2024. május 2. csütörtök Zsigmond

GABONASZÁRÍTÓ BERUHÁZÁSOK ÁLLAMI TÁMOGATÁS NÉLKÜL - MÉGIS GAZDASÁGOSAN

Agro Napló
A 2012-es év sok kérdést vet fel a gabonaszárító berendezéseket forgalmazó cégek részére, valamint azon gazdálkodók részére, akiknél továbbra is probléma a megtermelt termény tisztítása, szárítása, tárolása.  


Újabb állami támogatások ezen a területen nem várhatóak. Lesznek-e új beruházások támogatás nélkül? Túlélnek-e a gabonaszárítókat forgalmazó cégek? Hogyan oldják meg problémájukat a gazdálkodók?

Mindezek a kérdések húsbavágóak a Pannonagri Kft. részére is, hiszen ez a társaság immár 18 éve gabonaszárítók forgalmazásából tartja fenn magát, több mint 160 telepet épített fel STELA és LAW gabonaszárító alapgépekkel.

Az elmúlt 3 éves időszakban a támogatási pályázatok voltak a meghatározóak, mindenki ezeknek a követelményeknek kívánt megfelelni. Döntően nagy teljesítményû szárítótelepek épültek, amelyek óránként 15–20 tonna kukoricát is könnyedén leszárítanak, akár 10% vízelvonással is. A pályázatok értékelésénél pluszpontokkal honorálták a maradvány hővisszavezetést, azaz a hûtőszekciókban előmelegített, de már nem nedves levegő visszavezetését a szárítóberendezés égőfeje felé. Mindez a nagy teljesítményû gépeknél indokolt is.

 

Más oldalról is megvizsgálhatjuk ugyanezt a kérdést: egy olyan kisebb gazdánál, aki évente csupán 3-4 ezer tonna kukoricát, valamint napraforgót és esetleg egyéb terményeket szárít, az energia-visszaforgatás már nem ennyire lényeges kérdés. Hiszen kisebb mennyiségeknél az elérhető megtakarítás is kevésbé jelentős. Ezen gazdaságok részére vettünk elő olyan, korábban alkalmazott mûszaki megoldásokat, amelyek rendkívül hatékonyak, megbízhatóan mûködnek, de lényegesen alacsonyabb költséggel valósíthatók meg.

Az LAW-N típusú szárítócsalád például rendelkezik mindazon kiváló mûszaki tulajdonságokkal, mint hővisszavezetős testvérei, az NE és az LE típuscsalád. Egyezik a szekciók méretezése, ugyanazok a ventilátorok, égőfejek mûködtetik a berendezéseket, a megbízható és kifinomult elektronika is azonos felépítésû. Csak a hővisszavezetés hiányzik, ami azonban sokkal egyszerûbb felépítést és olcsóbb kivitelt tesz lehetővé. Ilyen folyamatos nagyüzemi gépeink mûködnek Feldebrőn, Pusztaegresen és Rátóton még a „támogatás” előtti időszakból. A szárítási szezon végén ugyan néhány százezer forinttal magasabb a gázszámla összehasonlítva a hővisszaáramoltatásos gépek üzemeltetési költségeivel, a beruházási költség azonban 15–25 millió forinttal alacsonyabb lehet 10–15 t/h (kukorica 25–15%) telepek létesítése során. Elgondolkodtatóan sok a megtakarítható beruházási költség…

Van tehát megoldás. Állami beruházási támogatás nélkül is létrehozhatunk gazdaságosan mûködő minőségi szárítótelepeket hatósági kötöttségek, kényszerek és szőrszálhasogató elszámolás nélkül.

Kérjen mûszaki tájékoztatást és ajánlatot. Igény esetén szaktanácsadónk is készséggel felkeresi önt.

Petróczy László

www.pannonagri.hu

06-30/956-3034

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!