Vakcina véd a Leptospirozis ellen

Agro Napló
Az Egyesült Államok Mezõgazdasági Minisztériumának tudósai (USDA) úgy találták, hogy kereskedelmi forgalomba hozható az a vakcina, ami hatásos a Leptospirozis ellen, szarvasmarhákban.  

A széles körben elterjedt zoonózis betegség a Leptospirozis. Természetes úton átterjedhet házi vagy vadállatokról, az emberre. A fertőző betegséget a Leptospira baktérium okozza, ha kapcsolatba kerülünk fertőzött étellel, vízzel vagy állati vizelettel. Ezt terjesztheti minden házi rágcsáló vagy vadállat is.

 


 

 



Néhány évvel ezelőtt, a nyugdíjas, mikrobiológus Richard Zuerner, az állategészségügyi tiszt David Alt és kollégái a Mezőgazdasági Kutató Szolgálatnál (ARS) a vakcina egy változatát tesztelték, melynek során felfedezték, hogy az némi védelmet ad a kísérleti fertőzés ellen, melyet a Leptospira borgpetersenii egy Hardjo nevû szerotípusa okozott. Ez a szerotípus a fő okozója a szarvasmarhák Leptospirozis megbetegedésének. Alt és kollégái megállapították, hogy a vakcina csökkenti a baktériumok szaporodó képességét és potenciális terjedését a fertőzött állományokban. A tesztelt vakcina képes előidézni rövid- és hosszú távú immunitást a fertőzéssel szemben, a marhákat megtámadó L. borgpetersenii Hardjo szerotípusa ellen, a védettség három hónapig esetenként egy évig állt fenn. Bár a vakcina nem nyújt teljes körû védelmet a fertőzéssel szemben egy évvel az oltás után, az akkor kiváltott nagyobb immunológiai reakciók érdekében nagyobb védelmet jelentő hatóanyagot adnak be, mint a hagyományos vakcinában volt. Három hónappal az oltás után baktériumokat mutattak ki a vizeletben néhány hétig a beoltott állatoknál, de a szarvasmarhák úgy tûnt, képesek megbirkózni a fertőzéssel, mivel a nem vakcinázott marhák fertőzőek maradtak, Zuerner szerint. Az egy évig tartó vizsgálatban, csak egy beoltott állatnál volt kimutatható az élő baktériumok jelenléte a vesékben a kísérleti időszak végén, de a legtöbb állatnál is bizonyítható volt egy rövid vesebetegség a folyamat során, ami aztán elmúlt, gyógyult. Bár a vakcina részben sikeres védelmet nyújt szarvasmarháknak a Leptospirozis megbetegedéssel szemben, de a tudósok egyetértenek abban, hogy további fejlesztésre van szükség. A megfelelő vakcina kiválasztása függ az adott szerotípustól, s a megoldást nehezíti, hogy a Leptospira baktériumoknak, a különböző élőlényekben, több mint 200 ismert szerotípusa okozhat megbetegedést.



A kutatás megállapításait a Clinical and Vaccine Immunology címû szaklapban publikálták a szerzők.



Forrás: TheCattleSite News Desk

Tuesday, January 31, 2012.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

A cikk szerzője: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
EU leading in global agri-food trade

EU leading in global agri-food trade

In a report published today, the EU confirms for yet another year its position as largest global exporter of agri-food products, with EU exports reach...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?