Aktuális támogatások

Agro Napló
A magánszemélyek háztartási igényeit, meghaladó tevékenységet folytató állattartó (5 számosállat felett, baromfitartás esetén 3 számosállat felett), valamint minden nitrátérzékeny területen gazdálkodó nitrát-adatszolgáltatási kötelezettséggel rendelkezik. A nitrátjelentést papíralapon, ügyfélkapun keresztül az ÁNYK nyomtatványon vagy xml feltöltéssel (meghatalmazás esetén) 2011. december 31-ig kell az MgSZH-hoz beküldenie. Ennek hiánya a Kölcsönös Megfeleltetés eseti szankció mellett, adatszolgáltatási bírságot is maga után vonhat.  

172./2011. ( XI. 24.) MVH Közlemény



A nemzeti kvótatartalékból történő közvetlen értékesítési és beszállítási tejkvóta igénylésének feltételeiről.

Az MVH a Tej, Tejtermék Termékpálya Bizottság javaslatainak figyelembevételével és a miniszter jóváhagyásával a tehéntej termékpálya szabályozásában alkalmazott kvótarendszerről szóló 14/2010. (II. 23.) FVM rendelet 12. § (3) bekezdése alapján a nemzeti kvótatartalékból történő közvetlen értékesítési és beszállítási tejkvóta térítésmentes igénylésére pályázatot hirdet.





A kiosztáshoz rendelkezésre álló tejkvóta mennyisége



A nemzeti kvótatartalék terhére legfeljebb 60 millió kg közvetlen értékesítési tejkvóta és 60 millió kg beszállítási tejkvóta kiosztására kerülhet sor, melyből fiatal tejtermelők részére elkülönített keret áll rendelkezésre, melynek mértéke közvetlen értékesítési tejkvótából 5 millió kg, beszállítási tejkvótából 5 millió kg.





A kérelem benyújtásának módja



A kérelem benyújtására nyitva álló időszak: a közlemény kihirdetésétől a rendelkezésre álló keret kimerüléséig, de legkésőbb 2012. február 28.

A kérelem a jelen közlemény 1. számú mellékletében található K1000 „Nemzeti kvótatartalékból történő kvótaigénylés” nyomtatványon nyújtható be a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. (továbbiakban: MTKI Kft.) címére (1450 Budapest, Pf.: 31.) postai úton.



Az igényelhető kvóta mennyisége



Az igényelhető kvóta mennyisége a 2010/2011. kvótaévben a termelő tulajdonában lévő kvóta 100%-a és a 2010/2011. kvótaévben a termelő tulajdonában lévő kvóta 100%-át meghaladó teljesítés mennyiségeinek különbözete. Azon tejtermelő, akitől a tehéntej termékpálya szabályozásában alkalmazott kvótarendszerről szóló 14/2010. (II. 23.) FVM rendelet alapján kvóta került megvonásra, de ezen kvótamennyiség 2011. április 1-jével visszaadásra került, az csak a megvonás előtti kvótamennyiségen felül (100%) teljesített kvótamennyiséget igényelheti. A fiatal tejtermelők és a tejtermelést folytatni kívánó termelők állatállomány alapján igényelhetnek kvótát:



- közvetlen értékesítési tejkvóta igénylés esetén: a kérelem benyújtásának időpontjában az ENAR nyilvántartásban 24 hónapnál idősebb nem húshasznú, illetve nem egyéb húshasznú fajtájú, nőivarú állata szerepel, azok után egyedenként 7000 kg közvetlen értékesítési tejkvóta adható;



- beszállítási tejkvóta igénylés esetén: a kérelem benyújtásának időpontjában az ENAR nyilvántartásban szereplő 24 hónapnál idősebb nőivarú, nem húshasznú, illetve nem egyéb húshasznú fajtájú állatai után egyedenként 7000 kg beszállítási tejkvóta adható. Ebben az esetben a tejtermelőnek a kérelméhez csatolnia kell a felvásárlója által kiállított, az igénylés kvótaévére vonatkozó tejfelvásárlási szándéknyilatkozatot.



A kvótával való rendelkezés



A jóváhagyott kérelmek alapján a termelő részére kiosztásra kerülő tejkvóta a 2011/2012. kvótaévre visszamenőleg kerül átvezetésre a termelő részére, 2011. április 1-jétől kezdődő hatállyal.

A jelen közlemény alapján kiosztott kvóta a 2012/2013. kvótaév végéig (2013. március 31-ig) nem ruházható át, nem adható bérbe.

A fiatal tejtermelőkre az átruházás tekintetében a Rendelet 9. § (8) bekezdésben foglalt rendelkezést kell alkalmazni, azaz az igényelt kvóta nem lehet tárgya sem átruházásnak, sem ideiglenes átengedésnek, csak a nemzeti tartalék, ezen célra fenntartott részébe adható vissza.

 







Az MVH 164/2011. (X. 13) számú közleménye



Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodás támogatás intézkedésben résztvevők kötelezettségátvállalási feltételeiről és jogutódlás bejelentéséről.



A kötelezettségátadásra és jogutódlásra vonatkozó feltételek



A támogatásra jogosult a választott célprogram keretében vállalt kötelezettségét kizárólag a támogatásra való jogosultsággal együtt ruházhatja át a kötelezettség átvevőjének.



Kötelezettséget átadni csak az átadni kívánt célprogram, valamint az intézkedés jogosultsági kritériumainak megfelelő földhasználónak lehet. Kötelezettségátadással és jogutódlással érintett egybefüggő területnél kisebb területet átadni nem lehet. Egy adott területhez kapcsolódó kötelezettség – a jogutódlás és a vis maior esetek kivételével – a támogatási időszakban egyszer adható át. A kötelezettségátadás és jogutódlás esetén célprogram váltásra nincs lehetőség és csak teljes gazdálkodási évre vonatkozhat. Az átvállalt terület tulajdonjogát, valamint a földhasználatot az átvevőnek legkésőbb a kötelezettségátadás gazdálkodási évének első napjáig a földhivatal nyilvántartásába is be kell jegyeztetnie, hogy megfeleljen a jogosultsági feltételeknek.



Bejelentés módja és határideje



A kötelezettségátadásra vonatkozó kérelmet és a jogutódlás bejelentését a kötelezettség átvevőjének elektronikus úton kell benyújtani az MVH-hoz. A Kötelezettség átvevője által elektronikusan benyújtott Kérelem egy kinyomtatott példányát – a támogatott ügyfél elhalálozása esete kivételével – a kötelezettség átadójának és a kötelezettséget átvállalni kívánó együttes aláírásával ellátva kell benyújtani a kötelezettségátadást kérelmező (átvevő ügyfél) lakhelye vagy székhelye szerinti illetékes MVH kirendeltségre.





A kötelezettségátadás benyújtásának határideje:



- 2010/2011., azaz a 2. gazdálkodási év vonatkozásában: 2010. december 31.

- 2011/2012., azaz a 3. gazdálkodási év vonatkozásában: 2012. január 15.

- 2012/2013., azaz a 4. gazdálkodási év vonatkozásában: 2012. augusztus 31.

- 2013/2014., azaz az 5. gazdálkodási év vonatkozásában: 2013. augusztus 31.



A környezetvédelmi célú gyeptelepítés célprogram esetén a kötelezettségátadásra vonatkozó kérelmet az 5. gazdálkodási évet követően évente augusztus 31-ig lehet benyújtani az azt követő gazdálkodási évekre vonatkozóan.



Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezőgazdasági termelők gazdaságátadásához nyújtandó támogatás FVM rendelet szerinti gazdaságátadás esetén a kötelezettségátadásra vonatkozó kérelem benyújtásának határideje a következő:



- a második gazdálkodási év vonatkozásában: 2011. október 31-ig;

- a harmadik gazdálkodási év vonatkozásában: 2012. június 9-ig;

- a negyedik gazdálkodási év vonatkozásában: 2013. június 9-ig;

- az ötödik gazdálkodási év vonatkozásában: 2014. június 9-ig.





Gazdaságátadás esetén a környezetvédelmi célú gyeptelepítés célprogram tekintetében a kötelezettségátadásra vonatkozó kérelmet az ötödik gazdálkodási évet követően évente június 9-ig lehet benyújtani az azt követő gazdálkodási évre vonatkozóan.



Jogutódlás bejelentése:



A jogutód, illetve a haszonélvezeti jog jogosultja az MVH-val szemben fennálló követeléséről a külön jogszabályban meghatározottak szerinti jogutódlást igazoló döntés jogerőre emelkedését követő egy éven belül az intézkedés jellegének megfelelő tartalmú okirattal igazolhatja, hogy jogosult a támogatás összegére, illetve a nem támogatás jellegû jogosultság igénybevételére.



Az MVH 174/2011. (XI. 25.) MVH közleménye a mûködési alapok támogatásának igénybevételéről

 



Forrás:

www.mvh.gov.hu

www.fvm.hu

www.mgszh.hu

www.agrarkamara.hu

 

Szerző:

Hegedûs Szilvia

Berta Dávid

Dömötör Károly

MVH FÖPEKI

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?