A tökéletest megtartani, a jót továbbfejleszteni - Helmut CLAAS

Agro Napló
A CLAAS cég 2011-ben is a mezõgazdasági gépesítés számos területén jelentkezett újdonságokkal. A leginkább említésre méltó, hogy a mérnökök vették a bátorságot és hozzányúltak a CLAAS cég talán legütõképesebb termékéhez, a LEXION kombájncsaládhoz. Az 1995-ben megjelent kombájntípus szinte minden részében változtatásokon esett át.

 

Két modellsorozatot fejlesztett a CLAAS a nemzetközi mezőgazdasági piacra. A CLAAS Lexion 500-as termékcsaládját a 700-as és 600-as kombájnok váltották fel. A 700-as LEXION család (770-760-750-740) az ismert APS cséplőrendszerrel és a rotoros leválasztó rendszerrel (APS HYBRID) szerelt. A 600-as LEXION-ok (670-660-650-640-630-620) az APS és a 6 illetve 5 (630 és 620) ládás szalmarázóládával dolgoznak. Az új gépek főbb jellemzőit mutatjuk be.

 


A tökéletes vágás

A tökéletes aratás a tökéletes vágással kezdődik. A CLAAS a különböző növényfajtákhoz illő vágóasztalokat kínál, melyek alkalmassá teszik a betakarítógépet búza, rozs, árpa, zab, tritikálé, repce, kukorica, napraforgó, rizs, szója, len, bab, lencse, fû, lucerna és köles betakarítására. A többfunkciós kapcsolónak – mely magában foglalja az elektromos és hidraulikus csatlakozókat is – és a központi reteszelésnek köszönhetően az adapterek a fent említett nagy CLAAS kombájnokra felszerelhetők.

VARIO 1200 és az új VARIO 1050– egyenletes terményáram a magas teljesítményért

Az új gépcsaládokhoz kínált nagy teljesítményû VARIO vágóasztalokat a CLAAS 5,4 métertől 12 méter szélességig kínálja. A Vario technológia segítségével a terményt egyenletesen szállítják a cséplőszerkezethez, így nő a teljesítmény és a gép teljes mértékben kihasználhatóvá válik. Ezen kívül a VARIO asztalok alkalmazása az üzemanyag-felhasználást csökkenti és növeli a termelékenységet. A V1050 meghajtási rendszere is megváltozott, kétoldali, szinkron hajtómûvel szerelték fel.

A behúzó csiga a 660 mm-es átmérőjével nagyobb lett, ennek eredménye a jobb felcsavarodás-védelem és a jobb anyagfelszedés. Az új motollaujjtartók és -csapágyak valamint a motolla új kialakítása is csökkentik a felcsavarodás veszélyét. A VARIO asztalok előnye gabonában is kihasználható, hiszen a kasza és a csiga távolsága fokozatmentesen 20 cm-rel növelhető illetve 10 cm-rel csökkenthető, így az egyenletes anyagáram a vezetőfülkéből egyszerûen biztosítható.

A CLAAS mérnökei a vágóasztal kialakításakor szem előtt tartották a repce betakarításának nehézségeit is. Nagy probléma, hogy a becő gyakran kicsattan, és a magok szétrepülnek, ezért a repce betakarításakor a vágóasztal asztal részét 50 cm-rel előre kitolhatjuk. A gyorsan le- és felszerelhető jobb és lecsatolható bal oldali, hidraulikusan meghajtott oldalsó kasza valamint a 30 cm-es betétlemezek beszerelésével az átalakítás percek alatt elvégezhető.

Komfortos vezetőfülkék



A gépek legszembetûnőbb jellemzője a XERION és a JAGUAR traktorokról már ismert vezetőfülke. Az elődeinél még tágasabb kabinnak és a három ponton állítható kormányoszlopnak köszönhetően a kezelőnek egyértelmûen nagyobb a mozgástere. Kitûnő a kilátás a megnövelt szélvédőn keresztül. A légkondicionáló, a különösen alacsony zajszint kiváló munkakörülményeket biztosítanak. Az alapfelszereltséget erősítő légrugós ülés mellett a vásárlók opcionálisan kérhetik a CLAAS ACTIMO légrugós vezetőülést, mely az automatikus magasságállítással beállítja magát a kezelő súlyának megfelelően, és hatékonyan tompítja a lengéseket akár 40%-ig. Az aktív klímakontroll a vezetőülés optimális levegőztetéséért felelős, anélkül, hogy a vezetőt a huzat káros hatásainak kitenné.

Az új modell az utas számára egy teljes értékû, kényelmes üléssel rendelkezik, amiben egy beépített 43 literes hûtőrekesz található. Az ülés háttámlájának lehajtásával kialakítható egy étkezőasztal.

 


Pontos fedélzeti információk

A 600-as és 700-as család gépeiben a CEBIS-nek, a CLAAS elektronikus fedélzeti rendszerének a feladatköre kibővült. Főbb feladatai az információk feldolgozása, a regisztrálás, az irányítás és az adatok áttekintése. A fülkében elhelyezett színes monitoron áttekinthetők az aktuális folyamatok, és szükséges adatok és beállítások. A CEBIS rendszerben könnyen kezelhető és beállítható az automatikus terménybeállítás, áteresztőképesség szabályozó rendszer (CRUISE PILOT), a kormányrendszer (GPS PILOT, LASER PILOT, AUTO PILOT), a hozammérés és a nedvességtartalom-mérés (QUANTIMETER), a felületszámláló, az üzemanyagfelhasználás-mérés, a hozam, a teljesítménymutatók, a figyelmeztető jelzések intervallumának beállítása, az általános fedélzeti diagnosztika és a fordulatszámok feletti felügyelet.

Valós idejû adatátvitel

A TELEMATICS rendszer segítségével mindig adott a lehetőség, hogy interneten keresztül a gép minden fontosabb adatát lehívjuk. A rendszer kezelőfelületén alvázszám szerint ki tudjuk választani a megfigyelni kívánt gépet, és felügyelni a betakarítás teljes folyamatát akár az otthoni számítógépünkről is. Így az üzemvezető a gép valós idejû teljesítmény- és kampányadatait megismerheti és optimalizálhatja. A munkamenetek áttekinthetők, és mivel minden adat és menetjellemző már a mezőn megtekinthető és realizálható, így az egész szállítási logisztika javítható. A dokumentáció egyszerûbbé válik, és akár a szervizelési adatok is gyorsan átadhatóak a szervizt végző partnereknek. Ily módon gyakrabban lehet távdiagnosztikát is végezni.

A betakarítási tanácsadó neve: CEMOS

Ha az aratási folyamat nem mûködik tökéletesen, akkor egy elektronikus gépoptimalizáló rendszer (CEMOS) felajánlja azokat a változtatási lehetőségeket, melyek az aratás hatékonyságát növelik. Ezzel a vezetőnek mindig a keze ügyében vannak a lehetséges gépbeállítási adatok, a teljesítmény, a minőség és a biztonság növelésének érdekében. Akár 50 paraméter is beállítható a fülkében elhelyezett színes monitor kezelőfelületén, és közel egy tucat adatot lehet a kijelzőn megjeleníteni. A CEMOS javaslatokat is ad, hogyan lehet ezeket a lehető leghatékonyabb módon alkalmazni. Miután a vezető a rendszer beállítási javaslatait megerősítette, a CEMOS automatikusan a gép optimális beállításait választja. A CEMOS és TELEMATICS rendszerek felárért rendelhetők a kombájnokhoz.

Két rendszer egyben - a legjobb cséplési eredmények

A LEXION APS HYBRID RENDSZERE (APS HYBRID SYSTEM) meghatározta a modern cséplési folyamatok mértékegységeit. A CLAAS a 700-as sorozatban összekötötte az anyagáramlást előgyorsító APS cséplőrendszert (amivel akár 20%-os teljesítménynövekedést érhetünk el) és a ROTO PLUS leválasztó rendszert. A rotorok és a kosarak közötti kiemelkedően magas anyagáram-sebesség, és a nagy centrifugális erő a magleválasztást akár nagyobb teljesítmény mellett is különösen hatékonnyá teszi. Így a változó aratási körülmények is illeszthetők a teljes folyamathoz.


 

Az új LEXION 600-as sorozat cséplőtechnológiája is hatékony. Itt az APS cséplőrendszer gondoskodik arról, hogy a törekben csak 10%-os legyen a magmennyiség, a többi 90%-ot a rendszer kiválogatja. A teljes magkiválasztás a 4400 mm hosszú, szám szerint 6 vagy 5 rázóládán történik.

A nagy leválasztási teljesítmény eléréséhez fontos a szalma fellazítása, különösen akkor, ha nedves körülmények között történik a betakarítás. Minden LEXION cséplőgép egy úgynevezett többujjas lazító rendszerrel (MMS- MULTFINGER SEPARATION SYSTEM) van felszerelve. Ezeknél egy vezérelt ujjas dob lazítja fel a szalmát a rázóláda felett. Ez a terményt felgyorsítja, a szalma kevésbé lesz tömör, és a magok kiválasztását is elősegíti – így a rázóládák is jobban ki vannak használva.

 


Erősebb hidraulika – gyorsabb munka

A régi állandó nyomású hidraulikarendszert is továbbfejlesztették. Ez a rendszer a felhasználóknak még hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé a nagy teljesítményû Load Sensing szivattyú segítségével.

Az üzemi nyomás 200 bar-on van (korábban ez az érték 180 bar volt). A szivattyú olajszállítási képessége 120 liter percenként. Az adapter-emelési képessége a súly tekintetében 10%-kal, a sebesség tekintetében 50%-kal nőtt. A keresztirányú szintezés 200%-kal gyorsabb lett. Így gyorsabbá vált a munkasebesség és hosszabbá a karbantartási idő.

TERRA TRAC – gumihevederes járószerkezet

A közúti forgalomban való részvétel a kombájnok számára nem gazdaságos, és jobb azt minél előbb magunk mögött tudni. A LEXION 750 a TERRA TRAC gumihevederes meghajtásával átlépi akár a 40 km/h-s sebességet is az utakon, gyorsabbá téve ezzel a közlekedést.

A TERRA TRAC segítségével a kombájn rázkódásmentesen halad a talajon. A meghajtásban minden komponens, mint a hajtókerék, a járókerék és a támasztógörgők külön-külön rugózottak, ami lecsökkenti a járószerkezet és a kombájn rázkódását, növeli a vezető kényelmét és a kanyarokban nagyobb stabilitást biztosít. A talaj védelme 66%-kal jobb a hagyományos kerekes gépeknél, jobb a tapadása nedves talajon vagy emelkedőkön, stabil az oldalazó-, hegy- vagy völgymenetnél, kisebb a menetellenállás és a csúszás lehetősége, ezáltal kisebb az üzemanyag-felhasználás, kampánymunkáknál nagyobb a teljesítmény, mivel a közutakon való közlekedés rövidebb idő alatt megoldható. A LEXION 750 szállítási szélessége 3,30 m.

 


Nappali megvilágítás

Az új LEXION-nal sötétben is úgy lehet dolgozni, mintha nappal lenne. A környezet megvilágítására a Xenon fényszórók kiválóan alkalmasak, a megfelelő belső világítás pedig tökéletes munkakörülményeket biztosít. Ehhez tartozik még a tíz erős fényforrás: a csukható adapterek megvilágítása, az oldalsó megvilágítás, a tarló megvilágítása a gép mellett, a magtartály ürítő csigájának megvilágítása, egy automatikus tolatófényszóró, a tisztítórendszer-, a magtartály- és a pelyvadobó megvilágítása, a karbantartási fények a kihajtható oldallemez alatt és egy mobil szervizlámpa. A kombájnokhoz rendelhető egy úgynevezett full XENON megoldás is, amikor is az összes munkaterületet megvilágító hat darab munkalámpát XENON fényszórók váltják fel.

 



Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!