A szalmonellás esetek száma csaknem a felére csökkent

Agro Napló
A szalmonella baktériumok okozta megbetegedések az embereknél 2005 óta a legelterjedtebb ételmérgezési kórképek az EU-ban. 200 000 megbetegedést okozva 2005-ben, ami a becslések szerint 3 milliárd euró gazdasági kárt okozott az unióban az adott évben.  

A szalmonellózis egy zoonózis (állatról emberre terjedő megbetegedés), átvihető közvetlenül vagy közvetve állatok és emberek között. A baktérium általában megtalálható a bélben az egészséges madarakban és emlősökben. Ez átjuthat az emberi szervezetbe szennyezett tojással, hússal, a leggyakrabban baromfi- és sertéshússal. A szokásos tünetei a láz, hasmenés és hasi görcsök.



Az emberi szalmonellózis elleni küzdelemben fontos a baktérium jelenlétének csökkentése az állatokban és az azokból készült élelmiszerekben, amivel biztonságosabbá tehetőek az ételek a fogyasztók számára. 2003-ban az EU kidolgozott egy széles körû ellenőrzést az állati megbetegedések felbecsülésére, beleértve a szalmonellát is. A továbbfejlesztett szalmonella programokat a baromfiállományokban hajtották végre minden EU-s országban, és célzottan csökkentették a baktériumpozitív szárnyasok számát (tojó, brojler pulyka). Az EFSA (Élelmiszer Biztonsági Hatóság) támogatja a szalmonella csökkentését a teljes élelmiszerláncban, javasolja a közegészségügyi kockázatok mérséklése érdekében, hogy a baromfinál alkalmazott programokhoz hasonlóan, melynek során a szigorú ellenőrzés mellett vakcinázási és antibakteriális módszerekkel csökkentették a fertőzött baromfi húsok mennyiségét, hasonló ellenőrzési rendszert fejlesszenek ki a sertéstartásra is. EFSA és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Intézet évente különböző elemzésekkel nyújt segítséget a döntéshozóknak. Tanulmányukban felmérték az EU-ban jelenlévő szalmonella helyzetet, értékelve a kockázati tényezőket, amelyek hozzájárulnak az előfordulásához az állati populációkban és az ember által fogyasztott élelmiszerekben. Ezen kívül a felmérés célja volt a szalmonella előfordulásának nyomon követése emberekben, állatokban és élelmiszerekben aktuális, naprakész helyzetértékelést adjon a problémával kapcsolatban.

 


 



Az EU minden szereplőjének koordinált megközelítésének köszönhetően, jelentős eredményt értek el, az emberi szalmonella megbetegedések száma közel a felére csökkent az EU-ban az elmúlt öt évben. Ebben az időben a szalmonella a baromfiban is jelentősen csökkent, különösen a tojó állományokban. A baktérium tojótyúkokban történő csökkenése, fő oka, hogy az emberi szalmonella is csökkent, mivel az emberi fertőzések legfőbb forrása a tojás.



Az EFSA és az EU más intézményei folytatják az elemzéseket és az adatok gyûjtését a tagállamokból, évente figyelemmel kísérik a változásokat, az elért eredményeket. Javaslataikkal segítik a tagországokat a közegészségügyi veszélyek mind hatékonyabb felszámolása érdekében.





Forrás: ThePigSite News Desk

Tuesday, January 31, 2012.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

A cikk szerzője: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!