Az innovációs kísérlet során arra keressük a választ, hogy a speciális keményítő összetétellel rendelkező viaszos kukorica takarmány alapanyagként történő alkalmazása során javítható-e a pulykák fajlagos takarmány felhasználása, és a súlygyarapodása. Ezen felül milyen energia-megtakarítással számolhatunk a keverőüzemi feldolgozás során, a kisebb szárítási költség, illetve a takarmánygyártási folyamat egyszerûsítése által.
Az innovációs kísérlet a megfelelő viaszos kukoricafajta kiválasztásával kezdődött. A szelektálás során figyelembe vettük a terméshozamokat, a beltartalmi paramétereket, és nem utolsó sorban a mikrobiológiai állapotot.
A számunkra legértékesebb fajta kiválasztása után a viaszos kukoricát, mivel magas víztartalommal tároltuk be, tartósítási eljárás alá vontuk – mely a propionsav és sói által történő savanyítást jelenti.
A kísérlet következő fázisa a megfelelő takarmányreceptek optimalizálása – a laboratóriumi körülmények között bevizsgált viaszos kukorica beltartalmak alapján.
A projekt öt termelési rotáción keresztül (mely 30 hónapos intervallumot ölel át) figyeli az állatok termelési eredményeit, minden rotációban kísérleti és kontroll állomány teszi aprólékosan kiértékelhetővé a hagyományos és a viaszos kukoricát fogyasztó pulykák fajlagos mutatóit. Végül az öt rotáció komplex paraméterei alapján tudunk konkrét véleményt formálni az új, eddig az állattenyésztésben nem használt kukoricafajta használatának eredményességéről, s a jövőbeni opcionális lehetőségéről. Természetesen az eredményekről további tájékoztatást adunk az innovációs kísérlet lezárását követően.
Nemes Péter
Takarmányozási szakértő