Másodszor is - A Nagy Talajmûvelõ Show

Agro Napló
A hazai gépkereskedõkre nem jellemzõ, hogy – a gyakran saját kezdeményezésû szántóföldi bemutatóiktól eltérve – közösen mutassák be termékeiket. Augusztus elsõ hetében azonban két helyszínen és két idõpontban mégis sikerült immáron másodszorra olyan nagyszabású, hat mezõgazdasági gépmárkát felsorakoztató rendezvényt produkálni, amely közel 2000 mezõgazdasági termelõt mozgatott meg.  

A rendezvény lebonyolítására szolgáló első helyszínt a Dalmand Zrt. biztosította – ahol többek között az Agro Napló is részt vett –, míg két nappal később a Füzesabonyi Agrár Zrt. parcelláján mûvelte a földet a „mozgó cirkusz”. Július végére, sőt augusztus első hetére is jellemző volt a szeszélyes időjárás, és csapadékból sem volt hiány. Ez nagyban rányomta bélyegét a mûveletek elvégzésének minőségére. Öröm az ürömben, hogy az időjárási körülmény a bemutató első napján tökéletes volt.

A Nagy Talajmûvelő Show ötlete 2010-ben valósult meg, akkor még négy munkagép – KVERNELAND, LEMKEN, VÄDERSTAD, VOGEL-NOOT, valamint egy erőgép gyártó, a MASSEY FERGUSON – részvételével. 2011-re egy „újonc”, az AMAZONE is bekapcsolódott. Összesen tizenöt gépkapcsolatot (eke, rövidtárcsák, kultivátorok, lazító, kombinált vetőgépek) mutatott be a rendezőség szántóföldön, a gyakorlatban.

Az üzemeltetéshez szükséges erőgépeket – 13 kapcsolat esetében – idén is az Austro Diesel MASSEY FERGUSON gyártmányú gépei szolgáltatták. A maradék kettőt pedig az Austro Diesel kereskedők által is forgalmazott CHALLENGER gumihevederes erőgépek adták.

 


 

 

A szakmai tisztánlátást két kommentátor, Dr. Hajdú József és Dr. Gyuricza Csaba segítette. A feladatot megosztva egyenként mutatták be a gépkapcsolatokat, elsőként a traktorok, majd a vontatott munkaeszközök jellemzőit ismertetve. Az elhangzottakról kivonatos formában olvashatnak a gyártók szerinti csoportosításban.

Gazdaságosság és kényelem

A fenti cím univerzálisan elmondható minden, a rendezvényen felvonult MASSEY FERGUSON erőgépről. A bemutatón elsőként az MF 8690-es debütált, a világ egyik leggazdaságosabb és amellett a legkörnyezetkímélőbb traktora: 8,4 literes 370 lóerő maximális teljesítményû (2000 1/min fordulaton) közös nyomócsöves Sisu motorral szerelt. Fogyasztása 190 g/kWh, ez a szám a különböző munkafolyamatokban (Powermix fogyasztás – DLG felmérés alapján) 253 g/kWh, amely az eddigi mért összes traktor között a legalacsonyabb érték! Az erőgép mondhatni újgenerációs, az év végétől már a második generációs SCR kipufogógáz utókezelő rendszert alkalmazza, ami teljesíti a Tier IV-es normákat. Sebességváltója egy Dyna-VT fokozatmentes váltó, melynek segítségével a motorfordulat mindig az optimális tartományban van. Ezáltal lehetséges a kiemelkedően alacsony fogyasztás és rugalmas munkavégzés. A menetsebesség 0,03–28 km/h között a lassú (szántóföldi) és 0,03–50 km/h között (közúti) a gyors sebességtartományokban fokozatmentesen választható meg. DTM-mel (Dinamikus Traktor Menedzsment) is felszerelték, ami gyakorlatilag terhelés függvényében szabályozza a motorfordulatszámot a maximális teljesítmény érdekében, valamint ezzel egy időben minimalizálja a fogyasztást és a zajszintet. Csendes panoráma fülke (70 dB) jellemzi, Opti Ride fülkerugózással. A 8600-as sorozatból nem csak az MF 8690, de kisebb testvére, a szintén nagy vonóerő teljesítménnyel bíró (max. 320 Le) MF 8670-es is szerephez jutott. Ezek mellett a 7400-as sorozat egy típusát sem hagyták szó nélkül.

A forgalmazó az MF 6400-as sorozat legnagyobb és legkisebb tagját is elhozta. Az MF 6499 a nagy munkaszélességû munkagépek vontatására is alkalmas a maga 245 Le maximális teljesítményével. Testvére, az MF 6465 alacsonyabb, 135 Le maximális teljesítményre képes. Mindkét traktor számos közös jellemzővel bír, mint például az alacsony hajtóanyag-fogyasztás (200 g/kWh a főtengelyen mérve). További egyezés a 24/24 fokozatú Dyna 6 sebességváltó és a bal oldali választókaron elhelyezett Power Control kar. Hasonlóan az MF 8690-hez a két erőgépfülke zajszintje itt is figyelemre méltóan alacsony. Datatronic 3 fedélzeti elektronikával ellátottak, ami az információ kijelzésre, adatrögzítésre, programozásra stb. szolgál – tovább erősítve ezzel az ergonómiai kialakítást.

Korszerû munkaeszközök egy helyen

A Nagy Talajmûvelő Show munkaeszközei közül elsőként (és egyetlenként) a szántóföldi alapmûvelés gépe, a Packomat szántáselmunkálóval szerelt Kverneland LD 300 5 fejes váltvaforgató eke mutatkozott be, amit sorjában rövidtárcsák követtek. A Kverneland Qualidisc T félig-függesztett rövidtárcsa munkáját egy MF 8670-es segítségével mutatták be. A munkaeszköz 6 méteres munkaszélességgel rendelkezik, munkamélysége 2-15 cm között állítható hidraulikusan. 6 mm vastag, 565 mm átmérőjû, agresszív szögállású tárcsalevelekkel szerelt, ami a talajba hatolási képességet növeli. A tárcsák osztástávolsága 245 mm. A két tárcsasort a kiváló rögtörő és visszatömörítő hatással bíró Actipack tárcsás tömörítő henger követi. A munkaeszközzel tarlóhántás, tarlóápolás, magágykészítés, szántáselmunkálás, száraprítás-bekeverés végezhető.

 


A norvég gyártó Qualidisc T 6000 félig-függesztett rövidtárcsája

 

 Tarlóhántásra, -ápolásra, kalászosok és repce alá 22-25 cm-es alapmûvelésre, sőt szántáskiváltására is kiválóan alkalmazható a 300 Le vonóerő igényû Kverneland CTS EVO kultivátor, lazító és henger kombináció. Munkaszélessége 3 méter, munkamélysége a kultivátor zónában 5–18 cm-ig, míg a lazító zónában 0–40 cm-ig terjedhet. A mélység beállítás elöl a kerekeken, és hátul a hengeren történik. Ez a kombinált munkaeszköz a talajszelvényt több lépcsőben képes átmûvelni, hogy nagyobb rögök ne kerüljenek a talaj felszínére. Egy menetben képes magágyat készíteni, így a legkisebb a talaj nedvességtartalmának vesztesége a mûvelés következtében. A három sorban elhelyezett kapák 330 mm-es osztással, csavarkötéssel vannak rögzítve a vázra, laprugós vagy nyírócsapos biztosítással. A vázmagasság 870 mm, a kapasorok távolsága pedig 750 mm, ami kiváló átömlési keresztmetszetet biztosít, így eltömődés-mentes munkavégzés valósítható meg. A lazítókések hidraulikusan kiemelhetők, így munkától függően a használata elhagyható. A rögtörésről és visszatömörítésről egy Cracker henger gondoskodik.

Jól fogadták a Nagy Talajmûvelő Show-n első alkalommal résztvevő AMAZONE munkagépeit a gazdák, – igaz ehhez kétség sem fért. A gyártó – hasonlóan társaihoz – három munkaeszköz bemutatására kapott lehetőséget. Elhozta többek között a Centaur Super nehézkultivátor család 4001-2 tagját, valamint a Cenius függesztett szántóföldi kultivátorát. A Cenius három gerendelyen elhelyezett kapasora intenzív munkát végez 5-35 cm mélységben. A cserélhető kapafejek megfelelő rugalmasságot biztosítanak minden munkamélység tartományban. A kapasorokat követő két tárcsasor a nagy mennyiségû szármaradvánnyal is képes megbirkózni, hátsó tömörítőhenger pedig lezárja a mûveletet, megőrizve ezzel a nedvességet a talajban. A kultivátorok mellett nem maradhatott el az AMAZONE rövidtárcsa kínálatában szereplő 6 m munkaszélességgel bíró Catros+ félig-függesztett rövidtárcsa sem. Hidraulikusan felhajtható, két sorban elhelyezett gerendellyel szerelt. Újdonság az elődjéhez képest, hogy a Catros+ változaton nagyobb, az eredetileg 460 mm helyett 510 mm átmérőjû csipkés tárcsaleveleket találunk. Az első tárcsasor mintegy 200 mm-rel oldalra található (24 fokozatban összesen) a talajviszonyokhoz, a sebességhez és a munkamélységhez való igazodás megkönnyítése érdekében. A gép munkamélysége csavarorsóval, vagy hidraulikusan szabályozható.

 

 


Amazone Cenius a demonstráció előtt

 

 Az újdonság erejével hathatott a VOGEL-NOOT legújabb fejlesztése, a TerraDisc Pro 500 Hydro rövidtárcsa. A gép kialakításának alapjául az évek óta gyártott TerraDisc szolgált. Új kialakítású 510 mm átmérőjû, agresszív szögállású csipkés tárcsalapokkal szerelték, amelyek a nagyobb szármaradványokkal és gyomokkal is egyaránt boldogulnak, tehát kiválóan alkalmas, hogy a mulcshagyó mûvelés eszközévé váljon. A gumibakos felfüggesztésû tárcsatagok és a teljesen zárt SKF csapágyazás garancia a hosszú távú, meghibásodás-mentes munkavégzésre. A rövidtárcsa mellett a VOGEL-NOOT felvonultatta a TerraTop 400 M vontatott szántóföldi kultivátorát és a TerraDig XS 7 késes lazítóját is.

 


Az új fejlesztésû Vogel-Noot TerraDisc Pro 500 Hydro

 

12 évvel ezelőtt mutatta be Carrier rövidtárcsa koncepcióját a VÄDERSTAD, mely hazánkban az egyik legkedveltebb munkaeszköz. A dalmandi helyszínen bemutatott 12 m-es gép legfőbb ismérve a 400 mm átmérőjû kúpos tárcsa, amely leginkább megkülönbözteti más gyártók hasonló megoldásaitól. Ennek a megoldásnak köszönhetően elkerülhető a rögösödés, vagyis kiváló porhanyítás érhető el. A szármaradvány aprításában is előny a kisebb tárcsaátmérő, hiszen intenzíven aprít és kever a nagyobb kerületi sebesség miatt. Jellemző a gépre, hogy nagy az egy tárcsára eső súly, ez 115-125 kg-ra tehető. A munkagép horizontálisan csukható össze, ami azt jelenti, hogy a nagy munkaszélességû változatok is jól szállíthatóak közúton. Szállítási szélessége mindösszesen 2,5 m. Az eszköz üzemeltetéséhez szükséges a nagy vonóerő teljesítmény. A bemutatón a nagy munkaszélességgel bíró Carrier-t – hasonlóan a TopDown 600 multikultivátorhoz – egy 609 Le maximális teljesítményû Challenger 875 C gumihevederes erőgép húzta. A rövidtárcsán és kultivátoron túlmenően a gyártó (mint a harmadik vezérfonalat) bemutatta az egy menetes magágykészítés és vetés eszközét, a Rapid vetőgépcsalád egy tagját is.

 


Szállítási helyzetbe állított Väderstad Carrier

 

A LEMKEN új fejlesztése a Heliodor-Solitair vetőgép kombinációja. A Heliodor rövidtárcsa laza és közepesen kötött talajokon sekély tarlóhántásra, mulcsba vetésnél, magágykészítésnél hasznosítható, de szántást követően is alkalmazható. A Solitair kis- és közepes méretû gazdaságokban egyaránt jól alkalmazható. A vetőgép 3 és 4 m-es munkaszélességben készül és különböző munkaeszközökkel kombinálható. A LEMKEN további új fejlesztése a Kristall kompakt grubbere, de bemutatkozott a Rubin fantázianévre keresztelt rövidtárcsája is.

 


MF 6499 – Lemken Heliodor-Solitair gépkapcsolat

Sik Milán

Képgaléria

Hanganyagok

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?