Aktuális támogatások

Agro Napló
A gazdálkodók számára a félév után járó gázolaj jövedéki adó visszaigénylése július 15. után kezdõdik meg. Az EMVA társfinanszírozásában megvalósuló beruházási támogatások határidejére vonatkozó szabályok módosultak. A változások – melyeket a június 22-én hatályba lépett VM rendelet tartalmaz- az állattartó telepek korszerûsítéséhez; a kertészet korszerûsítéséhez; a növénytermesztés létesítményeinek korszerûsítéséhez; az öntözés, a melioráció és a területi vízgazdálkodás mezõgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztéséhez, valamint a mezõgazdasági termékek értéknöveléséhez nyújtott támogatások feltételeit módosítják. Az ügyfelek közül azok érintettek, akik a felsorolt jogcímekre 2007-ben és 2008-ban adtak be támogatási kérelmet.  

Az MVH 76/2012. (VI. 14.) számú közleménye



A mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez nyújtandó támogatás igényléséről



A támogatási rendelet 7. § (1) bekezdése értelmében 2012. június 22. és július 23. között támogatási kérelmet lehet benyújtani postai úton az MVH-nak a támogatási kérelemben szereplő beruházás megvalósítási helye szerint illetékes MVH Regionális Illetőségû Kirendeltséghez, több megvalósítási hely esetén az MVH-nak az ügyfél székhelye szerint illetékes regionális illetőségû kirendeltségéhez a jelen közleményben meghatározott adattartalmú formanyomtatványon.



Támogatás a támogatási rendelet 2. § bekezdése szerinti célterületeken, kizárólag a Római Szerződés I. mellékletében szereplő termékek – kivéve halászati termékek – feldolgozását szolgáló mûveletekre vehető igénybe e rendelet 3. mellékletében szereplő termékekkel kapcsolatos mûveletekre, az alábbi célterületek szerinti megbontásban:



1. célterület: a versenyképesség javítása és a termékszerkezet átalakítása;



2. célterület: az élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi feltételek javítása, az energiafelhasználás racionalizálása, továbbá üzemirányítás korszerûsítése;



3. célterület: vágópontok létrehozása és korszerûsítése.



A támogatott beruházás keretében a következő tevékenységek valósíthatóak meg:



- építés és felújítás;



- gép- és technológia beszerzés;



- szoftverfejlesztés és az azt kiszolgáló hardver beszerzés.



Kérjük, hogy a kitöltött „Termék-árbevétel” D2006-03 Excel-táblát a nyomtatott formában történő benyújtás mellett az MVH részére az elip@mvh.gov.hu e-mail címre elektronikus formában is megküldeni szíveskedjék. Az e-mail-ben kérjük, tüntesse fel a vonatkozó 49/2012VM (V. 22.) rendelet számát, az ügyfél-regisztrációs számát, nevét és címét, továbbá hogy a támogatási kérelmet melyik támogatási kérelmet melyik regionális illetőségû MVH megyei kirendeltséghez nyújtotta be.



A támogatási kérelemhez a mûveletre vonatkozóan be kell nyújtani:



- az értékelési szempontokhoz a támogatási rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott okiratokat;



- építés és felújítás esetén a beruházás ÉNGY szerinti költségvetését az A és B jelû - építési betétlapokon; valamint az ÉNGY-ben nem szereplő tételeket a C jelû - árajánlatos építési betétlapon;



- gépbeszerzés esetén a Gép betétlapot;



- szoftverfejlesztés és a hozzá tartozó hardver beszerzése esetén az árajánlatos tétel bejelentőlapot;



- ha a beruházás nem saját tulajdonú, vagy más személy olyan jogával terhelt ingatlanon valósul meg, mely a beruházás megvalósítását, illetve az üzemeltetési kötelezettség lejártáig annak használatát korlátozza, vagy kizárja, azt a teljes bizonyító erejû okiratot, amely igazolja, hogy az ügyfél jogosult a beruházást megvalósítani és az ingatlant az üzemeltetési kötelezettsége lejártáig használni;



- pénzügyi tervet a pénzügyi terv betétlapon;



- üzleti tervet minden esetben;



- árbevételi betétlapot;



- építési beruházások esetén a tervdokumentációt;



- egyéb beruházás esetén a mûszaki leírást és dokumentációt.



A mezőgazdasági termékek értéknövelése jogcímre vonatkozó támogatási kérelemcsomag formanyomtatványait a közlemény VIII. pontja tartalmazza.



További csatolandó dokumentumok:



- üzleti terv,



- építési tervdokumentáció eredeti példányát, vagy annak a tervezői névjegyzékben szereplő építész-tervező ellenjegyzésével ellátott hiteles másolatát,



- mûszaki leírás és dokumentáció eredeti példányát vagy hiteles másolatát,



- bérleti szerződés eredeti példányát vagy hiteles másolatát,



- ingatlanhasználathoz hozzájáruló nyilatkozat eredeti példányát vagy hiteles másolatát,



- árajánlat(ok) eredeti példányát vagy hiteles másolatát,



- szakhatósági engedélyek eredeti példányát vagy hiteles másolatát.



A támogatási kérelemhez a mûveletre vonatkozóan be kell nyújtani: ingatlan-nyilvántartási térképmásolatot, melyen a beruházással érintett megvalósítási helyet feltüntették, illetve a beruházással érintett objektumot megjelölték.



Értékeléshez szükséges további dokumentumok:



- Termelői Csoport/TÉSZ-tagság igazolása az MVH által rendszeresített formanyomtatványon,



- az ügyfél eredeti nyilatkozata az uniós nem mezőgazdasági támogatása(i)ról, illetve az ez(eke)t alátámasztó dokumentum(ok) egyszerû másolata,



- üzleti terv értékeléséhez az ott meghatározott dokumentumok,



- a beruházás jellegére vonatkozó nyilatkozat esetén az ezt igazoló dokumentumok másolata,



- biogazdálkodást igazoló eredeti dokumentum.



A szakmai szervezetek igazolásához kell a szakmai szervezetek által kiadott kérdőív kitöltése, amelyet le kell adni a beruházás adataival együtt a szakmai szervezetnek.

 

 



Az MVH 81 /2012. (VI. 21. ) számú közleménye



A fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2009. évtől nyújtandó támogatás keretében a támogatási összeg 90%-ára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtási feltételeiről



A 2009. szeptember 15. és október 31. között benyújtott támogatási kérelmekhez kapcsolódóan támogatási kérelemnek helyt adó vagy részben helyt adó határozattal rendelkező ügyfelek a támogatási összeg 90%-ára vonatkozó kifizetési kérelmet legközelebb 2012. július 1. és 31. között nyújthatnak be, jelen közlemény mellékletét képező nyomtatványon az ügyfél székhelye/lakóhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltségéhez postai úton.



Azon ügyfelek, akiknek a 2009. évben benyújtott támogatási kérelemre vonatkozó jóváhagyó határozata 2012. január 31. után emelkedett jogerőre, a 2012. április 1. és 30. közötti benyújtási időszak az első kifizetési időszaknak minősül. Ezen ügyfelek legkésőbb a másodikként ténylegesen megnyíló kifizetési időszak végéig, azaz 2012. július1–31. között kötelesek a támogatási összeg 90%-ára vonatkozó kifizetési kérelmet benyújtani szintén az ügyfél székhelye/lakóhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltségéhez postai úton.



A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatás kifizetési kérelmének nyomtatványa:

D1028-02 Kifizetési kérelem 90% – Főlap



A kifizetési kérelem kötelezően csatolandó melléklete:

D0074-05 Igazolás egyéni vállalkozó mezőgazdasági tevékenységéről;

D0068-01 Termelői csoport/TÉSZ-tagság igazolása.

 

 

Az MVH 83/2012. (VI. 29.) számú közleménye



A zöldség-gyümölcs termelői csoportok támogatásának igénybevételéről



A zöldség-gyümölcs termelői csoportok létrejöttük ösztönzése, valamint adminisztratív mûködésük elősegítése érdekében mûködési támogatást, míg az elismerési tervben előírt beruházásaik megvalósításához beruházási támogatást vehetnek igénybe.

 





Forrás: www.mvh.gov.hu , www.fvm.hu , www.nebih.gov.hu, www.agrarkamara.hu  



Hegedûs Szilvia, Berta Dávid, Dömötör Károly – MVH FÖPEKI

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!