Tavaszi Vásár a Déli-Farmnál

Agro Napló
Idén is megrendezte hagyományos Tavaszi Vásárát a Déli-Farm – szegedi telephelyén elõadásokkal és néhány kiállítóval mutatkozott be partnereinek. A mintegy kétszáz érdeklõdõ szakmai elõadásokon vehetett részt, és a kedvezményes vásárlási lehetõség, a kuponok illetve a tombola mellett vendégszeretõ ellátásban, kiadós ebédben is részesült.  

Palotás Sándor, a Déli Farm Kft. ügyvezetője köszöntőjében külön kiemelte, hogy a tavaszi munkák idején megjelentek nagy száma igazolja, hogy az agrárium szereplői fontosnak tartják a szakmai rendezvényeken való részvételt, ahol új információk megszerzése mellett tapasztalataikat is megoszthatják egymással.

 


Palotás Sándor

 

 

A programok sorában első helyet kapott Dr. Orosz Szilvia, a SZIE Takarmányozási Tanszékének docense, aki Karotinoidok szerepe a tejelő szarvasmarha takarmányozásában címmel tartott előadást. Az állati szervezet folyamatos ellátását karotinoidokból, illetve A-vitaminból részben úgy lehet biztosítani, hogy nagy karotintartalmú takarmányokat (például zöldtakarmányokat) etetünk az állatokkal. A természetes takarmánykomponensek azonban általában nem elégítik ki a szükségletet, mert a takarmányok karotintartalma a tárolás illetve tartósítás hatására igen erőteljesen csökken – felszívódása pedig függ a bendőállapottól is.

A Déli-Farm jelenleg futó kutatás-fejlesztési projektje éppen a karotinra épül: a paradicsom feldolgozásának egyik melléktermékét, a nagy mennyiségben keletkező paradicsomtörkölyt véve alapul. Ennek beltartalmi tulajdonságai közül kiemelkedő a karotinoid-tartalom, azon belül is a béta-karotin és likopin tartalma. Projektjükben egy teljesen új, innovatív eljárással kívánják a paradicsomtörkölyből, mint jelentős karotinoid forrásból annak likopin és béta-karotin tartalmát kivonni.

 

 


 

 

Dévényiné Balogh Gyöngyi, az Első Magyar Karbongazdálkodási Kft. főmérnöke a széndioxid-kibocsátás csökkentésének lehetőségéről beszélt előadásában – a szántóföldi növénytermesztésben a részleges mûtrágyacserét és talajmûvelés-váltást javasolva.

Bernard Strauss a KERBL 2012. évi termékújdonságairól szolgált információkkal – s ha valakinek a rendezvényen támadt kedve vásárolni vagy rendelni kínálatukból, az a Déli-Farm telephelyének takarmányokkal, villanypásztorokkal és állattenyésztéssel foglalkozó üzletében 10 százalékos engedménnyel juthatott a kiválasztott termékhez.

A tombolasorsolás eredményeképpen – előfizetéseket tartalmazó ajándékával – az Agro Napló öt szerencsésnek gratulálhatott, akik ezentúl a postaládájukban találják lapunkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!