2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Gabonapiac

Agro Napló
Tavaszi kalászos vetõmaghelyzetLendületben a Szövetség


Tavaszi kalászos vetőmaghelyzet



A VSZT Kalászos Szekció Bizottsága 2012. január 19-én ülésezett, és a 2012. évi várható tavaszi kalászos vetőmag helyzettel foglalkozott. A bizottság az alábbi megállapításokat tette:



- A tavaszi árpa alkalmas szaporító terület a 2010. évihez képest kissé növekedett, a 2011. évi nyers vetőmagtermés a 2500 ha-ról mintegy 11 200 tonna. Az évek óta alkalmazott 65–70%-os tapasztalati számot tekintve mintegy 7 800 tonna fémzárolás elvi lehetősége áll fenn a 2012. évi vetéshez. A 2011. évi 100 ezer ha körüli vetésterületet alapul véve ez a mennyiség cca. 39–40%-os felújításra adna lehetőséget. A tagi adatközlés alapján jelentős ókészletekkel nem kell számolni.



- A zab szaporító terület a 2009. évi szintre emelkedett, a 647 ha-ról betakarított 2300 tonnás (3,5 t/ha) nyers termésből várható 1500 tonna fémzárolt vetőmag kb. 9 000 ha-ra elegendő. Ha a 2011. évi 55 ezer hektáros terület változatlan maradna, ez mintegy 15–17% felújításra elegendő.



- A tavaszi búza vetőmag-szaporítás a korábbi évekhez képest határozottan nagyobb területen, 495 ha-on történt. Az őszi vetések pótlására irányuló keresletnövekedés – a forgalmazók jelzése alapján – már most is érezhető.



Az eddigi laboratóriumi vizsgálatok és a tagi jelzések alapján komolyabb minőségi problémákkal nem kell számolni.



Összességében elmondható, hogy a mostani, rendkívül száraz őszi és téli időjárás következtében az őszi vetéseket viszonylag nagy területen kell majd tavaszi vetésû növényfajokkal pótolni. Tekintettel arra, hogy az AKG, ill. a területalapú támogatás előírásainak meg kívánnak felelni a termelők, a tavaszi kalászos fajok iránti, ezen belül is a tavaszi árpa iránti kereslet növekedése várható. A környező országokban tapasztalható tavaszi kalászos szaporító terület csökkenés következtében valószínûleg növekedni fog a külföldi kereslet a magyarországi előállítású vetőmagok iránt.



Fentieket figyelembe véve nehéz megítélni, hogy a rendelkezésre álló vetőmagkészletek biztosan kielégítik a várható igényeket, ezért a tavaszi árpa esetén az időben történő megrendelést szükséges hangsúlyozni. A többi tavaszi gabona – tavaszi búza, zab – növénynél egyértelmûen vetőmaghiányra kell számítani.

 

 


 



Lendületben a Szövetség



A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetségének Takarmányos tagozata megújult fiatalos lendülettel, komoly tervekkel kezdi az új évet.

Bustyaházai László, a Takarmánytagozat új elnöke 2011 novemberében a FEFAC tanácsülésén ismertette a magyar takarmánygyártás aktuális helyzetét és kérte Magyarország felvételét az Európai Takarmánygyártók Szövetségének (FEFAC) tagi körébe.



A FEFAC elnöke üdvözölte a magyar csatlakozási szándékot, mely lépéssel régi adósságot törlesztettünk és ezáltal a FEFAC pozícióját is erősítettük EU szinten. A magyar takarmányipar termelésének csökkenése ellenére az EU-27 tagállama közül ma is a tízedik legnagyobb takarmánygyártó ország.



A FEFAC-nak jelenleg – nemzeti szövetségeken keresztül – 22 teljes jogú tagja van és 6 szervezet társult, illetve megfigyelői státuszban vesz részt a közös európai szintû munkában. Brüsszelben az EU jogalkotói kikérik és figyelembe veszik a FEFAC véleményét, kezdeményezéseit.



A nemzetközi kapcsolatok erősítése mellett a megújult elnökség egyik fő célja a taglétszám bővítése, a szakma minden meghatározó szereplőjének bevonása a közös munkába. A jövőben szeretnénk a Szövetség súlyának megfelelően mind hazai, mind nemzetközi szinten még inkább hangot adni szakmai érvekkel alátámasztott véleményünknek.





A takarmányipar a magyar nemzetgazdaságban igen fontos helyet foglal el, éves szinten a közel 4 millió tonnás értékesített takarmánykeverék gyártásával hozzávetőlegesen 240 milliárd forintos árbevételt termel és maradéktalanul kiszolgálja a hazai állattenyésztés igényeit. Ezen túl az exportból származó árbevétele is eléri éves szinten a 20 milliárd forintot.



Az sem egy elhanyagolható tény, hogy a takarmányipar ma a hazai állattenyésztés legnagyobb hitelezője, mely jelentős kockázatokkal jár. Becslések szerint a takarmányipar mintegy 30-40 milliárd forint folyamatos hitellel finanszírozza az állattenyésztést, amely összeg legalább fele 60 napon túli kintlévőség, mely nélkül a magyar állattenyésztés léte forogna kockán. Az állattenyésztők alultőkésítettek, és az utóbbi években komoly vagyonfelélést folytattak az alacsony felvásárlási árak, és a magas önköltségek miatt. Ebben mindenképp változást vár a szakma, hiszen egyre nagyobb értéke van a világban az élelmiszereknek. Mindezek ellenére úgy véljük, hogy a takarmányipar jelentősége akár nőhet a jövőben, hisz az állattenyésztés fellendítése, a drasztikusan lecsökkent állatállomány helyreállítása prioritásként szerepel az új mezőgazdasági stratégiában.



Ugyan a takarmányipar fejlődésére jellemző volt a korszerû külföldi technológia és tudás igen korai, jóval a rendszerváltás előtti, megjelenése, mégis elmondható, hogy egyre nehezebb a rohamosan fejlődő világgal lépést tartani. Éppen ezért az elnökség fontosnak tartja a jövő szakembereinek felkészítését, megfelelő irányú képzését is. Versenyképes, gyakorlati tudású szakemberekre van szüksége a piacnak, ehhez kész a Szövetség megadni minden segítséget az egyetemek részére. A Gabonaszövetség Takarmánygyártó tagozata komoly szerepet kíván vállalni a jövőben az oktatás terén is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!