2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Mezõgazdasági bevételek az EU-ban - Nem olyan fényes, mint elsõre látszik

Agro Napló
Az Eurostat ezen a héten tette közzé adatait a mezõgazdasági vállalkozások jövedelmérõl és az EU mezõgazdasági termelésérõl. Látszólag kellemes olvasmánynak tûnhetnek, írja a ThePigSite fõszerkesztõje, Chris Harris.  

A mezőgazdasági munkavállalók többnyire nagyobb bevételre számíthattak 2011-ben, mind a növénytermesztésben, mind az állattenyésztésben, az Eurostat becslései szerint. Azonban a helyzet nem biztos, hogy olyan rózsás, mint amilyennek tûnik. Míg a mezőgazdasági termelői árak 7,5 százalékkal emelkedtek, a növénytermesztésé 5,4, az állattenyésztésé 6,7 százalékkal növekedtek értéküket tekintve.

 

Mennyiségben csak 1,1 százalékos volt a növekedés, a termelési költségek várhatóan 9,7 százalékkal emelkednek. Ennek az erőteljes növekedésnek az az oka, hogy az input költségek csökkentek ugyan, de a takarmányárak 16,8 százalékkal, a mûtrágya és talajjavítók ára 14,6 százalékkal, az energia és üzemanyagok ára 11,8 százalékkal nőttek. Az input költségek emelkedése csak azért maradhatott viszonylag alacsony, mert a vetőmagok és növénytermesztési segédanyagok ára 4,3 százalékkal nőttek és az épületek karbantartási, fenntartási költségei „csak” 3,8 százalékkal emelkedtek, ami kevesebb volt az átlagosnál. A takarmányok, mûtrágyák és az energia ára várhatóan tovább növekszik, ami a termelési költségeket is igen megterheli. Ha a bérhez kapcsolódó költségeket is hozzászámoljuk – amik 6,7 százalékkal nőttek – akkor a termelési költségek még élesebben fognak növekedni. Ez pedig csak egy dologhoz vezethet, magasabb élelmiszer inflációhoz, a hús és gabona árának emelkedéséhez az EU-ban.



A mezőgazdaságból élők bevételeinek növekedése is szórványos volt, nem egységesen érzékelhető minden EU tagországban. A legnagyobb bővülést néhány új tagállamban figyelhettük meg – Románia, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Észtország és Litvánia – ahol esetenként több, mint 40 százalékos növekedést értek el.



Ennek az az oka, hogy a mezőgazdasági jövedelmek alacsonyabb bázisról indulnak és gyorsan növekednek, közelítve a régebbi tagállamok jövedelem mutatóit. Ugyanakkor a jövedelmek növekedése Németországban 14,7 százalék, Dániában 20,2 százalék és Ausztriában 12,2 százalék, ez példaként állhat nem csak a fejlett mezőgazdasággal rendelkező országoknak, hanem a viszonylag stabil gazdasággal rendelkezőknek is. Azt, hogy az egyes országok fenntarthassák a bevételeik jelen ütemû növekedését, a lassabban növekvő termelői árak és egyre gyorsabban növekvő termelői költségek mellett az egyik nagy kihívása lesz az európai mezőgazdasági ágazatnak 2012-ben. A kihívást még nehezebbé teszi az, ami az eurozóna gazdaságaival történik és maga az euró túlélése is.



Az ír mezőgazdaság fenntarthatóságához a béreknek 30,1 százalékkal kellene nőniük, ez különösen nehéz most, hogy az ország belépett egy nadrágszíj-összehúzós időszakba nagy adóemelésekkel és a kiadások lefaragásával. Mialatt az ír bérek emelkedése az átlagbér 2005-ös szintjét hozta, az alatt Olaszországban, amely hasonló kihívásokkal küzd, a mezőgazdasági bérei növekedése 11,4 százalékos, de még mindig a 2005-ös szint alatt van. Görögország, Portugália és Spanyolország – országok melyeknek célja a gazdasági túlélés – a mezőgazdasági bérek átlagosan a 2005-ös szint alatt vannak. Ezekben az országokban a megszorító intézkedések a mezőgazdasági szektort sújtják leginkább. Franciaországban, ahol eddig a mezőgazdasági bérek 10 ponttal a 2005-ös érték felett voltak, 2,6 százalékos csökkenést mutattak az idén. A 2012-es választásokkal a sarkában Sárközy elnök arra számít, hogy bedob néhány csábító pénzügyi ajánlatot a hangos szavazóknak, amivel arra törekszik, hogy szert tegyen néhány engedményre a KAP tárgyalásokon.

 



ThePigSite

Chris Harris, Editor-in-Chief, Friday, December 23, 2011

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

A cikk szerzője: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!