2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Ha tavasz, akkor kukorica és napraforgó!

Agro Napló

A tavaszi kultúrák vetése előtt érdemes végiggondolni az elmúlt tél időjárását. Az ősz meglehetősen száraz volt, a tél nagy része enyhe, a vége felé viszont kemény fagyok jöttek. Ellentétben a tavalyi évvel, a talajok vízkészlete most alacsony, ezért különösen fontos, hogy azonnal felvehető és vízoldható tápanyagokat adjunk a növények alá.

A kukorica a nitrogén mellett nagy mennyiségû foszfort és káliumot is igényel. A tápanyagok egy része a szármaradványokkal visszakerülhet a talajba; amennyiben azonban a kukoricaszárat elszállítjuk, a talajból ténylegesen kivont tápanyagok mennyisége (10 tonnás termés esetén) megközelítőleg 230 kg N, 100 kg P2O5 és 250 kg K2O lesz hektáronként. A kukorica különösen a foszfortrágyázásra reagál jelentős termésnövekedéssel. Debreceni kísérleti eredményeink is alátámasztják, hogy az NPK- illetve NP-trágyázás még a tápanyaggal viszonylag jól ellátott talajokon is jelentős terméstöbbletet okoz a csak nitrogénnel történő trágyázáshoz képest. A kálium-kijuttatás elsősorban a káliummal kevésbé jól ellátott talajokon, és szárazabb területeken fontos. A káliummal jól ellátott növények jobban viselik a vízhiányt, és más stressztényezőkkel szemben is ellenállóbbak.

A mûtrágyák kijuttatása történhet felületre szórással és vetéssel egy menetben is – ez utóbbi természetesen abban az esetben, ha megfelelő minőségû mûtrágya áll rendelkezésre. A vetéssel egy menetben történő mûtrágya-kijuttatás különösen akkor bizonyul hatékonynak, ha a talaj hideg, agyagos és foszforral kevésbé jól ellátott.

 


 

 

 

A napraforgó tápanyagigénye szintén magas, egy 3 tonnás termést hozó növényállomány körülbelül 120 kg nitrogént, 90 kg foszfort és 210 kg káliumot vesz fel hektáronként. A terméssel ténylegesen kivont és elszállított tápanyagok mennyisége is közel ennyi: 90 kg N, 50 kg P2O5 és 70 kg K2O. Habár a napraforgó – erős gyökérzetének köszönhetően – csak nitrogénnel történő mûtrágyázás mellett is kielégítő termést tud adni, az NP illetve NPK mûtrágyák használata jelentős terméstöbbletet eredményezhet. Egy 0,5-1 tonnás különbség pedig egyáltalán nem elhanyagolható szempont.

A kukorica tápanyagellátására 120-140 kg/ha nitrogén hatóanyagot, valamint 40-60 kg/ha foszfor-, és 80-120 kg/ha kálium hatóanyagot javaslunk. A napraforgó mûtrágyázására – kísérleteink szerint – az 1:1:1 arányú NPK-kijuttatás a leghatékonyabb, 40-60 kg/ha hatóanyag dózisokkal. A telephelyeinken elérhető mûtrágyákkal kapcsolatosan keresse bizalommal értékesítő kollégáinkat!

Vári Rita

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzeragrotrade.com  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!