnak nevezték el, utalva ezzel a készítmény hatásmódjára. A 2014-ben már rendelkezésünkre álló gyomirtó szer megtartva egyszikű irtó spektrumát, gyorsabb, biztonságosabb hatást mutat a kétszikű gyomnövények ellen. Ez különösen azoknál a fajoknál érzékelhető jól, melyek ellen a szulfonil-karbamidok általában gyengébb hatásúak. ODformulációjának és két hatóanyagának köszönhetően a Huszár Aktív tankkeverék partnerek és segédanyagok nélkül, önmagában is kiváló megoldást nyújt néhány fontos egyszikű és gyakorlatilag minden kétszikű gabonagyom ellen. A Huszár Aktív kétszikűek elleni hatását elsősorban a fő hatóanyagának, a jodoszulfuronnak köszönheti, a másik hatóanyagának, a 2,4 D-EHE-nek szerepe kettős, egyrészt gyomirtó szerként működik, másrészt aktivátor szerepet tölt be azáltal, hogy bizonyos esetekben érzékennyé teszi a gyomnövényeket a jodoszulfuronra. Az őszi búzában, rozsban és tritikáléban alkalmazható készítmény jobb hatásspektrumával és kedvező költségszintjével kiválóan alkalmazkodik az itthoni gabonatermesztés körülményeihez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelme kezdődik el a napokban. A repce, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér...

Huszár 4.0 = Huszár Aktív Plusz

Huszár 4.0 = Huszár Aktív Plusz

A jodoszulfuron hatóanyagú Huszár WG Magyarországon 2001-től volt forgalomban. Kiváló hatékonyságot biztosított a fontos egy- és kétszikű kalászos gyo...

Bayer Farmok 2019

Bayer Farmok 2019

„Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni rendkívül nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer al...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?