Szaktanácsadó válaszol

Agro Napló

Ha egy termelőnek KAT-os területe van, és arra KAT-támogatást is igényel, mely növényeket nem termesztheti az adott táblán?

Amennyiben egy termelő kedvezőtlen adottságú területtel (KAT) rendelkezik, és arra kompenzációs támogatást is igénybe vesz, úgy abban a gazdálkodási évben és területen, amelyre vonatkozóan támogatási kérelmet nyújt be, a következő növényeket nem termesztheti: őszi és tavaszi búza, rizs, kukorica, cukorrépa, burgonya, zöldségek, ipari növények (dohány, káposztarepce, szója, réparepce, olajlenmag, komló, napraforgó, gyapot, len, rostkender).



Emellett be kell tartani a vetésváltási előírásokat is.





Mekkora a Halastavi Környezetgazdálkodási Program támogatás mértéke?

A Halastavi Környezetgazdálkodási Program (HKP) támogatás mértéke támogatási egységenként (a halastó 1 hektárnyi területe) a teljes támogatási időszakra vonatkozóan (5 év) legfeljebb 52 ezer forint.



A támogatást az ország egész területére vonatkozóan igénybe lehet venni, a támogatási intenzitás minden esetben 100%.



Az adott évben folyósított támogatás összege nem haladhatja meg az ügyfél előző évi halászati árbevételének 15%-át.

 





Baromfi állatjóléti támogatásnál mi a szakmai ellenőrzési lapok beküldésének határideje?

A szakmai ellenőrzési lapok a Baromfi Termék Tanács címére folyamatosan, de legkésőbb a tárgynegyedévet követő hónap 15. napjáig nyújthatóak be. Egy ellenőrzési lapon csak egy baromfi megnevezés tûntethető fel.



A támogatási kérelem a tárgynegyedévet követő hónap utolsó napjáig adható be.

 







Mely állatfajok esetében vehető igénybe támogatott állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási szolgáltatás? Emellett kinek jár ez a támogatási jogcím, az állattartónak, vagy a szolgáltatást végzőnek?

Ezen a jogcímen vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe az elhullott ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, bivaly, sertés, juh, kecske, baromfi, nyúl fajok esetében.



Az állattartó a támogatott szolgáltatás igénybevételére jogosult, vagyis az adott fajra vonatkozó támogatási összeggel csökkentett pénzösszeget kell csak megfizetnie a szolgáltatást végző felé.



Ezt követően a szolgáltató igényli meg a támogatást, mellyel megkapja az elvégzett szolgáltatásért a „maradék” összeget is.



A szolgáltató a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által rendszeresített támogatási kérelmet az MVH Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatóságához havonta egy alkalommal, a tárgyhónapot követő hónap utolsó napjáig nyújthatja be.

 







Támogatott mezőgazdasági növény-biztosításoknál a szerződés másolatokat 2012. július 30. napjáig kellett megküldeni a megyei MVH kirendeltségek részére. Van lehetőség a hiánypótlásra?

A közelmúltban megjelent rendeletmódosítás értelmében az alábbi esetekben van mód hiánypótlásra:



- abban az esetben, ha az ügyfél határidőre elküldte ugyan, de hiányosan a szerződés másolatokat, úgy az MVH 15 napos határidő megadásával hiánypótlásra szólítja fel a mezőgazdasági termelőt;



- amennyiben a biztosító adatszolgáltatása alapján a biztosítási szerződés módosítása szükséges, szintén 15 napos határidő megadásával hiánypótlásra szólítja fel a mezőgazdasági termelőt az MVH.

 







Tejágazati állatjóléti támogatásnál mikor nyújthatnak be az érintett termelők kifizetési kérelmet a második gazdálkodási évre vonatkozóan?

Július végén módosult a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás részletes feltételeiről szóló minisztériumi rendelet. Eszerint a programban részt vevő állattartók – az eredeti 2012 szeptemberi időszak helyett – 2013. június 1. és 30. napja között nyújthatnak be kifizetési kérelmet a második gazdálkodási év vonatkozásában az MVH-hoz.



Emiatt a második gazdasági évre szóló támogatási összeg igénylése és kifizetése ugyan nem marad el, viszont a 2013. évre tolódik át, vagyis csak jövőre juthatnak hozzá a programban részt vevő állattartók.



(A további kifizetési kérelmeket is évente június 1. és 30. napja között lehet beadni az MVH-hoz.)

 





Lejtős területeim vannak, melyekre területalapú támogatást (SAPS) is igényeltem. Van olyan növénykultúra, amit tilos termeszteni ezeken a tábláimon?

A Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) előírásai szerint 12%-nál nagyobb lejtésû területen az alábbi kultúrák termesztése tilos: dohány, cukorrépa, takarmányrépa, burgonya, csicsóka.



A HMKÁ-ban 12%-nál nagyobb lejtésû terület:

- 2 hektárnál kisebb táblák esetében az adott tábla területének több mint 50%-a 12%-nál nagyobb lejtésû területen helyezkedik el;

- 2 hektáros vagy annál nagyobb táblák esetében az adott táblán belül a 12%-nál nagyobb lejtésû terület nagysága meghaladja az 1 hektárt.)



 



Ha két szomszédos földhasználó egybemûveli tábláit, de az egyik részen a betartandó előírások megsértését észlelik egy ellenőrzésen, melyikük kaphat szankciót a meg nem felelésért?

Amennyiben egybemûvelt tábla esetén történik szabálytalanság, az az egybemûvelésben érintett minden táblára egységesen vonatkozik. Az egybemûvelt táblát hasznosító mezőgazdasági termelők egyetemlegesen felelnek az egybemûvelt táblát érintő meg nem felelésért, tehát mindkettő szankcionálható.



Ha egy termelőnek AKG-s területei is vannak, úgy fontos szem előtt tartani, hogy az intézkedés keretében egybemûvelt tábla nem jogosult AKG-támogatásra!

 







Natura 2000-es gyepterületem van. Lekaszálhatom-e egyszerre az egész területet, vagy van erre szóló korlátozás? Be kell jelenteni a kaszálást valamely hivatalnak?

A terület legalább 5, legfeljebb 10%-át – beleértve a természetvédelmi érdekből hatósági határozattal elrendelt eseti korlátozással érintett földterületeket is – kaszálásonként változó helyen kaszálatlanul kell hagyni.



A kaszálást a kaszálandó terület középpontjából indulva vagy a táblaszél mellől, az ott élő állatok zárványterületre szorítása nélkül kell elvégezni. A kaszálás során vadriasztó lánc használata kötelező.



A kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt a földhasználónak legalább öt munkanappal írásban be kell jelentenie a mûködési terület szerinti nemzeti park igazgatóságnak.

 





Az AKG – Integrált szántóföldi növénytermesztési célprogramban részt vevő területeimen a támogatás 5 éve alatt középmély lazítást is végeznem kell. Az AKG előírásai szerint milyen mélység felel meg ennek a követelménynek?

Az Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatásokat szabályozó rendelet szerint 35–60 cm.







Amennyiben Önnek is kérdése merül fel, azt várjuk a szaktanacsadas@eurofarm.hu e-mail címen, vagy a 06-96/213-788-as telefonszámon! Kérjük, hogy e-mailben küldött kérdéseiknél a levél tárgyában tüntessék fel az „Agro Napló” kifejezést!

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!