Mi az a Jó Gazda Program?

Agro Napló
A Jó Gazda Program® (JGP®) a Dr. Szabó Agrokémiai Kft. modern precíziós-helyspecifikus mezõgazdasági szolgáltatásokat nyújtó ágazata, amely távérzékelési adatok elemzésén és GPS készülékekkel megszedett talajminták vizsgálatán alapul, errõl kérdeztük

Milyen lépésekből áll a JGP®, hogyan lehet elkezdeni a programot?

Az első lépés nálunk a vizsgálni kívánt területek azonosítása és térinformatikai digitalizálása, majd a multispektrális légifelvételek elkészítése. Az aktív növényállományról készült légifelvételek alapján tudjuk szakmailag meghatározni és térinformatikailag pontosan behatárolni illetve kimérni azokat a homogén termőzónákat, amikből később a talajmintavétel is történik. Ez az alapja az akár 5 évre szóló szolgáltatási együttmûködésnek, mely továbbá a FöldDoktor® tápanyag-utánpótlási szaktanácsadáson keresztül a különböző digitális térképészeti munkákon át (céltermés térképek, differenciált szórás- és kijuttatás térképek, tápanyag-ellátottsági térképek stb.) egészen a különféle kijuttatási szolgáltatásainkig és a speciálisabb precíziós GPS rendszerfejlesztési lehetőségekig mindent felölel.

Tehát önök a homogén termőzónákból veszik meg a mintát a növények aratását követően. Akkor pontosan mi is az alapvető különbség a tábla szintû precíziós talajmintavétel és az önök által preferált multispektrális légifelvételen alapuló helyspecifikus talajmintavétel között?

Míg a táblákon belül sakktábla szerûen történő talajmintavétel során többféle termőképességû talajtípus valamint több, egymástól eltérő tápanyagtartalmú, rész talajminta keveredik, és ezért a megszedett talajmintához nem rendelhető egyértelmû céltermés és talajtípus, addig az általunk képviselt helyspecifikus mintavételezés során az előzőekben említett homogén termőzónákon belül vannak kijelölve a mintaterek és ezekből történik GPS készülékek segítségével a mintavétel. Ennél a technológiánál sokkal egyértelmûbb céltermés rendelhető minden mintatérhez. Az így kapott talajvizsgálati eredmények alapján kalkulál a FöldDoktor® helyspecifikus tápanyag-utánpótlási szaktanácsadás. A technológia tudományos szakmai és technikai részleteiről személyesen tudunk bővebb információt nyújtani.

Milyen speciális területei vannak még a JGP®-nek a hagyományos szántóföldi növénytermesztési alkalmazások mellett?

A rendszer nagyon jól alkalmazható a szőlészetekben-borászatokban a szüret optimális időpontjának meghatározásában, a tápanyag-utánpótlás segítésében. Foglalkozunk légi vadkár felvételezéssel és elemzéssel, továbbá tavaly elindítottuk a Minőségi Búza Programunkat, melynek alapja a légi úton történő minőségi búza termőzónák elkülönítése, GPS-es mintázása, elkülönített aratása és tárolása, majd pedig a magas fehérje- és sikértartalmú búza magas áron történő értékesítése.

Milyen aktuális ajánlata van most a programnak?

Az aktuális és AKCIÓS VALÓDI helyspecifikus talajmintavételi és vizsgálati ajánlatunkért olvassák be az alábbi hirdetésünkben lévő QR kódot vagy kattintsanak a www.jogazdaprogram.eu oldalunkon az „AKCIÓ” gyorsmenüre.

Tudna egy-két referenciagazdaságot említeni, akikkel együttmûködnek a Jó Gazda Programban?

Nem lenne teljesen fair ha most egy-egy partnergazdaságot kiemelnék, mivel minden partnerünkkel nagyon jó az együttmûködésünk, függetlenül attól, hogy kivel hosszabb, kivel pedig rövidebb ideje dolgozunk együtt a programban. A kedves érdeklődők minden referenciáinkkal kapcsolatos információt, ügyfélidézeteket, partnergazdaság bemutató anyagot megtalálhatnak a honlapunkon.

 

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!