A martonvásári nemesítõ munkát külföldön is elismerik

Agro Napló
Kukorica fajtabemutató részesei lehettek õsszel az MTA Mezõgazdasági Kutatóintézet és a Bázismag Kft. közös rendezvényének vendégei. A vetõmag újdonságok bemutatása mellett szakmai elõadások gondoskodtak arról, hogy naprakész információhoz jussanak az érdeklõdõk a nemzetközi tendenciákat illetõen is.  


A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Vancsura József első előadóként kukoricatermesztésünk unión belüli versenyképességéről beszélt. Az elmúlt évtizedekben Magyarországon a nemesítők és a környezet hatására megváltozott a kukorica termésátlaga. Míg a 60-as évek elején 2 t/ha körüli volt az átlag, ma 6-7 t/ha körüli mennyiséget is tudunk termelni. Ebben rendkívül nagy szerepük van a hazai kukoricanemesítőknek.

 

A nemesítő intézetek a kukorica hibridizáció kezdetén élen jártak Magyarországon, tudták, hogy mi történik a világban és elsőként tudtak lépni. Akik felelősséget vállaltak a magyar mezőgazdaságért, azok tudták, hogy nem szétverni, hanem támogatni kell az ágazatot.

 

 

Az 50-es 60-as években különféle technológiai fejlesztések kezdődtek, figyelve a világtendenciákat. Különböző programok indultak a minél több termést célzóan – ez már akkor a versenyképességet jelentette, bár a gazdaságokban dolgozók nem tudták, melyik piacra termelnek. A fejlődéssel és a termeléssel is az élvonalba kerültek a hazai termelők, a terményt pedig el tudták adni.



A rendszerváltáskor más koncepciók alapján gondolták a mezőgazdaság fejlesztését, és úgy tûnik, nem vették figyelembe a világban végbemenő folyamatokat. Szakemberek úgy gondolják, hogy a 2000. év körül konszolidálódott egy olyan helyzet és termelési szisztéma, amelyben már a fiatalok is felvették a fordulatot. A mostani bemutatókon az látszik, hogy talán van esélyünk a generációváltással és a fejekben történő rendszerváltással arra, hogy megoldjuk azokat a problémákat, amelyekről egy évtizeden át megfeledkeztünk.





A következő időszakban a kukoricatermesztést átvevő fiatal generációnak tudnia kell, mi van a világban, tudomásul kell vennünk a tendenciákat, és ahhoz kell alkalmazkodnunk. Az biztosan látszik, hogy van helyünk a kukoricatermesztésben még akkor is, ha kontinentális éghajlatunknál fogva egyik évben jó a termés, a másikban nem. A legbefolyásolóbb tényező a víz, és ha azzal nem gazdálkodunk megfelelően, akkor a kukoricatermesztésünk nem lehet jobb, ezzel pedig elveszíthetjük a versenyképességünket.






Marton L. Csaba igazgatóhelyettes az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete nevében szólt az idei kukoricatermesztés eredményeiről, amelyet elsősorban a tavalyi rengeteg csapadék és az idei víz hiánya határozott meg. Az akkor becsült 6,5 t/ha-os termésátlag ehhez képest meglepően jó eredménynek mutatkozott. A tavalyi csapadékból a növény tudott még idén hasznosítani, hiszen talajaink kiváló vízmegőrző képességgel rendelkeznek, ehhez azonban társulni kell a megfelelő technológiának; Magyarországon csak vízmegőrző talajmûveléssel lehet sikeresen növényt termeszteni.



A kevés csapadék és a magas hőösszeg indokolja a szárazságtûrő fajták nemesítését a Kárpát-medencében, e nélkül nem lehet eredményes szelekciót folytatni.

 

Az intézet csatlakozott egy európai uniós kutatási projekthez is, amely a legfontosabb gabonafélék szárazságtûrésének javítását tûzte ki legfontosabb céljaként – a legmodernebb eszközökkel. A szakember összehasonlította a különböző tenyészidejû (FAO 100–FAO 500) hibridek szárazságtûrését, megállapítást nyert, hogy a szárazságtûrés a megmenekülési mechanizmus következtében bizonyos mértékig tenyészidőfüggő is, vagyis minél korábbi a tenyészideje egy hibridnek, annál inkább képes megmenekülni a szárazságtól.





A szárazságtûrésen kívül a koraiság és a hidegtûrés javítása kapcsán is kiváló eredmények születtek hazánkban és Európában. A nagyon korai, hidegtûrő hibridek vizsgálatára Magyarországon most indult egy próbálkozás, miszerint ezekkel esetleg két évben három termést lehetne betakarítani. A hazai csapadéklimitáló tényezők miatt itthon ennek kicsi lehet az esélye, viszont a korai hibrideknek nőhet a jelentősége a megkésett-, illetve másodvetésekben, hiszen minden évben van belvizes terület, ahol a rövid tenyészidejû hibridek szükségesek lehetnek. Tavaly kezdte el az OMMI-MGSZH a nagyon korai hibridek vizsgálatát, az eredmények alapján már vannak elképzelések, hogy a FAO 100-as hibridek hogyan illeszthetők be a köztermesztésbe.





A világ olajkészletei csökkennek, az olajárak emelkednek, a készlet 40 év múlva elfogy. Addigra meg kell találni az alternatív forrásokat, amelyek egyike lehet a célirányosan fejlesztett megfelelő kukorica hibrid. A következő évtizedek egyik legnagyobb kihívása az élelmiszer alapanyagon túl a bioüzemanyag alapjainak fejlesztése.




Oross Dénes, a Bázismag Kft. ügyvezető igazgatója az új Mv kukorica hibridek a köztermesztésben címmel tartott előadást. Az elmúlt néhány évben a cég hosszú és eredményes utat tett meg mind a kukoricatermesztés, mind a fajtaminősítés terén és a kereskedelmi szektor fontos szereplőjévé vált. A martonvásári hibridkukorica vetőmagok forgalma jelentősen nőtt Magyarországon, ez a fejlődés a hazai gazdák „hazai szemléletû” fajtaválasztásának köszönhető.

 

A hibridkukoricák választéka a FAO 200-as csoporttól kezdve igen széles, és nem csak itthon, de egész Európában is egyre népszerûbb. Értékük az a magyarság, amely a mai termelési viszonyok között a magyarországi és a környező országban élő termelők igényeit szolgálja ki: ez a tiszta genetika, az ellenőrzött és kontrollált minőség, illetve a mindenkori felmerült igényeknek megfelelő kiváló vetőmag biztosítása.



Ez évben a Bázismag Kft. közremûködésével nemcsak Magyarországon, hanem Szlovákiában is ismertté váltak a legújabb termékeik és az azokhoz kapcsolódó információk. Emellett új területen is elindultak: Romániában hasonló módon, a magyarok lakta területeken élvezhetik a támogatást. Termékeik között a szemes és a silókukorica mellett már napraforgó és repce vetőmagokat is forgalmaznak.

 

KÉPGALÉRIA 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?